JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bruker sin bakgrunn fra kriminalomsorgen:

Stian Olstad er fengselsbetjent og nyvalgt politiker: – Vi i fengslene vet hva dårlig oppvekst fører til

Disse ansatte i fengslene ble innvalgt for å forandre Kommune-Norge.
Stian Olstad, leder NFF Vestoppland fengsel avdeling Gjøvik og Valdres, og nestleder i NFF region øst

Stian Olstad, leder NFF Vestoppland fengsel avdeling Gjøvik og Valdres, og nestleder i NFF region øst

Ole Palmstrøm

edv@lomedia.no

Fasit etter lokalvalget 2019 viser flere nyvalgte kommunepolitikere med bakgrunn fra kriminalomsorgen:

Stian Olstad (37), tillitsvalgt for Norsk fengsels- og friomsorgsforbund (NFF) Vestoppland fengsel og nestleder i NFF region øst, ble innvalgt for første gang for Arbeiderpartiet i Nordre Land.

Hvorfor er det viktig å få inn tillitsvalgte i politikken?

– De ansatte på gulvet har en tendens til å bli glemt i det store bildet. Politikerne nasjonalt er i ferd med å få større avstand til det vanlige arbeidslivet. Det er viktig å belyse ansattes syn og løfte det inn i lokale og sentrale fora. Politikken trenger større nærhet til de som jobber ute.

Hva er dine viktigste saker?

– Arbeidslivspolitikk og ansattes rettigheter. Jeg valgte Ap ut fra slagordet Alle skal med. Jeg mener Ap er de som står best rustet til det. Eldreomsorg, trygge og gode skoler, at alle barn skal ha like muligheter uansett bakgrunn. Forebygging innen rus og psykiatri, spesielt overfor unge.

p

Hva tar du med inn i politikken fra kriminalomsorgen?

– Inkludering av barn og unge, forebyggende arbeid innen rus. Debutalderen for rus er dessverre lavere og lavere. Det er det jeg drar med meg mest fra jobben. Det er så lite som skal til før det går galt. Også psykiatri må tas ordentlig tak i, og diagnoser må ikke brukes som en unnskyldning for at enkelte elever ikke blir sett eller hørt. Vi møter mange innsatte som forteller om oppvekst og skoleår der de ikke ble fanga opp.

Hva skjer med vervet i NFF?

– Jeg fortsetter som før, det blir nok mye i starten, men det går. De som engasjerer seg mye har vanskelig for å si nei, så det baller på seg.

Farukh Qureshi (33): – Nav og barnevern må inn i fengselet

Qureshi leder Oslo fengselsforening (NFF), ble valgt inn som 1. vara til Oslo bystyre for Arbeiderpartiet.

Hvorfor er det viktig å få inn tillitsvalgte i politikken?

– Vi som tillitsvalgte opparbeider oss en ganske unik kunnskap om arbeidslivet og trepartssamarbeidet, og ser bedre hvordan man kan påvirke politikken. For fagbevegelsen er det viktig å få inn representanter, for å få kortere vei inn og ivareta ansattes rettigheter. Som tillitsvalgt blir du også flink til å møte mennesker.

Hva er dine viktigste saker?

– Arbeidslivspolitikk, oppvekst og trygghet. I denne perioden må vi bli enda mer offensiv på å utvide Oslo-modellen og kreve seriøsitet og ordna forhold hos alle underleverandører også innen service. I utelivsbransjen jobber mange under minstelønn (167,90 kroner timen, journ. anm.). Jeg mener arbeidsgivere i bransjen som betaler mindre enn det skal miste skjenkebevillingen. Alle barn skal ha like muligheter innen skole og fritid, uavhengig av foreldrenes lommebok. Jeg møter ungdommer gjennom fotball der vi ser at mange på 14 pluss står uten et tilbud, det må vi bygge opp.

Fengselskokk Svein (62) gir fersk mat og utdanning til forvaringsdømte ved Ila fengsel. Nå skal kjøkkendriften kuttes

Hva tar du med inn i politikken fra kriminalomsorgen?

– At vi for første gang går til valg på å 1) styrke NAV kommunes tilstedeværelse i fengsel med bolig og sysselsetting, 2) etablere et eget barnevernsteam for yngre innsatte, 3) lage exit-planer for unge og gjengkriminelle, 4) få Oslo kommune til å inngå et forpliktende samarbeid med Oslo fengsel og Bredtvet fengsel.

Hva skjer med vervet i NFF?

– Det blir en kombinasjon av verv. Det blir litt spesielt, synes de på jobben, at nå får vi i Oslo fengsel en inngang inn til Oslo-politikken.

Ingeborg Kivle (55): – Politikere trenger mer kunnskap om arbeidslivet

Ingeborg Kivle, leder NFF region sør

Ingeborg Kivle, leder NFF region sør

Ole Palmstrøm

Kivle leder NFF region sør og ble innvalgt for Senterpartiet i Kragerø.

Hvorfor er det viktig å få inn tillitsvalgte i politikken?

– Tillitsvalgte kjenner arbeidslivet på pulsen. Vi er opptatt av et anstendig arbeidsliv for alle sektorer. Vi som jobber i staten må forholde oss til den som enhver tid styrer. Regjeringen har staket ut en kurs med et tøffere arbeidsliv og sentralisering av fengsler og friomsorg. Også Sp trenger å bli bedre på arbeidsliv, der kommer min bakgrunn godt med. Jeg har kritisert dem, og de er veldig åpne for å være mer delaktig i LO-sammenheng. Når vi har samlinger i LO-systemet, er som regel Ap, SV og til dels Rødt til stede, nå må Sp mer på banen. Der må Sp selv vise større interesse og bli mer aktive inn mot fagbevegelsen.

Hva er dine viktigste saker?

– At Kragerø skal ha et levende sentrum. Vi er en bitteliten by som trenger å bevare butikkene våre også utenom turistsesongen. Dessuten å jobbe for at flere kan flytte til Kragerø, særlig unge familier. Det er en god kommune å bo i, også for folk som pendler til større byer som Porsgrunn og Arendal med nye E18.

Abid (52) arbeider med sedelighetsdømte: – Jeg har en jobb ingen andre vil ha

Hva tar du med inn i politikken fra kriminalomsorgen?

– Vi har veldig få statlige arbeidsplasser igjen i Kragerø, bortsett fra Telemark fengsel avdeling Kragerø, som har et veldig bra tilbud til kvinner. Jeg vil jobbe for å få bevart dette.

Hva skjer med vervet i NFF?

– Jeg fortsetter som regiontillitsvalgt ved siden av jobb i kommunestyret. De hjemme også lurer på om jeg har tid. Det går seg til. Det skal i hvert fall ikke gå ut over medlemmene. Det er positivt når man har et slikt verv at man kan være engasjert i politikken.

Hvorfor Senterpartiet?

– Jeg synes Slagsvold Vedum har dreid Sp i riktig retning. Kragerø er i utkanten. Jeg synes sentraliseringen går for fort, jeg ønsker å sikre at ikke alle trenger å bo i byene. Sp har en arbeidslivspolitikk som ivaretar lovverket og et anstendig arbeidsliv.

Are Høidal, fengselsleder: – Færrest mulig i fengsel

Høidal er leder for Halden fengsel og ble valgt inn for Arbeiderpartiet i den nye Indre Østfold kommune.

Hvorfor er det viktig å få inn folk fra kriminalomsorg i politikken?

– Jeg vil påvirke utviklingen i lokalsamfunnet der jeg bor.

Hva er dine viktigste saker?

– Oppvekst, barn og unge, forebygging, kultur og idrett. Det viktigste nå er at fem kommuner er slått sammen til én. Vi skal bygge en helt ny kommune. Å få økonomien under kontroll blir første oppgave.

Innsatt ved Ila: «Stopp nedleggelsen av kjøkkenet på Ila fengsel»

Hva tar du med inn i politikken fra kriminalomsorgen?

– Jeg har sett resultatene av dårlig oppvekst. Oppvekstvilkår påvirker sterkt hvem som havner i fengsel. Jeg vil derfor arbeide for at færrest mulig havner bak murene. Jeg har sett hvordan det går når det går galt.

Hva skjer med jobben?

– Å være lokalpolitiker ser jeg på min hovedhobby, jeg fortsetter jobben i Halden fengsel med full styrke. Selv om jeg regner med å få en del papirer å lese.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse