NJF vil rekruttere ungdom
NJFs side på Facebook har fått 700 tilhengere på to måneder. Den nye foreningslederen i CargoNets administrasjon står bak tiltaket.
oystein@lomedia.no
Oppslutningen om Norsk Jernbaneforbunds tilhenger-side er så langt veldig bra.
– Like etter starten kom en boom. Antallet tilhengere økte fra 300 til 600. Så ble det litt roligere, forteller Amanda Eldnes (25).
Hun fikk ideen etter å ha vært på et nettverkstreff for unge tillitsvalgte i LO. Der kom det fram at flere andre alt var i gang.
I midten av mars var NJF på lufta, og i løpet av ukene som er gått har 700 tilhengere meldt sin interesse.
– Vi må gjøre forbundet mer ungdomsvennlig. Jeg håper folk er aktive og starter diskusjoner der, sier Eldnes, og tror tilbudet kan være et nyttig hjelpemiddel for å skaffe flere medlemmer.
Svinger
Som administrator passer hun på at ingen skriver noe upassende, og har dessuten tilgang til statistikk over hvem som er innom.
Aktiviteten i aldersgruppene 25–35 og 36–45 er omtrent på samme nivå. Det er dessuten en god del treff fra personer under 25 og over 45.
Antall besøkende varierer veldig, med størst trafikk i helgene og mindre på hverdagene.
Mulighetene for både meningsytringer og andre bidrag ligger der. En tilhenger er ivrig amatørfotograf og la ut togbilder, ellers er det linker til nyheter om jernbane, forbundet og, særlig de siste ukene, om lønnsoppgjøret.
Bratt læringskurve
På årsmøtet i april ble Eldnes valgt til leder for Administrasjonspersonalets forening CargoNet. Da hadde hun ett år som vara, og ett år som medlem i styret.
Navnet hennes kom som benkeforslag, og noen stilte spørsmålstegn ved alder og erfaring. Dermed ble det kampvotering mellom tre kandidater.
Selv er hun gledelig overrasket over resultatet.
– Jeg er veldig interessert i fagforeningsarbeid, og skal bruke alle muligheter til å skaffe meg mer kompetanse, er hennes svar på at noen mener hun har for kort fartstid.
Nå leder hun en forening med 50 medlemmer som blant annet jobber med kundebehandling, administrasjon, regnskap og IT.
– Ideelt sett burde vi hatt noen fra alle områdene med i styret. Siden det ikke går, må vi heller gjøre oss tilgjengelige slik at folk kan ta kontakt og få bistand når det er noe de lurer på eller har en sak å ta opp.
Samarbeid
Som styremedlem har hun blant annet deltatt på kurs om skift og turnus, og fulgt NJFs lederkonferanse på Storefjell.
– Å lage turnusplaner er vanskelig. Heldigvis står jeg ikke alene i dette arbeidet. Den tidligere lederen i foreningen fortsetter som nestleder, dessuten kan Kåre Wikdahl i landsrådet mye.
NJFs ungdomsutvalg har vært planlagt en stund, og ble etablert like før samlingen på Storefjell i februar.
– Dette er et godt initiativ. Vi trenger nytt blod både i NJF og i virksomhetene. På terminalene er gjennomsnittsalderen over 50 år, og Jernbaneverket er i samme situasjon.
Flere verv
Eldnes er med i NJFs ungdomsutvalg, som kom i gang i vinter. En annen oppgave er å representere NJF i LO s sentrale ungdomsutvalg.
– Jeg gleder meg til alle utfordringene, men det er med en viss skrekkblandet fryd. Det er veldig mye å sette seg inn i, og det blir både hektisk og spennende. Jeg er ikke like godt inne i alle formalitetene ennå, og spør heller en gang for mye. Både kurs og turer er veldig lærerikt, forteller hun.
For å stå godt rustet er det også et ønske å ta LO -skolen, den omfattende opplæringen som er delt i fem moduler og tar for seg alt fra historikk til regelverk.
Under de lokale tarifforhandlingene i CargoNet var hun med på forberedelsene, og fikk stilt noen spørsmål underveis.
– Jeg ble valgt midt under oppgjøret og deltok på formøtene. Selve forhandlingene tok andre seg av.
Merket problemene. Oppgavene som tillitsvalgt skal gjøres ved siden av jobben. Kundesenter er åpent fra klokken 7 til 21.30 med en toskiftsordning for de ansatte, og i vinter har særlig kontakten med brukerne vært en utfordring.
Noen ganger har togene hatt kapasitet, men ikke tonnasje. Andre ganger er det omvendt. Når tog er innstilt, blir det ekstra kniving om ledig plass.
– Noen spør «kan dere ikke bare sette på en ekstra vogn?» Så enkelt er det ikke.
Forskjellige vogntyper, lokomotiver og farlig gods krever mye planlegging. Heldigvis har vi et godt samarbeid med alle terminalene, forteller Eldnes, som ofte har vært på Alnabru, og også vært i Sandnes og møtt kollegene på Ganddal.
– Å treffe folk du snakker med på telefonen hver dag er veldig hyggelig.
Over Dovre
På eget initiativ tok hun en Trondheims-tur med et godstog som en del av kurs i personlig sikkerhet.
– Jeg er oppvokst på Grünerløkka i Oslo og ikke noe naturmenneske, så det var en opplevelse å sitte høyt oppe foran i toget og se både levende og død elg, og moskus for første gang.
Interessen for tog har økt med jobben. Da NRK sendte hele turen Bergen–Oslo som en del av jubileumsfeiringen i november, var hun en av mange som var innom programmet.
– Du får spesielle interesser av å jobbe i denne bransjen, sier Eldnes.
Midlertidig
For henne var det et rent slumpetreff å havne i CargoNet. Planen var egentlig å bli lærer da en sommerjobb i Posten var over, men uten plass på førstevalget ville hun ikke ta opp lån bare for å studere ett eller annet. Jobben i Posten ble ordnet gjennom et bemanningsbyrå, og de ordnet et vikariat i kundesenteret.
– Etter en stund fikk jeg tilbud om fast jobb. Nå har jeg snart vært her i fire år, og lærer noe nytt hele tida. Godstrafikk på jernbane er komplisert, sier Amanda Eldnes.
Mest lest
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.
Hanna Skotheim
88.000 uføre får ekstra penger i februar
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss.
Marie Louise Somby/Árvu
Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar. Hun har ikke angret
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Lina Scholz kjører brøytebil for å gjøre veiene tryggere. Derfor er hun opptatt av å formidle hvordan bilister skal unngå å skape farlige situasjoner i møte med dem.
Guro Gulstuen Nordhagen
Brøytebilsjåfør Lina er møkk lei av hensynsløse bilister
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.
Privat
Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»
TILLITSVALGT: Gerd Jorunn Stokkeland er klubbleder i Rema 1000 Egersund, Norges best organiserte Rema-butikk. Hun ønsker seg drahjelp for å få økt pensjon.
Leif Martin Kirknes
Rema 1000-ansatte får minst i pensjon: – Du står alene med hele greia, sier klubbleder
Brian Cliff Olguin
June Merete tilhører yrket som år etter år er blant de dårligst betalte i Norge
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim