JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NFF-leder Asle Aase: – Gi de ansatte i kriminalomsorgen ro

Forbundsleder Asle Aase åpnet landsmøtet til Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund med klare oppfordringer både til arbeidsgivere og regjering.
ÅPNING: Forbundsleder Asle Aase i NFF vil ha ro i etaten, og en bedring i arbeidsforholdene for de ansatte og innholdet i soningen for de innsatte.

ÅPNING: Forbundsleder Asle Aase i NFF vil ha ro i etaten, og en bedring i arbeidsforholdene for de ansatte og innholdet i soningen for de innsatte.

Paul S Amundsen

nina.hanssen@lomedia.no

– Nå må det bli slutt på ørkenvandringen. Regjeringen må gi oss mer ressurser og våre arbeidsgivere må gi oss ansatte ro, sa NFFs forbundsleder Asle Aase da han innledet på forbundets landsmøte i fredag.

Knappe 70 delegater fra hele landet og gjester både fra inn- og utland var til stede da landsmøte åpnet i Bergen i dag. Det var en opplagt og tydelig forbundsleder som kom med klare råd både til arbeidsgiverne og politikere.

– Vi ser en utvikling etter regjeringsskiftet. Vi krevde 50 millioner kroner ekstra i statsbudsjettet for 2023 og fikk 45. Det er dessverre trist at prisvekst, energikrise og økt husleie tar mye av glansen, sa forbundsleder Asle Aase.

Han håper politikerne nå tar krisen i kriminalomsorgen på alvor, og minnet om at NFF har LO i ryggen.

Slutt på ørkenvandring

I flere regjeringsperioder mener Aase at etaten har gått i en evig ørkenvandring knyttet til organisering og omorganiseringsprosesser som har krevd betydelige ressurser.  

– Vi var glad da justisministeren satte en strek for nedleggelse av regionene, men nå må også arbeidsgiver gi oss ro, sa han og henvendte seg til assisterende direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet Jan-Erik Sandlie, som senere i dag skal innlede fra kriminalomsorgens ståsted.  

Ifølge Aase har de opplevd at en kriminalomsorgskrise har sneket seg inn over dem gjennom flere år med ostehøvelkutt. Han minnet om underbemanning, ubesatte stillinger og vakter og reduserte tilbud til innsatte og om dårligere helsetjeneste.

LANDSMØTE: 68 delegater er på plass i landsmøtesalen i Bergen.

LANDSMØTE: 68 delegater er på plass i landsmøtesalen i Bergen.

Paul S. Amundsen

Beredt til å stille krav

– Jeg er nå beredt til å stille sterkere krav for å rydde opp i den situasjonen vi nå står i med et belastende arbeidsmiljø, økt rapportering om vold og trusler, vakante vakter og en lønn som ikke samsvarer med arbeidet, sa han.

Aase viser også til at etaten i dag har en skyhøy turnover med mye sykemeldinger blant de ansatte.

Ber om ro

Aase ber lederne framover gi ansatte mer ro for å bli i stand til å løse de utfordringene som ligger foran de ved landets friomsorgskontor og fengsler. Det er fortsatt en meget stram økonomi da den kraftige prisveksten og dyrere strøm har påvirket kriminalomsorgen.

– For Kriminalomsorgen har økte strømutgifter og husleieutgifter gjort at de økte bevilgningen over statsbudsjettet i realiteten allerede er brukt opp. Dermed står vi i en situasjon der effekten av år med kutt fremdeles preger oss sterkt. Konsekvensene er alvorlige, advarte han.

Alvorlige brudd

Aase mener fortsatt at arbeidsmiljøloven brytes ovenfor ansatte og tilbudet til innsatte svekkes.

– Det er igangsatt store sparetiltak landet over som fortsatt griper rett inn i vår hverdag, sa han.

NFF er også opptatt av det økte trusselbildet som følge av krig og konflikter i verden.

– Kriminalomsorgen er en del av vårt samfunns totalberedskap. Vi håndterer domfelte og vårt oppdrag skal bidra til et trygt samfunn. Denne forståelsen må etableres og anerkjennes av regjering og storting, sa han i talen.

Det er første gang NFFs landsmøte blir streamet så alle medlemmene kan følge med.

Følg landsmøtet her.

Nei til uansvarlig drift

– Vi vil kreve at arbeidsgiver sier nei til å drive uansvarlig og vi vil ikke lenger gå på kompromiss med ansattes sikkerhet. Dersom soningskøene øker er ikke løsningen blind dublering. Ikke en celle skal dubleres uten tilsvarende økt bemanning. Alle avtaler skal gå igjennom oss og våre krav skal bli møtt, sa Aase.

Han bad både politisk ledelse og arbeidsgiver ta konsekvensene av den virkeligheten de lever i.

Alarmerende rapporter bør vekke folk

Aase var også innom den alarmerende rapporten som Riksrevisjonen la fram og som pekte på at innsatte sviktes i det viktige tilbakeføringsarbeidet.

– Rapporten underbygger det NFF har pekt på i flere år; innholdet i soningen og tilbakeføring til samfunnet har gått på bekostning av effektiviserings- og avbyråkratiserings politikken som er ført, sa han.

Forbundslederen uttrykker også bekymring etter at Likestillingsombudet la fram en nedslående rapport om at det foregår et likestillingssvik i norsk kriminalomsorg.

– Kvinner diskrimineres i våre fengsler når de på ingen måte har de samme grunnleggende rettighetene som menn. Dette bør være en vekker for Regjeringen Støre som holder fanen høyt for et fritt og likestilt samfunn, sa Asle Aase.

Undersøkelse om psykisk belastning

Asle Aase er også spent på hva spørreundersøkelse som skal gjennomføres blant alle ansatte i kriminalomsorgen etter nyttår. Målet er å få mer innsikt om psykiske belastninger (PTSD) hos ansatte i kriminalomsorgen.

– Det er all grunn til å tro det ikke står bra til med mange av våre medlemmer og øvrige ansatte slik en lignende undersøkelse i Danmark viste, sa han.

Derfor mener Aase det er viktig at Kriminalomsorgen legger til rette for at arbeidsmiljølovens bestemmelser overholdes og de ansatte sikres et fullt forsvarlig arbeidsmiljø.

– I flere år har det vært et enormt fokus på effektivitet og avbyråkratisering som har gitt mer sykefravær og mer psykisk belastende arbeidshverdag. Dersom det ikke er penger til å gjennomføre alt så må noe utsettes. Om konsekvensen betyr soningskø så får det være, sa han før han slapp til gjestene. 

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse