JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kartellkonferansen

Ny undersøkelse: Flere bekymrede unge

En fjerdelede av ungdom er ofte bekymret for hva som skje i framtida.
Axel Fjeldavli, fra Agenda, presenterte ferske tall om unges framtidstro.

Axel Fjeldavli, fra Agenda, presenterte ferske tall om unges framtidstro.

Ole Palmstrøm

morten@lomedia.no

Selv om flertallet av dagens unge har det bra, er det mange som er bekymret.

Én av fire unge mellom 15 og 25 år er bekymret for framtida. Og bekymringen har sammenheng med økonomi.

Blant de med dårligst råd bekymrer halvparten seg form framtida.

Kjønnsforskjeller

Tallene er noe av det som kommer fram i en undersøkelse som Opinion har gjort på vegne av tankesmia Agenda.

– Det er en del optimisme blant dagens unge, men det er noe som ligger under og ulmer. Tallene viser at det har etablert seg en større gruppe med unge pessimister, sier Axel Fjeldavli i Agenda.

Selv om bekymringen går på tvers av begge kjønn er det noen tydelig kjønnsforskjeller.

– Jentene er mye mer pessimistisk til klima enn gutter, mens guttene er mer pessimistisk til innvandring og integrering enn jentene.

Flere pessimister

I løpet av de siste 10–15 årene har de unge blitt stadig mer pessimisten. Undersøkelsen viser at pessimismen holder stand.

De fleste som bekymrer seg gjør det på grunn av framtidsutsiktene til klima, innvandring og integrering, bolig og økonomisk ulikhet. For de med dårligst råd er ofte det egen økonomi, helse og arbeidsmuligheter som skaper bekymring.

… med god grunn

Og mange har god grunn til å være bekymret. Mer enn 100.000 unge står utenfor arbeid og utdanning. Det tilsvarer 16 prosent av denne aldersgruppen.

De siste ti årene har det knapt vært reallønnsvekst i Norge for de fleste arbeidstakerne. Spesielt har det gått ut over de med lavest lønn. Det er ingenting som tyder på at vi kommer til å nå klimamålene.

Og det er mer krig i verden. De tre siste årene har vært de voldeligste på 30 år.

– Et flertall av de unge har det bra. Men over tid har den gruppen som ofte bekymrer seg for framtida vokst. Denne utviklingen er neppe et sunnhetstegn for et samfunn, sier Fjeldavli.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i alle deler av jernbanen og busstransport.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse