JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsansatte vil ha mer enn industrien

Industrien er blitt enige om et lønnstillegg på 3,3 prosent. De ansatte i staten vil kreve mer – for å få det som industrien fikk mer i fjor.
TYDELIG MELDING: LO Stats leder Tone Rønoldtangen er klar på at de prosentene de statsansatte fikk for lite i fjor – skal på bordet i løpet av årets oppgjør.

TYDELIG MELDING: LO Stats leder Tone Rønoldtangen er klar på at de prosentene de statsansatte fikk for lite i fjor – skal på bordet i løpet av årets oppgjør.

Morten Hansen

morten@lomedia.no

– Vi skal ta igjen etterslepet fra i fjor, slår Tone Rønoldtangen fast.

LO Stats leder er klar på at de prosentene de statsansatte fikk for lite i fjor – skal på bordet i løpet av årets oppgjør.

– Jeg vil ikke gå ut med noe tall. Det sier vi når vi skal forhandle, sier Rønoldtangen.

Les også: 3,3 prosen opp i lønn i Frontfaget

0,5 prosent for lite

Under fjorårets forhandlinger i industrien, eller frontfaget som det også kalles, ble partene enige om en ramme på 3,6 prosent. Det klarte ikke partene i industrien å holde. Industrifunksjonæren fikk en lønnsvekst på hele 4,3 prosent – og dro med det hele frontfaget etter seg.

Mens industrien under ett fikk en lønnsøkning på 3,9 prosent i fjor, økte de ansatte i staten sin lønn med 3,5 prosent. I tillegg fikk de statsansatte 0,1 prosent mindre enn industrien i 2012. Det er i realiteten den halve prosenten – som Rønoldtangen referer til som etterslepet – de statsansatte vil ha utbetalt i dette oppgjøret.

– Det er en utfordring for staten. Mange statsansatte er funksjonærer, og sammenlikner seg med funksjonærene i industrien. Selv om man skal ta utgangspunktet til frontfaget, bør man ta igjen etterslepet som er skapt, sier Kjell Atle Brunborg.

Tillit med forbehold

Forbundslederen i Norsk Jernbaneforbund, som blant annet organiserer statsansatte i Jernbaneverket, velger å stole på de tallene som arbeidsgivere og arbeidstakere i industrien har blitt enige om.

– Vi må stole på tallene som blir lagt fram, selv om det år etter år viser seg at de bommer. Vi kommer nok til å se det samme når de offisielle tallene blir lagt fram i februar neste år. Det er derfor jeg mener det er viktig at etterslepet tas igjen, sier Brunborg.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse