Lokale forhandlinger, lønnsoppgjøret 2021:
Slik blir den nye lønna for ansatte i Kriminalomsorgen
44,9 millioner kroner i lokal lønnspott er nå fordelt til kriminalomsorgens ansatte. Mye gikk til ryddesjau.
GOD JUL: Noen medlemmer rykker opp titusener i lønn etter at forbundet avdekket feil.
Eirik Dahl Viggen
edv@lomedia.no
– Etter føringene og arbeidsgivers krav landet vi et godt oppgjør totalt sett, sier NFF-nestleder Tommy Fredriksen.
Det gjelder også lønnsramme 39, der fengselsbetjenter og verksbetjenter befinner seg. Flesteparten av disse, de med 20–30 år i faget, har gått opp ett til to lønnstrinn. For de fleste betyr det rundt 7000–14 000 kroner.
– Som gruppe oppnådde vi så å si det vi krevde, sier Fredriksen.
Men det glade budskapet har en bismak. I år oppdaget forbundet flere medlemmer som ble fast ansatt rett etter tidligere oppgjør og siden ble hengende etter. Det betyr at de som ble oppdaget, går opp hele fem-seks lønnstrinn.
– Den mest graverende tilfellet var en som nå gikk opp 70 000 kroner på grunn av feil avlønning. Det er ikke greit når vi må bruke lokale forhandlinger til ryddejobb, sier Fredriksen.
Lønnsoppgjøret i vår: Ny lønn for ansatte i staten. Se tallene her
Rydder og rydder
Rundt 300 fengselsbetjenter er ikke ansatt, men går på timebetaling. Et kjempeproblem, ifølge Fredriksen. Arbeidsgiver har ofte innplassert disse på minimumslønn mens de ifølge Fredriksen skal plasseres på linje med andre medlemmer. Det er årsaken til at enkelte i år gikk opp 5–6 lønnstrinn, etter feil ble oppdaget.
– Problemet er at vi må ha et lokalt oppgjør for å ta igjen de andre. Vi har til og med lokale arbeidsgivere som registrerer dem som «fast ansatt sporadisk vikar». Det hører jo ikke hjemme noe sted, sier Fredriksen.
– Vi er egentlig tilhengere av lavlønnstillegg. Men vi kan ikke vinne på det, for vi har så mange individuelle å hente opp. Det er ryddesjau hver gang.
Sakket akterut
I 2017 landet gjennomsnittslønna til en fengselsbetjent på 189.-plass på Statistisk sentralbyrås lønnsstatistikk for over 300 yrker. I 2020 hadde de sunket til 203.-plass.
– Etatsutdanninga er vår største hemsko. Den gjør at de fleste av våre medlemmer plasseres i lønnsramme 39, mens andre yrker i staten lønnes ut fra minimum bachelorgrad, sier NFF-nestlederen.
Han håper Krus blir en fullverdig høgskole fra 2024, med egen bachelor. Det kan løfte lønna også for de med etatsutdanning, ved at etterutdanning akkrediteres som praksis i en bachelor.
– Lønnsramme 39 får for mye fokus fordi den er for dårlig. I dette oppgjøret oppnådde vi mye også for andre grupper og på individuelle krav. Det lønner seg å være organisert, konkluderer Fredriksen.
Virkningstidspunktet for lønnsendringene er 1. juli i år og vil bli utbetalt på desemberlønninga.