Budsjettkutt ved Bredtveidt fengsel:
Innsatte «Elin» (35) utdanner seg til kokk i fengselet. Nå kan kjøkkenet bli stengt og drømmen ryke
«Elin» frykter å miste billetten til et verdig liv utenfor fengselet.
RAMMES AV KUTT: «Elin» frykter å miste billetten til et verdig liv utenfor fengselet.
Eirik Dahl Viggen
edv@lomedia.no
– Med en jobb har du noe å stå opp for om morgenen. Om jeg ikke har noe fornuftig å gjøre, går det dårlig med meg, sier «Elin» (35).
Arbeid å gå til vil bety alt for henne etter endt soning. Derfor søkte hun seg til fagutdanningen som institusjonskokk i Bredtvet fengsel.
Klokka har passert tre, og Elin, med håret festet i hestehale og med hvit kokkejakke, er akkurat ferdig med arbeidsdagen. Først som kjøkkenassistent, så som lærling har hun blitt vant til å ta ansvar for at alle måltidene serveres. Plikten oppleves så sterk at hun får dårlig samvittighet når hun har permisjon.
p
Opplæringen skjer i kjøkkenet i høysikkerhetsavdelingen. Til våren skal kjøkkenet legges ned, som del av kriminalomsorgens innsparinger. Da forsvinner to sysselsettingsplasser for innsatte og kokken som har fungert som veileder på veien til fagbrev.
Hard innsparing
– Vi gjør det vi kan nå for å beholde kokken og kjøkkenet fram til sommeren, så ikke første skoleår skal ryke for «Elin», forteller fungerende leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund i Bredtvet fengsel, Marit Lorås.
Saken fortsetter under bildet.
Marit Lorås leder i NFF Bredtvet fengsel
Eirik Dahl Viggen
– Vi merker at vi er på smertegrensa, sier Lorås om kuttene som rammer kriminalomsorgen.
– Kjøkkenet stenges, aktiviteter legges på hylla, vi har flere psykisk syke som krever tid slik at vi må låse inne de andre mer enn før.
Lorås har jobbet på Bredtvet siden 2002. Den gangen hadde de egne team-samlinger, iblant tredagers faglige turer til utlandet. Nå møtes teamene halvannen time i uka.
Elin soner en dom på 12 år. Hun er Oslo-jente. Iblant, når hun er ute på permisjon, kan hun møte på gamle skolevenner. Hun synes det er litt rart å tenke på at hun sitter her mens de lever livene sine ikke så langt utenfor disse murene.
Saken fortsetter under bildet.
«Elin» (35) ser fagbrev som en vei videre etter endt soning.
Eirik Dahl Viggen
– Budsjettene lages veldig kortsiktig nå, sier Lorås. Politikerne har glemt at en dag skal de som sitter her bli naboene deres.
For å ta fagbrev må Elin ha sine egne kniver. Det hadde ikke voksenopplæringen råd til. Hun har derfor tilbudt seg å låne fengselet penger av sin egen lomme, slik at knivsettet kan kjøpes inn og hun får fullført førsteåret innen kokken må gå.
Effektivisering
– Som statsråden sa i Stortinget, her er det en kost-nyttevurdering om hva det koster å holde kjøkkenet oppe, kontra innsattes mulighet til å ta fagbrev, sier direktør i Kriminalomsorgens region øst, Stig Storvik.
p
Arbeidsgruppa som ser på innsparinger foreslår å samle kjøkkenproduksjon i Romerike fengsel. Herfra kan maten kjøres ut for oppvarming.
Region øst snakker med opplæringsavdelingen i Akershus fylkeskommune om å beholde «en opplæringsarena» knyttet til kjøkkenet ved Ila fengsel. Det samme vil ifølge Storvik skje for Bredtvet hvis kjøkkenet forsvinner.
Eirik Dahl Viggen