MOTSTAND: I fjor demonstrerte forbundene som organiserer ansatte på jernbanen, mot EUs jernbanepakke 4. En undersøkelse gjort på vegne av NJF, viser at et flertall er motstandere av følgene av jernbanepakken.
Ole Palmstrøm
EUs fjerde jernbanepakke:
Ny undersøkelse: Flertallet av oss mener at jernbanen blir dårligere med konkurranse
Et flertall i en undersøkelse gjort for Jernbaneforbundet, vil at staten skal drive jernbanen. De mener at den blir dårligere med konkurranse.
Morten.hansen@lomedia.no
Helt siden den borgerlige regjeringen tiltrådte, har NJF vært mot privatisering og konkurranseutsetning av jernbanen. Nå får forbundet støtte i sitt syn.
– Vi har fått en bekreftelse på at det langt fra er noe folkekrav å konkurranseutsette jernbanestrekninger. Folk tror ikke tilbudet vil bli bedre, heller dårligere, konstaterer Jane B. Sæthre, forbundsleder i Norsk Jernbaneforbund (NJF).
Mener jernbanen blir dårligere
Forbundet har fått Norgesbarometeret til å gjennomføre en spørreundersøkelse. Der svarer et flertall av de 1012 respondentene at de er uenige i hovedtrekkene i jernbanereformen.
Over halvparten av de spurte mener i mer eller mindre grad at jernbanen blir dårligere ved at strekninger konkurranseutsettes, mens 22 prosent i mer eller mindre grad er uenige. Blant dem som er uenige, er menn i flertall, mens det er mer jevnt mellom kjønnene blant dem som er enige i påstanden.
Undersøkelsen viser at jo eldre de som svarer er, jo mindre positive er de til konkurranseutsetting.
Les også: Stortinget kan vedta Jernbanepakke 4 uten tre firedels flertall, mener lovavdelingen
Statens ansvar
På spørsmålet om det er et statlig ansvar å drive jernbane, svarer nærmere fire av fem at de sier seg enig i denne påstanden.
Også i spørsmålet om konkurranseutsettingen av jernbanen bør utsettes, får Jernbaneforbundet støtte i sitt syn – selv om det ikke er like klart som i spørsmålet om statlig ansvar. Seks av ti svarer at de er mer eller mindre enig i denne påstanden. Kun en av fem er uenig.
– Vi har fått en bekreftelse på at forbundets strategi er riktig og at vi har bred støtte for vår kamp, sier Sæthre.
I løpet av høsten og vinteren skal Stortinget avgjøre om Norge skal implementere EUs jernbanepakke 4. Jernbaneforbundet og opposisjonen på Stortinget mener nei. I spørreundersøkelsen svarer over halvparten at de ikke vet. Selv om usikkerheten er stor i alle aldersgruppene, er det de eldste som er minst usikre. Her er flertallet motstander av å si ja til jernbanepakken. Av dem som har et klart syn i spørsmålet svarer tre fjerdedeler – 34 prosent av de spurte – at Norge bør si nei til jernbanepakken.
Kommunepolitikere
Norgesbarometeret har i tillegg gjennomført målinger blant landets kommunestyremedlemmer i en undersøkelse kalt Folkevalgtbarometeret, der 1173 har deltatt. Også her er det støtte til Jernbaneforbundets syn – selv om skillelinjene i i stor grad følger de politiske skillelinjene.
På spørsmålet om «vi får en dårligere jernbane ved at strekninger konkurranseutsettes» svarer seks av ti at de er enige i denne påstanden. Det er politikere fra de rødgrønne partiene som naturlig nok er mest enig i denne påstanden, mens de borgerlige, bortsett fra KrF, er mest uenige.
– Slik forskjellen fremkommer mellom partiene og mellom kvinner og menn, er også i tråd med den stemningen vi fornemmer, sier NJF-lederen.
Utsette konkurranse
Sju av ti kommunestyrepolitikere i Norge mener det er et statlig ansvar å drive jernbane. Mens de rødgrønne er mer eller mindre unisone i sitt syn på statlig ansvar, er Venstre og KrF delt på midten i dette spørsmålet. Det er politikere fra Høyre og Frp som er mest uenig i denne påstanden.
Det er også et flertall som mener konkurranseutsettingen bør settes på vent. Om lag to av tre mener det er riktig å utsette. Høyre, Frp og Venstre mener konkurranseutsettingen må fortsette, mens KrF er delt på midten i spørsmålet.
Se til Danmark
Sæthre fastslår at NJF har støtte både i opinionen og alle de rødgrønne partiene. Men det er ikke nok til å stoppe jernbanepakken i Stortinget.
– Dette er en kamp som føres hver dag uten hvileskjær. Vi må jobbe videre med mål om å stoppe Jernbanepakke 4 og vinne valget i 2021.
NJF er godt i gang med å samle kunnskap basert på utredninger og erfaringer fra andre land.
Hun trekker fram erfaringene fra Danmark, som implementerte EUs fjerde jernbanepakke i juni, som et eksempel. Der har konkurranseutsetting pågått siden 2017.
– Vi merker oss at vårt søsterforbund i Danmark, som ikke har vært like synlige i sin motstand mot EUs jernbanepakke 4, nå sammenligner det som skjer på jernbanen, med Ryanair-tilstander. I Danmark har konkurransen ført til oppsigelser og svekkede vilkår for de ansatte, sier Sæthre.
Ulik tolkning
Nylig konkluderte lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet med at myndighetsoverføringen ved implementering av jernbanepakken er såpass begrenset at vedtaket kan treffes med alminnelig flertall. Det betyr at når Stortinget skal stemme over å innlemme EUs fjerde jernbanepakke i norsk rett, trengs det ikke tre firedels flertall. Det er stikk i strid med en juridisk betenkning gjort av jusprofessor Christoffer Conrad Eriksen. Sæthre fastslår at siste ord ikke er sagt.
– Svaret fra lovavdelingen er ikke overraskende. Her er det ulike tolkninger og ulike interesser. Vi støtter oss fortsatt på Eriksens rapport og kommer til å følge dette opp, sier Sæthre.
Vi må jobbe videre med mål om å stoppe Jernbanepakke 4 og vinne valget i 2021.
Jane B. Sæthre, forbundsleder i NJF
Mest lest
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast
Tore Kristiansen / VG
Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg
Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.
Nam Y. Huh / AP / NTB
Tesla Norge innkalles til hastemøte på Stortinget
Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)
Tormod Ytrehus
De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.
Ole Palmstrøm
Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Ole Palmstrøm
FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre
Yara-direktør og president i NHO, Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.
REUTERS/Victora Klesty
Sjekk inntekten til over 130 topper i arbeidslivet
Erlend Angelo
Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten
Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.
Colourbox
Folk på sosialhjelp får mer. Se hva det betyr her
Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.
Anne Marthe Vestre Berge
Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.
Sissel M. Rasmussen
Drikker du for mye med kollegaene dine?
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke