Norgerhaven fengsel
Soningsavtalen med Nederland får kraftig kritikk av Sivilombudsmannen
Norske fanger i Norgerhaven fengsel er ikke tilstrekkelig sikret mot tortur, umenneskelig eller nedverdigende behandling, mener Sivilombudsmannen.
RAPPORTEN FRA OMBUDET: "De samlede funnene som ble gjort under besøket viser at tvungen overføring til en annen stat for norsk straffegjennomføring utgjør et stort inngrep i de innsattes liv", skriver Falkanger i rapporten.
Anette Karlsen
katharina@lomedia.no
Sivilombudsmann Aage Thor Falkanger besøkte i september i fjor Norgerhaven fengsel i Nederland hvor norske fanger soner.
I sin rapport kommer Sivilombudsmannen med kraftig kritikk, melder NRK.
"Funn under besøket viste at innsatte som overføres til Norgerhaven fengsel ikke er sikret et tilstrekkelig vern av norske myndigheter mot tortur og umenneskelig eller nedverdigende behandling", skriver Falkanger i rapporten.
• Dette er de 25 dårligst betalte yrkene i Norge
NFF mener rapporten er knusende
– Sivilombudsmannens knusende rapport om soningsavtalen med Nederland må få konsekvenser. Avtalen med Nederland må avsluttes, sier Asle Aase, nestleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF).
Forbundet har tidligere vært kritiske til at en annen stats lovgivning kan anvendes på innsatte dømt i Norge.
– Vi mener det er en forringelse av soningstilbudet. De norske ansatte i Norgerhaven fengsel gjør det de kan innenfor rammene de er gitt, men de øvrige ansatte er ikke norske fengselsbetjenter under et norsk regime.
– Hovedfunnene i rapporten er knusende og ikke en norsk rettsstat verdig, sier Aase.
MISBRUK: Asle Aase misliker leie av fengsel i utlandet og mener Erna Solberg går på akkord med norsk standard for gjennomføring av straff.
Jan-Erik Østlie
Kan ikke straffeforfølge lovbrudd
Norske myndigheter leier 242 plasser i fengselet i Nederland. Falkanger skriver at slik straffegjennomføring ikke fratar Norge ansvar for å forhindre menneskerettighetsbrudd.
– Det vi særlig reagerer på, er at norske myndigheter har fraskrevet seg muligheten til å etterforske straffbare handlinger overfor innsatte i Norgerhaven fengsel, og vi mener det er problematisk, sier Falkanger.
• 1048 voldsepisoder mot ansatte i norske fengsler i 2016
Bør sende flere ansatte til Norgerhaven
I rapporten slår Falkanger også fast at det har forekommet relativt alvorlige voldsepisoder.
Funnene tydet på at det kan være utfordrende for ansatte å følge med på innsattes aktiviteter i enkelte deler av fengselet, blant annet fordi vaktrommene befinner seg i en annen etasje enn fellesarealene.
Et annet risikoområde er fellesdusjene.
– Det er mye av det som Sivilombudsmannen tar opp som NFF ikke har hørt om. Dette er noe NFF vil ta opp med KDI og få avklart. Vi har flere ganger tatt opp med direktorat om det burde sendes flere norske fengselsbetjenter for å forsikre seg om at norsk straffegjennomføringslov blir ivaretatt. Det spørsmålet blir aktualisert igjen, sier Asle Aase i NFF.
KRITISK TIL NORGERHAVEN: – Frihetsberøvelse er samfunnets strengeste straff, og det er den norske stat som har ansvaret for å gjennomføre den, sier Karen Hjelmervik Nerbø i Jussbuss.
Marita Matthews Holmeset-Varpe/Jussbuss.
JussBuss: Må bli spikeren i kista
Jussbuss har tidligere advart mot at ordningen med leie av fengselsplasser i Nederland går på bekostning av de innsattes rehabilitering og rettssikkerhet.
– Når Sivilombudsmannen har slått fast at fengselet også bryter med Norges menneskerettighetsforpliktelser, må dette bli spikeren i kista for Norgerhaven fengsel, sier Karen Hjelmervik Nerbø i Jussbuss.
Jussbuss har flere ganger besøkt fanger i Norgerhaven fengsel.
– Frihetsberøvelse er samfunnets strengeste straff, og det er staten som har ansvaret for å gjennomføre den. Den blåblå regjeringen har derimot outsourcet kriminalomsorgen vår til Nederland, og denne rapporten viser at Norgerhaven-prosjektet har vært mislykket, sier Hjelmervik Nerbø.
Norgerhaven er en oppbevaringsplass
Formålet med norsk straffegjennomføring er rehabilitering.
– Innsatte i Nederland får ikke permisjoner. Den lange og dyre reisen gjør at de får mindre besøk. De får heller ikke relevant skole eller arbeidstrening på samme måte som i Norge. Norgerhaven fengsel er en oppbevaringsplass, og sånn skal ikke norsk kriminalomsorg være, sier Hjelmervik Nerbø.
Hilde Hamsund i For Fangers Pårørende er også kritisk til soningstransporten.
– Mange pårørende klarer overhode ikke å opprettholde familiekontakt, sier Hamsund.
Statssekretæren tar funnene alvorlig
"De samlede funnene som ble gjort under besøket viser at tvungen overføring til en annen stat for norsk straffegjennomføring utgjør et stort inngrep i de innsattes liv", skriver Falkanger i rapporten.
– Det er alvorlige funn vi må se nøye på og lære av, og også gå gjennom sammen med Kriminalomsorgsdirektoratet og Norgerhaven fengsel, sier statssekretær i Justisdepartementet, Anette Carnarius Elseth (Frp).
Innen 1. juni skal KDI svare på kritikken fra Sivilombudsmannen.
Les mer:
• Nå kommer de første norske fangene til Nederland
• Enstemming nei til soning i Nederland