JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO krever boikott av bosettingsvarer

LO-leder Gerd Kristiansen krever at norske myndigheter tar initiativet til en internasjonal boikott av varer fra israelske bosettinger.
MOT ANGREPENE: LO-leder Gerd Kristiansen da hun holdt appell mot Israels krigføring mot Gaza i sommer.

MOT ANGREPENE: LO-leder Gerd Kristiansen da hun holdt appell mot Israels krigføring mot Gaza i sommer.

Jan-Erik Østlie

yngvil@lomedia.no

– Vi må presse dem på alle mulige måter ut av de okkuperte områdene, fastholder LO-lederen.

– Hvorfor skiller LO mellom varer produsert i Israel og i de okkuperte områdene, i og med at det er staten Israel som driver okkupasjonen av Vestbredden og Gaza?

LO-lederen svarer ikke på spørsmålet om et slikt skille, men sier:

– Dette er varer produsert på ulovlig okkupert land. Det må hindres at de okkuperte områdene blir en mer integrert del av israelsk økonomi. Får de ikke levert varer ut derfra, er det heller ikke levegrunnlag for Israel i de okkuperte områdene. Da blir de ikke viktige for dem lenger, mener Kristiansen.

Kravet om boikott av produkter fra bosettingene er mindre radikalt enn det LO-kongressen vedtok for fem år siden. I kongressuttalelsen om Palestina fra 2009 står det: «Hvis FN-sporet ikke fører fram, må den norske regjeringen gå i bresjen for en internasjonal kampanje mot okkupasjonen. En oppfordring til internasjonal boikott må vurderes.»

–Vurderer LO å sette en tidsfrist for hvor lenge man skal vente på at FN-sporet fører fram og Israel etterkommer FN-resolusjoner om konflikten?

LO-lederen svarer ikke på spørsmålet om en tidsfrist, men viser til at uttalelsen fra 2009-kongressen er avløst av uttalelsen fra kongressen i 2013. I den krever LO boikott av varer fra koloniene på Vestbredden.

Palestina-komiteen berømmer LO

Palestina-komiteen sier det er okkupanten som må boikottes, men berømmer samtidig LO-lederen for utspillet.

– Vi syns det er veldig bra at LO-lederen tar til orde for boikott av varer fra okkupert område. Det er et steg på veien til full boikott, sier Kathrine Jensen, leder i Palestina-komiteen.

– Boikott er et viktig politisk virkemiddel. Mange israelere vet ikke hvor mye penger okkupasjonen koster samfunnet. Boikott kan synliggjøre at okkupasjonen er et økonomisk problem for Israel, og det kan gjøre at israelere skjønner at okkupasjonen ikke er bærekraftig. Når de kjenner at det svir i egen lommebok, kan det føre til at israelere tar andre politiske valg i sitt eget land, mener Jensen.

Sørafrikansk fagbevegelse for full boikott

Den største sørafrikanske hovedorganisasjonen Cosatu krever i motsetning til LO full boikott av Israel, og slutter opp om den internasjonale boikottbevegelsen BDS.

Cosatu oppfordrer den internasjonale fagbevegelsen til «å isolere Israel» og «å gjøre mot apartheid-Israel det dere gjorde mot apartheid-Sør-Afrika».

Økt handel med Israel?

I høst skal den norske ambassaden i Israel holde et israelsk-norsk næringslivsseminar der hovedtemaet er energi. Det vil ifølge Næringslivets Hovedorganisasjon være «matchmaking» mellom norske og israelske bedrifter. Den borgerlige regjeringen arbeider for økt handel med Israel, slik også den rødgrønne regjeringen gjorde.

– Ønsker LO økt handel og økonomisk samarbeid med Israel, og oppfordrer du norske bedrifter til å samarbeide med israelske bedrifter?

– Nei. Ikke sånn som situasjonen er nå. Jeg blir overrasket over det du forteller om seminaret, arrangert av ambassaden som er norske myndigheters forlengede arm i Israel, svarer Kristiansen.

– Man må drive politikk utfra det som skjer i nuet. Jeg kjenner at det tirrer sjelen å planlegge et sånt seminar nå, sier hun.

LO-lederen mener det er motstridende å jobbe for økt handel og samarbeid samtidig som Norge anser Israel for å være en okkupasjonsmakt, og sier hun vil diskutere det planlagte seminaret i Tel Aviv med utenriksminister Børge Brende.

Dette er varer produsert på ulovlig okkupert land.

LO-leder Gerd Kristiansen

Gjør mot apartheid-Israel det dere gjorde mot apartheid-Sør-Afrika.

Patrick Craven, talsmann for den sørafrikanske hovedorganisasjonen Cosatu

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse