PÅ BESØK: Nederlandske Peter Van der Sande er sjef for en verdensomspennende organisasjon med over 4000 medlemmer, bestående av statlige organer, frivillige organisasjoner og en rekke ildsjeler fra hele 153 nasjoner.
Nina Hanssen
Norsk kriminalomsorg inspirerer
International Correction and Prison Associations (ICPA) har besøkt Halden fengsel.
nina.hanssen@lomedia.no
– Vi henter ofte inspirasjon fra norsk kriminalomsorg. Denne gangen har vi besøkt Halden Fengsel og har fått mye input her. Jeg satte stor pris på at både statssekretær Vidar Brein-Karlsen og direktør i kriminalomsorgen Marianne Vollan tok seg tid til å møte oss, sier president Peter Van der Sande i International Correction and Prison Associations (ICPA) som nylig besøkte Norge.
Den nederlandske fengelslederen er sjef for en verdensomspennende organisasjon med over 4000 medlemmer, bestående av statlige organer, frivillige organisasjoner og en rekke ildsjeler fra hele 153 nasjoner.
Flere nordmenn har hatt en aktiv rolle siden ICPA ble etablert i 1998 i Canada. En av dem er Harald Føsker (69), som i 30 år har vært direktør for Kriminalomsorgens utdanningssenter og som i dag jobber i Kriminalomsorgsdirektoratet i Lillestrøm.
Han sitter i styret for ICPA, men går av til høsten.
Utveksler erfaring
– Jeg har vært heldig å få være tillitsvalgt i denne organisasjonen i mange år og har lært utrolig mye av dette som jeg tror også har vært nyttig for norske kolleger, sier veteranen i norsk kriminalomsorg, da vi møter ham og lederne på Grand hotell i Oslo omtrent samtidig som Dalai Lama står på balkongen på samme hotell og vinker til folkemassen.
Styremedlemmene i ICPA, som kommer fra alle verdensdeler, var overrasket over at det var så mange sikkerhetsvakter og folk i gatene utenfor hotellet da de sjekket inn, men ante ikke at de skulle dele hotell med Dalai Lama.
Høy tillit
Det som imponerer presidenten i ICPA og direktør Tineke de Waele fra Belgia under besøk i Norden, er at kriminalomsorgen her virker integrert som en del av samfunnet.
– Her i Norge virker det som innsatte har rettigheter på lik linje med andre borgere. Og her har de sterk fokus på at innsatte skal tilbake til samfunnet når de har sonet ferdig. Jeg oppfatter at det er en høy grad av tillit. Det kan vi fengelsledere lære noe av, sier han.
Peter Van der Sande er glad også for at styret fikk muligheten til å besøke Halden fengsel under styremøtet i Norge.
– Norge er blant de fremste i verden på å satse på kunnskap og kompetanse blant sine fengselsbetjenter, blant annet ved å ha to års utdannelse. Her har mange land mye å lære, sier Tineke de Waele.
Refleksjon
– Mitt motto i alle år har vært refleksjon og sammenligning og det er utrolig flott å dele med kolleger fra hele verden gjennom ICPA. Jeg er glad for at ICPA er interessert i å lære mye om Norge. Ofte kommer utenlandske delegasjoner her og besøker Halden fengsel og Bastøy fengsel. Begge disse fengslene er jo litt spektakulære, ettersom Halden er helt nytt og Bastøy er på en øy, men innholdsmessig og fengselsfaglig kan man jo sammenligne fengslene i Norge. Overalt er det kompetente medarbeidere som jobber, sier den tidligere sjefen for KRUS.
Føsker sier at ICPA er et viktig forum og han er glad for at de arrangerer store internasjonale konferanser om ulike tema. Blant annet har de hatt en konferanse i Oslo tidligere om barn i fengsel, men de har også arrangert en stor konferanse om straffegjennomføring nylig.
Både Føsker og direktør i kriminalomsorgen, Marianne Vollan, holdt innledninger på den store konferansen i fjor. Vollan er opptatt av å snakke om kriminalomsorgen som en lærende organisasjon og holdt også foredrag om den norske modellen for forvaltningssamarbeid og tilbakeføringsgarantien.
Alle kan lære og lære bort
Harald Føsker jobber nå i Kriminalomsorgsdirektoratet, selv om han pådro seg store skader 22.juli og fyller selv 70 år til sommeren.
Han elsker jobben sin og synes det har vært interessant å sitte mange år i ICPA-styret for å få et mer nyansert og internasjonalt syn på kriminalomsorg.
– Vi som jobber i kriminalomsorgen i Norge, har både noe å lære men også lære bort til andre land, sier han.
Føsker mistet nesten synes sitt 22.juli 2011, da han var på jobb i Justisdepartementet, men holder seg aktiv og leser ofte dokumenter på iPad, der han kan forstørre ord.
Han kommer til å være aktiv lenge framover og håper at Norge fortsatt får påvirke ICPA etter at han forlater styret.
– Det er litt vemodig å gi fra seg styrevervet i ICPA i høst, men jeg regner med at Norge fortsatt vil ha en sterk stemme i organisasjonen, sier Føsker.
Om ICPA:
Norsk kriminalomsorg var i 1998 blant stifterne av ICPA – International Corrections and Prison Association.
ICPA er en verdensomspennende organisasjon og har medlemmer i over 153 land.
ICPA har som mål å bidra til en straffegjennomføringspraksis basert på humanitet og menneskerettigheter.
I tillegg til årlige fagkonferanser formidles faglig rådgivning til medlemsland som ber om det. ICPA har også en rådgivende status til FNs økonomiske og sosiale råd.
Se nettsiden til ICPA for mer informasjon: www.icpa.ca
– Her i Norge virker det som innsatte har rettigheter på lik linje med andre borgere. Og her har man sterk fokus på at innsatte skal tilbake til samfunnet når de har sonet ferdig. Jeg oppfatter at det er en høy grad av tillit her. Det kan vi lære av.
Peter Van der Sande, president i ICPA
Om ICPA:
Norsk kriminalomsorg var i 1998 blant stifterne av ICPA – International Corrections and Prison Association.
ICPA er en verdensomspennende organisasjon og har medlemmer i over 153 land.
ICPA har som mål å bidra til en straffegjennomføringspraksis basert på humanitet og menneskerettigheter.
I tillegg til årlige fagkonferanser formidles faglig rådgivning til medlemsland som ber om det. ICPA har også en rådgivende status til FNs økonomiske og sosiale råd.
Se nettsiden til ICPA for mer informasjon: www.icpa.ca
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
33.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.
Eivind Senneset
Oljearbeider sto fram som kvinne på jobb: – Vil leve, ikke bare overleve
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Streik stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
SKURRER: – Det høres ikke veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.
Alf Ragnar Olsen