Koronarammede Drammen fengsel innfører 12-timersvakter
Tommy Fredriksen i NFF krever at staten dekker de økte lønnskostnadene.
LANGSKIFT: NFF passer på at medlemmene får riktig kompensert for merarbeid under pandemien.
Eirik Dahl Viggen
edv@lomedia.no
I Drammen fengsel fikk fagforeningene onsdag framforhandlet full lønnskompensasjon for ansatte som tar 12-timersvakter for å sikre driften under koronautbruddet, og for dem som reserverer seg. Det vil si at de ansatte skal få betalt ut fra gammel turnus hvis det viser seg at dette gir best uttelling. Vaktene ligger an til å innføres fra mandag neste uke.
Vaktene strekker seg inntil 2,5 timer lenger enn det vanlige maksimum på ti timer, og forutsetter lokal enighet og at ansatte kan reservere seg.
Les også: Utbrudd i Drammen fengsel. Regiondirektør: – En utfordrende situasjon
– Vi sentralt ønsker ikke å gi en generell dispensasjon til hele kriminalomsorgen, som vi gjorde i vår, siden vi da så fengsler som ikke trengte å legge om til koronaturnus, men som gjorde det av økonomiske grunner, sier nestleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) Tommy Fredriksen.
Saken fortsetter under bildet.
FORHANDLER: NFF-nestleder Tommy Fredriksen.
Arash Nejad/nyebilder.no
Beste betaling gjelder
Drammen fengsel er en enhet med høy sikkerhet med for tida 45 mannlige innsatte. Nå gjelder det å trygge dem, og de ansatte. Den framforhandlede avtalen er et ekstraordinært tiltak ved bemanningssvikt. Den opphører hvis situasjonen bedres.
12-timersvaktene blir frivillige for den enkelte ansatte. Avtalen setter grensa ved 48 timer på jobb i løpet av sju dager. Dette kan gjennomsnittsberegnes over åtte uker slik at en enkelt arbeidsuke ikke overstiger 54 timer. I løpet av vakta skal det legges inn pauser, og minst to timer med mindre belastende tjeneste.
Hvis turnusen endres med mindre enn 14 dagers varsel, skal den ansatte lønnes ut fra den turnusen som gir høyest lønn. Det samme gjelder hvis den nye ordningen strekker seg inn mot jul. Dette punktet krevde etter det NFF-magasinet forstår en del forhandling med arbeidsgiver, som er under hardt økonomisk press.
Økt belastning
– Det er staten som skal betale merkostnaden med covid-19. Ikke de ansatte. De bærer allerede kostnaden ved merbelastende arbeid. Høytidskompensasjon er ekstremt viktig, det er det fengselsbetjenter lever av, sier Fredriksen.
Saken fortsetter under bildet.
RAMMET: Drammen fengsel utfordres av korona.
KDI
Koronaturnus betyr færre oppmøter. For NFF var det viktig å sikre de ansatte ikke mister miste betaling for «tredje påfølgende». Det vil si tillegg og dobbel overtid fra den tredje påfølgende dag for den som jobber flere enn to søn- og helligdager i strekk.
Erfaringene etter 12-timers «koronavakter» i Trondheim fengsel er delvis gode ifølge Fredriksen, der fikk de ansatte generelt godt kompensert.
– Dessverre er det en sak med hundefører som ennå ikke har fått kompensert tap av påsketillegg. Slikt skal ikke skje igjen og burde ikke stått uavklart.
Økonomisk presset
Kriminalomsorgen kan så langt notere seg betydelige merutgifter under pandemien. Det fordeler seg på innkjøp av utstyr og tjenester, og på økte lønnsutgifter. Hvis smittespredning gjør det aktuelt med 12-timersvakter i flere fengsler, forutsetter NFF både lokal enighet mellom partene, risikoanalyse, og at ingen ansatte arbeider mer for dårligere lønn.
Det er staten som skal betale merkostnaden med covid-19. Ikke de ansatte.
Tommy Fredriksen, nestleder i NFF