JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bøtetjeneste i hele Norge:

Nå kan de som har bøter de ikke klarer å betale, slippe fengsel ved å jobbe i stedet

I løpet av året blir bøtetjeneste landsdekkende.
UTVIDELSE: Siden 2014 har Troms og Finnmark friomsorgskontor gjennomført bøtetjeneste. Nå rulles den ut i hele landet. På bildet tilrettelegger Odd-Petter Woll, Knut Henriksen og Sissel Olsen for bøtesonerne.

UTVIDELSE: Siden 2014 har Troms og Finnmark friomsorgskontor gjennomført bøtetjeneste. Nå rulles den ut i hele landet. På bildet tilrettelegger Odd-Petter Woll, Knut Henriksen og Sissel Olsen for bøtesonerne.

Christopher Olssøn

katharina@lomedia.no

– Det er positivt at domfelte slipper påkjenningen med å sone i fengsel, sier Inger Næss, seniorkonsulent i region sør.

Siden 2014 har bøtetjeneste vært et pilotprosjekt ved Troms og Finnmark friomsorgskontor. Nå får bøtelagte uten betalingsevne, sjansen til å jobbe for å betale.

p

Pilotprosjektet i nord har fått gode skussmål.

– Jeg har hørt noen fine historier fra Troms. Domfelte har følt mestring for første gang på lenge. Mange mangler erfaring fra arbeidslivet. De har sittet mye hjemme, sier Næss.

– Under bøtesoningen blir de fulgt opp og får god veiledning samtidig som de får betalt tilbake det de skylder, sier Næss som har bistått Kriminalomsorgsdirektoratet med opprettelsen av administrasjonskontoret for bøtetjeneste i Horten.

En dag i fengsel = to timer arbeid

Nyheten om en landsdekkende bøtetjeneste kom i statsbudsjettet for 2019, hvor regjeringen også forslo å legge ned sju fengsel. Etter mange protester bestemte Stortinget seg for å avvikle seks åpne fengsel. Ifølge Næss må utvidelsen av bøtesoning ses i sammenheng med nedleggelsen av åpne fengselsplasser.

– Politikere vil ha bøtesonere ut av fengsel og at de skal gjøre opp for seg.

– Hvordan blir man en bøtesoner?

– Hittil har bøtelagte som ikke betaler, vært nødt til å gjennomføre straffen i fengsel. Nå slipper de gjeldsfengsel. Alternativet blir bøtetjeneste.

En dag i fengsel blir lik to timers arbeid. Avhengig av oppdrag, jobber straffedømte alt fra full dag til noen få timer.

– Hvem soner bøter?

– Det er mennesker som ikke har betalingsevne eller som nekter å betale boten. De kan ha fått bøter for promillekjøring og fartsbøter. Noen har oppbevart små mengder narkotika eller er dømt for butikknasking. Det kan være mange små dommer. Når en legger dem sammen, blir det en del timer, sier Næss.

Måker snø og rydder skog

Frisorgskontorene samarbeider med frivillige organisasjoner, kommuner og offentlige instanser for å finne lavterskel tilbud som snømåking, maling av hus og skogsrydding.

– Vi erfarer også at mange velger å betale etter at vi har sendt dem et brev om bøtetjeneste, sier Næss.

p

Friomsorgen har fått tilført 20 millioner friske kroner for å starte opp med bøtesoning. I 2020 oppjusteres beløpet til 30 millioner. I løpet av 2019 vil alle friomsorgskontor tilby bøtesoning. Først ut er region øst, sør og vest med oppstart 1. mai. Region nord og sørvest kommer etter med start 1. oktober.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse