JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Penger til nye fengsel, men ikke mer til drift i kriminalomsorgen

Regjeringens ekstrabevilgninger i revidert statsbudsjett skal blant annet gå til å utdanne 75 nye fengselsbetjenter ved Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter (KRUS).
REVIDERT: Asle Aase, nestleder i Norsk Fengsel- og Friomsorgsforbund etterlyser penger for å bedre bemanningssistuasjonen i kriminalomsorgen.

REVIDERT: Asle Aase, nestleder i Norsk Fengsel- og Friomsorgsforbund etterlyser penger for å bedre bemanningssistuasjonen i kriminalomsorgen.

Ole Palmstrøm

katharina@lomedia.no

Bevilgningen til studieplassene er på 19,7 millioner kroner, og kom torsdag 11. mai i regjeringens reviderte nasjonalbudsjett.

– Det er bra og nødvendig. Skal du drive fengsel, trenger du folk, sier nestleder Asle Aase i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF).

Stadig mer krevende innsatte gjør arbeidsdagen i fengsel utrygg

Nye fengsler

I 2020 åpner to nye fengsler i Agder, et i Froland med 200 plasser og et i Mandal med 100 plasser. Og med nye fengsler kommer behovet for fagutdannede fengselsbetjenter. NFF er tilfreds med bevilgninger til etableringen av fengsler på Sørlandet.

– Det er bra at studentene begynner så tidlig som mulig. Da får de mulighet til å være i kriminalomsorgen en stund og er ikke ferske når Agder åpner, sier Aase.

Den totale kostnadsrammen for byggeprosjektet og brukerutstyret kommer på 2,2 milliarder kroner, ifølge justisdepartementets kalkyle. Regjeringen har bevilget penger til Statsbygg til videre prosjektering av fengslene.

– Jeg er fornøyd med at de fortsetter å etablere fengsel i Agder, sier nestleder.

Men Asle Aase er langt fra fornøyd med revidert budsjett generelt.

– Dette er budsjett som ikke tar innover seg de store utfordringene kriminalomsorgens ansatte og samfunnet står overfor, sier Aase.

Kutter nattevakter på Åna fengsel

Har tatt store kutt

Siden regjeringen tok over i 2013 er kriminalomsorgens budsjetter kuttet med nærmere 150 millioner. Aase mener samfunnssikkerheten svekkes når kriminalomsorgen løslater innsatte som ikke har fått et fullverdig tilbud om rehabilitering. Kuttene rammer også sikkerheten til ansatte og innsatte.

– Jeg har et hjertesukk. Vi har i brev og muntlig fortalt om sitasjonen. Kuttene rammene der ute hvor samfunnssikkerheten skal ivaretas. Der vi driver rehabilitering. Der rammer kuttene. Kuttene er en nedbygging av kriminalomsorgen. Medlemmene sier de ikke får gjort det de skal. De skal snakke med og følge opp innsatte og være i fellesskap. Det får de ikke tid til.

– Vi løslater folk som burde gått gjennom programvirksomhet og som burde fått en tettete oppfølgning i fengsel enn det vi får tid til i dag, sier Aase.

Frp: Kuttene i kriminalomsorgen skal evalueres

– For lite folk

– Regjeringens krav til effektivisering og avbyråkratisering har redusert innsatte og ansatte til et spørsmål om kapasitet. Mangel på driftsmidler fører til en kriminalomsorg uten de nødvendige medmenneskelige relasjoner som må til i et godt rehabiliteringsarbeid, sier Aase.

Barberte budsjetter fører også til at stillinger holdes ledige og at vakter ikke dekkes opp,

– Det er uholdbart at stillinger holdes ledige og at vakter ikke dekkes opp grunnet manglende bevilgninger, sier Aase som etterspør midler til innkjøp av nødvendig sikkerhetsutstyr, investeringer i IKT og en opprustning av bilparken i kriminalomsorgen.

Regjeringen bevilget 100 millioner kroner til investering i politidistriktene.

Flere saker:

Ap mener regjeringen kommer med smuler til arbeidsledigheten

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse