PÅ BESØK: Nederlandske Peter Van der Sande er sjef for en verdensomspennende organisasjon med over 4000 medlemmer, bestående av statlige organer, frivillige organisasjoner og en rekke ildsjeler fra hele 153 nasjoner.
Nina Hanssen
Norsk kriminalomsorg inspirerer
International Correction and Prison Associations (ICPA) har besøkt Halden fengsel.
nina.hanssen@lomedia.no
– Vi henter ofte inspirasjon fra norsk kriminalomsorg. Denne gangen har vi besøkt Halden Fengsel og har fått mye input her. Jeg satte stor pris på at både statssekretær Vidar Brein-Karlsen og direktør i kriminalomsorgen Marianne Vollan tok seg tid til å møte oss, sier president Peter Van der Sande i International Correction and Prison Associations (ICPA) som nylig besøkte Norge.
Den nederlandske fengelslederen er sjef for en verdensomspennende organisasjon med over 4000 medlemmer, bestående av statlige organer, frivillige organisasjoner og en rekke ildsjeler fra hele 153 nasjoner.
Flere nordmenn har hatt en aktiv rolle siden ICPA ble etablert i 1998 i Canada. En av dem er Harald Føsker (69), som i 30 år har vært direktør for Kriminalomsorgens utdanningssenter og som i dag jobber i Kriminalomsorgsdirektoratet i Lillestrøm.
Han sitter i styret for ICPA, men går av til høsten.
Utveksler erfaring
– Jeg har vært heldig å få være tillitsvalgt i denne organisasjonen i mange år og har lært utrolig mye av dette som jeg tror også har vært nyttig for norske kolleger, sier veteranen i norsk kriminalomsorg, da vi møter ham og lederne på Grand hotell i Oslo omtrent samtidig som Dalai Lama står på balkongen på samme hotell og vinker til folkemassen.
Styremedlemmene i ICPA, som kommer fra alle verdensdeler, var overrasket over at det var så mange sikkerhetsvakter og folk i gatene utenfor hotellet da de sjekket inn, men ante ikke at de skulle dele hotell med Dalai Lama.
Høy tillit
Det som imponerer presidenten i ICPA og direktør Tineke de Waele fra Belgia under besøk i Norden, er at kriminalomsorgen her virker integrert som en del av samfunnet.
– Her i Norge virker det som innsatte har rettigheter på lik linje med andre borgere. Og her har de sterk fokus på at innsatte skal tilbake til samfunnet når de har sonet ferdig. Jeg oppfatter at det er en høy grad av tillit. Det kan vi fengelsledere lære noe av, sier han.
Peter Van der Sande er glad også for at styret fikk muligheten til å besøke Halden fengsel under styremøtet i Norge.
– Norge er blant de fremste i verden på å satse på kunnskap og kompetanse blant sine fengselsbetjenter, blant annet ved å ha to års utdannelse. Her har mange land mye å lære, sier Tineke de Waele.
Refleksjon
– Mitt motto i alle år har vært refleksjon og sammenligning og det er utrolig flott å dele med kolleger fra hele verden gjennom ICPA. Jeg er glad for at ICPA er interessert i å lære mye om Norge. Ofte kommer utenlandske delegasjoner her og besøker Halden fengsel og Bastøy fengsel. Begge disse fengslene er jo litt spektakulære, ettersom Halden er helt nytt og Bastøy er på en øy, men innholdsmessig og fengselsfaglig kan man jo sammenligne fengslene i Norge. Overalt er det kompetente medarbeidere som jobber, sier den tidligere sjefen for KRUS.
Føsker sier at ICPA er et viktig forum og han er glad for at de arrangerer store internasjonale konferanser om ulike tema. Blant annet har de hatt en konferanse i Oslo tidligere om barn i fengsel, men de har også arrangert en stor konferanse om straffegjennomføring nylig.
Både Føsker og direktør i kriminalomsorgen, Marianne Vollan, holdt innledninger på den store konferansen i fjor. Vollan er opptatt av å snakke om kriminalomsorgen som en lærende organisasjon og holdt også foredrag om den norske modellen for forvaltningssamarbeid og tilbakeføringsgarantien.
Alle kan lære og lære bort
Harald Føsker jobber nå i Kriminalomsorgsdirektoratet, selv om han pådro seg store skader 22.juli og fyller selv 70 år til sommeren.
Han elsker jobben sin og synes det har vært interessant å sitte mange år i ICPA-styret for å få et mer nyansert og internasjonalt syn på kriminalomsorg.
– Vi som jobber i kriminalomsorgen i Norge, har både noe å lære men også lære bort til andre land, sier han.
Føsker mistet nesten synes sitt 22.juli 2011, da han var på jobb i Justisdepartementet, men holder seg aktiv og leser ofte dokumenter på iPad, der han kan forstørre ord.
Han kommer til å være aktiv lenge framover og håper at Norge fortsatt får påvirke ICPA etter at han forlater styret.
– Det er litt vemodig å gi fra seg styrevervet i ICPA i høst, men jeg regner med at Norge fortsatt vil ha en sterk stemme i organisasjonen, sier Føsker.
Om ICPA:
Norsk kriminalomsorg var i 1998 blant stifterne av ICPA – International Corrections and Prison Association.
ICPA er en verdensomspennende organisasjon og har medlemmer i over 153 land.
ICPA har som mål å bidra til en straffegjennomføringspraksis basert på humanitet og menneskerettigheter.
I tillegg til årlige fagkonferanser formidles faglig rådgivning til medlemsland som ber om det. ICPA har også en rådgivende status til FNs økonomiske og sosiale råd.
Se nettsiden til ICPA for mer informasjon: www.icpa.ca
– Her i Norge virker det som innsatte har rettigheter på lik linje med andre borgere. Og her har man sterk fokus på at innsatte skal tilbake til samfunnet når de har sonet ferdig. Jeg oppfatter at det er en høy grad av tillit her. Det kan vi lære av.
Peter Van der Sande, president i ICPA
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.
Tormod Ytrehus
Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre
Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie