MOTSTAND: I fjor demonstrerte forbundene som organiserer ansatte på jernbanen, mot EUs jernbanepakke 4. En undersøkelse gjort på vegne av NJF, viser at et flertall er motstandere av følgene av jernbanepakken.
Ole Palmstrøm
EUs fjerde jernbanepakke:
Ny undersøkelse: Flertallet av oss mener at jernbanen blir dårligere med konkurranse
Et flertall i en undersøkelse gjort for Jernbaneforbundet, vil at staten skal drive jernbanen. De mener at den blir dårligere med konkurranse.
Morten.hansen@lomedia.no
Helt siden den borgerlige regjeringen tiltrådte, har NJF vært mot privatisering og konkurranseutsetning av jernbanen. Nå får forbundet støtte i sitt syn.
– Vi har fått en bekreftelse på at det langt fra er noe folkekrav å konkurranseutsette jernbanestrekninger. Folk tror ikke tilbudet vil bli bedre, heller dårligere, konstaterer Jane B. Sæthre, forbundsleder i Norsk Jernbaneforbund (NJF).
Mener jernbanen blir dårligere
Forbundet har fått Norgesbarometeret til å gjennomføre en spørreundersøkelse. Der svarer et flertall av de 1012 respondentene at de er uenige i hovedtrekkene i jernbanereformen.
Over halvparten av de spurte mener i mer eller mindre grad at jernbanen blir dårligere ved at strekninger konkurranseutsettes, mens 22 prosent i mer eller mindre grad er uenige. Blant dem som er uenige, er menn i flertall, mens det er mer jevnt mellom kjønnene blant dem som er enige i påstanden.
Undersøkelsen viser at jo eldre de som svarer er, jo mindre positive er de til konkurranseutsetting.
Les også: Stortinget kan vedta Jernbanepakke 4 uten tre firedels flertall, mener lovavdelingen
Statens ansvar
På spørsmålet om det er et statlig ansvar å drive jernbane, svarer nærmere fire av fem at de sier seg enig i denne påstanden.
Også i spørsmålet om konkurranseutsettingen av jernbanen bør utsettes, får Jernbaneforbundet støtte i sitt syn – selv om det ikke er like klart som i spørsmålet om statlig ansvar. Seks av ti svarer at de er mer eller mindre enig i denne påstanden. Kun en av fem er uenig.
– Vi har fått en bekreftelse på at forbundets strategi er riktig og at vi har bred støtte for vår kamp, sier Sæthre.
I løpet av høsten og vinteren skal Stortinget avgjøre om Norge skal implementere EUs jernbanepakke 4. Jernbaneforbundet og opposisjonen på Stortinget mener nei. I spørreundersøkelsen svarer over halvparten at de ikke vet. Selv om usikkerheten er stor i alle aldersgruppene, er det de eldste som er minst usikre. Her er flertallet motstander av å si ja til jernbanepakken. Av dem som har et klart syn i spørsmålet svarer tre fjerdedeler – 34 prosent av de spurte – at Norge bør si nei til jernbanepakken.
Kommunepolitikere
Norgesbarometeret har i tillegg gjennomført målinger blant landets kommunestyremedlemmer i en undersøkelse kalt Folkevalgtbarometeret, der 1173 har deltatt. Også her er det støtte til Jernbaneforbundets syn – selv om skillelinjene i i stor grad følger de politiske skillelinjene.
På spørsmålet om «vi får en dårligere jernbane ved at strekninger konkurranseutsettes» svarer seks av ti at de er enige i denne påstanden. Det er politikere fra de rødgrønne partiene som naturlig nok er mest enig i denne påstanden, mens de borgerlige, bortsett fra KrF, er mest uenige.
– Slik forskjellen fremkommer mellom partiene og mellom kvinner og menn, er også i tråd med den stemningen vi fornemmer, sier NJF-lederen.
Utsette konkurranse
Sju av ti kommunestyrepolitikere i Norge mener det er et statlig ansvar å drive jernbane. Mens de rødgrønne er mer eller mindre unisone i sitt syn på statlig ansvar, er Venstre og KrF delt på midten i dette spørsmålet. Det er politikere fra Høyre og Frp som er mest uenig i denne påstanden.
Det er også et flertall som mener konkurranseutsettingen bør settes på vent. Om lag to av tre mener det er riktig å utsette. Høyre, Frp og Venstre mener konkurranseutsettingen må fortsette, mens KrF er delt på midten i spørsmålet.
Se til Danmark
Sæthre fastslår at NJF har støtte både i opinionen og alle de rødgrønne partiene. Men det er ikke nok til å stoppe jernbanepakken i Stortinget.
– Dette er en kamp som føres hver dag uten hvileskjær. Vi må jobbe videre med mål om å stoppe Jernbanepakke 4 og vinne valget i 2021.
NJF er godt i gang med å samle kunnskap basert på utredninger og erfaringer fra andre land.
Hun trekker fram erfaringene fra Danmark, som implementerte EUs fjerde jernbanepakke i juni, som et eksempel. Der har konkurranseutsetting pågått siden 2017.
– Vi merker oss at vårt søsterforbund i Danmark, som ikke har vært like synlige i sin motstand mot EUs jernbanepakke 4, nå sammenligner det som skjer på jernbanen, med Ryanair-tilstander. I Danmark har konkurransen ført til oppsigelser og svekkede vilkår for de ansatte, sier Sæthre.
Ulik tolkning
Nylig konkluderte lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet med at myndighetsoverføringen ved implementering av jernbanepakken er såpass begrenset at vedtaket kan treffes med alminnelig flertall. Det betyr at når Stortinget skal stemme over å innlemme EUs fjerde jernbanepakke i norsk rett, trengs det ikke tre firedels flertall. Det er stikk i strid med en juridisk betenkning gjort av jusprofessor Christoffer Conrad Eriksen. Sæthre fastslår at siste ord ikke er sagt.
– Svaret fra lovavdelingen er ikke overraskende. Her er det ulike tolkninger og ulike interesser. Vi støtter oss fortsatt på Eriksens rapport og kommer til å følge dette opp, sier Sæthre.
Vi må jobbe videre med mål om å stoppe Jernbanepakke 4 og vinne valget i 2021.
Jane B. Sæthre, forbundsleder i NJF
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Kommentar:
Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.
Leif Martin Kirknes
«Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie