BLE TRODD: Fengselsbetjent Jonathan Syverstad (26) jublet da han fikk beskjed om rettens avgjørelse.
Eirik Dahl Viggen
Yrkesskade:
Jonathan (26) vant rettssak om yrkesskade: – Sinnssykt digg å bli trodd
Fengselsbetjent Jonathan Syverstad (26) vant rettssaken mot Trygderetten. Skaden han pådro seg under øvelse er en yrkesskade. Dommen kan få mye å si for alle arbeidstakere som trener på kontrollert maktbruk.
edv@lomedia.no
– Det er sykt digg. Etter over tre år med helvete opplever jeg endelig å bli trodd, sier Syverstad på telefon utenfor Ullersmo fengsel.
Det var her skaden skjedde under en ordinær øvelse 8. desember 2016. Syverstad var markør mens de øvde på trygg nedleggelse. Med et hørbart knepp røk sener og nerver i Syverstads albue.
Over tre år senere fungerer armen fortsatt dårligere enn normalt, og Syverstad går til fysioterapi en til to ganger i uka. Både Nav og senere Trygderetten avviste kravet som ble sendt inn om dekning for yrkesskade. NFF og LOs juridiske avdeling tok saken. Rettssaken gikk i Eidsivating lagmannsrett i slutten av februar. Nå har tre års kamp ført til seier.
Hva skal til for at en skade blir godkjent som yrkesskade? Her får du svar
Dommen som kom 19. mars erklærer Trygderettens avslag som ugyldig. Staten, ved Arbeids- og velferdsdirektoratet, må betale Syverstad sakskostnader på 241.350 kroner.
Syverstad fikk meldingen fredag kveld da han var ferdig med ei dobbeltvakt i fengselet.
– Jeg skumma gjennom meldingene på vei til bilen. Det er lenge siden jeg har vært så glad.
Dommen kan bygge argumentene for andre som krever å få godkjent yrkesskade.
Eirik Dahl Viggen
Lagmannsretten legger til grunn at det ikke skjedde en ulykkesartet hendelse. Likevel var det som skjedde da Syverstad fikk vridd armen en arbeidsulykke.
Retten baserer den vurderingen på det såkalte avdempede arbeidsulykkesbegrepet. Det betyr i praksis at man kan påføres en yrkesskade selv om man deltar i planlagt øvelse under antatt kontrollerte forhold.
Alle fengslene koronastengt: – For oss handler det om å vurdere smitterisiko og samtidig bevare roen
Dommen er klar: «Syverstad har vært utsatt for en usedvanlig påkjenning som han ikke var forberedt på eller kunne unngått, og skaden var upåregnelig. Etter lagmannsrettens syn skiller dette seg markert fra det han må akseptere og regne med under normal utøvelse av sin yrkesaktivitet (...) Trygderettens kjennelse er etter dette bygd på feil faktum og feil rettsanvendelse og er ugyldig».
Sjelden skade
Legen som vurderte MR-bildene av Syverstads albue vitnet i rettssaken. Han har praktisert som ortopedisk kirurg siden 1977. På de 43 årene har han aldri sett en lignende skade. MR-bildene viser at fremre bunt av indre sidebånd i albuen ble revet av, en akutt skade som er svært sjelden. Han lette i medisinsk litteratur, men fant kun lignende tilfeller omtalt i utlandet, mye fra amerikansk baseball. Likevel argumenterte regjeringsadvokat Håvard Holdø, som representerte Arbeids- og velferdsetaten, med at ethvert avvik fra læreboka under øvelse ikke nødvendigvis er en usedvanlig hendelse, og ikke nødvendigvis skal telle som arbeidsulykke.
Ifølge LO-advokat Imran Haider ble det brukt for mye kraft i nedleggelsen, og kraften ble påført i feil vinkel. Det skjedde uventet til tross for at øvelsen ble gjennomført under instruksjon og under kontrollerte forhold, og bør da kvalifisere som arbeidsulykke. Det bekrefter en enstemmig lagmannsrett.
Nå er det alvor for fengselsaspirant Aleksandra (23). Her tar hun på seg uniformen for første gang
NFF-leder: – Ekstremt positivt
NFF blir stadig oppringt av medlemmer som nå er usikre på om de bør være med på øvelser. Det er en oppfatning om at det skjer flere ulykker under øvelse enn i det ordinære arbeidet, forteller forbundsleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, Asle Aase.
– Det er ekstremt positivt at lagmannsretten er enig med oss. Det er et lyspunkt i hverdagen nå at vi nådde fram. Jeg håper vi kan bruke dommen til å få større aksept for skader som oppstår under øvelse, sier Asle Aase.
NFF-leder Asle Aase vitnet i rettssaken. Han ser fram å arbeide videre med å sikre fengselsansattes rettigheter under øvelse.
Eirik Dahl Viggen
Han ser fram til å gå gjennom dommen sammen med LOs juridiske avdeling, for å se hvordan den kan brukes til å bygge opp framtidige saker.
– Jeg regner med Trygderetten tar seg dommen ad notam når de behandler framtidige søknader om å få godkjent yrkesskade.
59 skadde
I årene 2018–2019 ble til sammen 59 ansatte i fengsel skadd under øvelse. Over halvparten av skadene ble meldt inn som yrkesskade til Nav. Aase mener seieren i rettssaken viser hvor viktig det er å være organisert.
– Det å skulle ta kampen mot staten alene er en enorm økonomisk belastning de aller fleste ikke har anledning til. Konsekvensene av å skulle tape og sitte igjen med store omkostninger fører til at man gir opp, sier Aase.
I dommen heter det at Lagmannsretten sitter igjen med et hovedinntrykk av nyere trygderettspraksis der skader pådratt under øvelser i fysisk maktutøvelse sjelden blir ansett som arbeidsulykker. Dommen er et utgangspunkt for videre arbeid for å få godkjent yrkesskade under øvelse, tror Jonathan Syverstad.
– Det som må til er en lovendring for folk som øver på lignende måte, i fengslene, politiet og tollvesenet. Per i dag stiller vi på lik linje med en hvilken som helst annen arbeidstaker, det blir ikke tatt ekstra hensyn til oss som trener på bruk av makt.
Nå gjenstår det å se om staten anker dommen til Høyesterett.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Sissel M. Rasmussen
LO-lederen advarer topplederne om årets lønnsoppgjør
Håvard Sæbø