JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høring om utvidet elektronisk kontroll

Regjeringen åpner opp for at alvorlig syke personer kan sone med fotlenke

Om Justisdepartementet får det som de ønsker, kan soningsudyktige sone med fotlenke. Anne Gro Granum mener det kan være farlig for ansatte i kriminalomsorgen.
FLERE MED FOTLENKE: Regjeringen har sendt ut en høring om utvidet bruk av elektronisk kontroll. Høringsfristen er 9. februar.

FLERE MED FOTLENKE: Regjeringen har sendt ut en høring om utvidet bruk av elektronisk kontroll. Høringsfristen er 9. februar.

Erlend Dalhaug Daae

katharina@lomedia.no

Fra første januar kan 500 personer sone med elektronisk kontroll i Norge, en økning fra 342 i 2016. For å fylle plassene har Justis- og beredskapsdepartementet sendt en lovendring på høring, hvor de vil øke domslengden fra fire til seks måneder. Høringsfristen er 9. februar.

Regjeringen åpner også for at soningsudyktige kan sone med fotlenke.

Kriminalomsorgskonsulenten Anne Gro Granum i Hedmark og Oppland friomsorgskontor er positiv til økningen, men kritisk til at soningsudyktige med fotlenke.

– Vi vet veldig lite hvem de soningsudyktige er og hvor mange de er, sier Granum.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

SKAL SVARE PÅ HØRINGEN: Anne Gro Granum er positiv til å utvide til seks måneder. – Men det kan bli lenge for domfelte, sier hun.

SKAL SVARE PÅ HØRINGEN: Anne Gro Granum er positiv til å utvide til seks måneder. – Men det kan bli lenge for domfelte, sier hun.

Katharina Dale Håkonsen

Dømt for sedelighet – soner hjemme

Soningsudyktige er, i følge høringsnotatet, mennesker med alvorlige og godt dokumenterte helseproblemer som ikke kan gjennomføre straffen i fengsel på grunn av helsetilstanden. De kan være dømt for vold og sedelighet og kriminalitet begått i hjemmet eller mot andre medlemmer i husstanden.

Kriminalomsorgsdirektoratet antar at det fins i overkant av ti personer som er varig soningsudyktige.

– Jeg synes ikke soningsudyktige bør sone med fotlenke. Soningsudyktige er i samfunnet i dag, men da er de ikke underlagt tvang, og vi er ikke hjemme hos dem. Jeg ser for meg at soningsudyktige kan være farlige for oss, sier Granum.

Fotlenke-sonere bor hjemme. Minst en gang i uka besøker ansatte i friomsorgen dem.

Her er kandidatene til ledervervet i NFF

Hjelper å besøke folk hjemme

Departementet åpner også opp for å bruke sporingsteknologi, videokonferanser, biometri (fingeravtrykk, iris-mønster og ansiktsproposisjoner) og fjernalkoholtesting i kontakten med domfelte.

– Som tilleggshjelpemiddel er det greit. Men hvis det går på bekostning av menneskelig kontakt, er jeg ikke positiv. Det må være rom for å besøke folk hjemme, sier hun.

Mennesker med fotlenke lever mer isolert enn andre. De har ikke anledning til å stikke bort til venner eller innom naboen.

– Når vi drar hjem til folk, oppfatter vi mer enn over skype. Det kan være folk som er veldig lei seg, kanskje i mental ubalanse. Vi prater med dem, og det hjelper, sier hun.

Direktoratet vil avslutte leieavtalen om soningsplasser med Nederland

– Ikke mer behandling i fengsel

Kritikerne til utvidelsen mener domfelte får et bedre tilbud i fengsel med behandling, sysselsetting og sosialisering. Granum er uenig.

– Vi er ikke behandlere, men en skal ikke undervurdere den vanlige samtalen og samtalen om lovbruddet. Vi prøver å få den domfelte til å finne ut av hva de kunne gjort annerledes, sier konsulenten.

Minimum to ganger i uka møter straffedømte på friomsorgskontoret til samtale. Domfelte kan også gå i profesjonell behandling under soningen.

Granum er utdannet fengselsbetjent og har jobbet 18 år i fengslene på Ilseng og Hamar.

– Det var ikke mer behandling i fengsel. På Ilseng er det altfor mange innsatte som ikke snakker om kriminaliteten i løpet av soningen.

FRYKTER KONSEKVENSENE: Øistein Øhrling er redd det blir mer celleknusing, selvskading og vold når en utvider til 500 fotlenke-plasser.

FRYKTER KONSEKVENSENE: Øistein Øhrling er redd det blir mer celleknusing, selvskading og vold når en utvider til 500 fotlenke-plasser.

Ingrid Styrkestad

Blir mer celleknusing og selvskading

Fengselsbetjent Øistein Øhrling i Nordre Vestfold fengsel er ikke bare positiv til flere fotlenke-sonere.

– Jeg er bekymret for at utviklingen går for fort og at fokus i kriminalomsorgen er på logistikk og ikke rehabilitering. Lenkesoning er billigere enn fengsel. Jeg er skeptisk til at en drar folk gjennom systemet på en billig måte, sier Øistein Øhrling i Nordre Vestfold fengsel.

Når en utvider til 500 plasser, frykter fengselsbetjenten at fengslene mister stabilisatorene i fangemiljøet.

– Hvordan påvirker dette fangemiljøet? I Hof fengsel, en åpen anstalt, sitter vi igjen med et klientell som egentlig skulle vært på lukket avdeling. Det kommer til å bli mer celleknusing, selvskading og vold, sier Øhrling.

Utvidelsen vil trolig føre til at flere rusmisbrukere søker om soning med elektronisk kontroll.

– Jeg tror at mange hadde blitt bedre på paragraf § 12-soning, behandling på en rusinstitusjon, enn soning med lenke.

Les også:

Flere og flere soner med fotlenke i eget hjem
Jussbuss: – Ulovlig å tvangssende innsatte til Nederland med plassmangel som begrunnelse
Fengselet på Osterøy legger ned

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse