GULLBARREN: Et stort gult togsett sørger for at vedlikeholdsarbeidet kan utføres tørt og trygt, samtidig som noe av togtrafikken fortsatt kan gå.
Morten Hansen
Vedlikehold på jernbanen
Denne verktøykassa veier 200 tonn
Bane Nors «gullbarre» er en 80 meter lang og 200 tonn tung verkstedhall på skinner.
Saken oppsummert
morten@lomedia.no
Et stort gult togsett, på størrelse med et Flirt-tog, sørger for at vedlikeholdsarbeidet på jernbanen kan utføres tørt og trygt, samtidig som noe av togtrafikken fortsatt kan gå.
– Jeg skjønner ikke at vi ikke har flere slike tog. Hver region burde ha tilgang til et sånt verktøy, sier Lasse Nyland Becker, banemontør og lokomotivfører på vedlikeholdstoget til Bane Nor.
– Hadde samferdselspolitikere og de som driver med innkjøp av jernbanemateriell virkelig skjønt hvor genialt dette toget er, hadde vi hatt flere. Det er jeg sikker på.
FØRER: I tillegg til å være banemontør, er Lasse Becker en av de få som er sertifisert til å føre vedlikeholdstoget. Men han slipper ikke unna arbeidet i sporet av den grunn.
Morten Hansen
Behovet vil øke
Han konstaterer at toget, som har vært i drift i Oslo-området i drøyt ti år, er en liten hemmelighet. Det er i og for seg de som jobber på det, komfortable med.
Det er en liten frykt for at de må gi det fra seg til andre prosjekter. Det ville i så fall gi togtrafikken rundt Oslo problemer, mener Becker.
– Nå som vi får dobbeltspor stadig flere steder, vil behovet og ønsket om utføre vedlikehold samtidig som togtrafikken opprettholdes øke.
– Jeg håper de som bestemmer er litt framoverlent. Når behovet er der er det for sent. Det tar lang tid fra et sånt tog blir bestilt til det er leveringsklart, påpeker han.
VERKSTED PÅ SKINNER: Toget gjør det mulig å jobbe tørt og trygt uavhengig forholdene på utsiden. Denne natta var Lasse Becker, Fredrik Barth, Henrik Holtan, Daniel Tangen, Vegard Glomsrud og Sigve Sand på jobb i tunnelen. Også sikkerhet - og kvalitetsrådgiver Marianne Blikken i Bane Nor var innom.
Morten Hansen
Fantastisk og uvurderlig
– Alle togene som skal passere må varsles, og lokomotivføreren må melde tilbake at varselet er forstått. Hastigheten må reduseres, noe som fører til at lokførerne reduserer hastigheten enda mer. For alle vil selvfølgelig være på den helt sikre siden, og det fører til enda mer forsinkelser, sier Becker.
Men alle disse sikringstiltakene kan man unngå med denne gullbarren av et togsett.
– Vi mener det er et fantastisk og uvurderlig verktøy. Det er bygd slik at togene kan passere i nabosporet i 210 kilometer i timen. Vi som er på jobb inne i vedlikeholdstoget, er fortsatt helt trygge. Vi får utført vedlikehold samtidig som vi beholder 50 prosent oppetid. Det er trygt for alle og togtrafikken får bedre flyt, sier Becker.
SPORKRYSS: Et sporkryss i Oslotunnelen må byttes på grunn av skinnebrudd. Mens arbeidet utføres inne i toget, kan trafikken i det andre sporet gå som normalt.
Morten Hansen
– En stor fordel
Inne i toget har de alt de trenger av verktøy. I tillegg er det nok lys, strøm og trykkluft. Og må det utføres tunge løft, er det en kran i taket som tar seg av dét.
– Og så er vi beskyttet mot vær og vind. Om sommeren kan vi jobbe selv om det er stor brannfare. Gnistene slipper ikke ut. Det er en stor fordel, fastslår Becker.
SKINNESLIP: For å fjerne ujevnheter i det nye skøytet slipes skinnene. Dette er arbeid som er vanskelig å utføre i friluft når det er stor skogbrannfare.
Morten Hansen
Becker hadde gjerne sett at hans arbeidsplass ikke hadde vært så eksklusiv.
Siden Bane Nor kjøpte dette toget i 2013, har det kommet flere og mer moderne modeller på markedet.
Flere bruksområder og muligheter mener han ville ført til raskere vedlikehold og mindre stenging av jernbanestrekninger.
– Det er opplagt at dette er noe som hadde vært til god nytte også andre steder. Se for deg å jobbe innendørs på Bergensbanen, mens det utenfor er kraftig vind og regn. Å jobbe her inne er optimalt. Det er luksus. Vi har det som plommen i egget, fastslår Becker.
FUNKSJONELT: Det meste av arbeidsoppgaver i sporet er tatt hensyn til når toget ble utviklet, sier Lasse Nyland Becker.
Morten Hansen
LUFTIG: Muligheten til å åpne veggene gjør at arbeidet med lasting og lossing blir enklere.
Morten Hansen
LAGER: Verktøy og deler har god plass i toget.
Morten Hansen
VERKSTEDHALL: Veggene kan utvides etter behov når toget står i ro.
Morten Hansen
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i alle deler av jernbanen og busstransport.