LYSPUNKT I KRISEN: Selv om mange sjåfører er, og vil bli, permittert, er det noen lyspunkter. Finn Arne Solberg, hovedtillitsvalgt i Vy Buss, sier det flere steder er bedre samarbeid mellom lokalt tillitsvalgte og ledelsen enn på mange år.
Morten Hansen
Koronaviruset
Permitteringene øker: – En krise for mange av bussjåførene
Skolebussene står mens ekspress-, fly- og shuttlebusser har svært få avganger. Bussbransjen opplever, i likhet med veldig mange andre, turbulente tider.
morten.hansen@lomedia.no
Mange bussjåfører er permittert - eller har fått varsel om permittering. Noen har blitt smittet av korona, mens noen frykter at de ved å gjøre jobben sin, risikerer å bli smittet.
– Dette er en krise som mange av sjåførene og de andre ansatte i busselskapene merker på kroppen, sier Finn Arne Solberg, hovedtillitsvalgt i Vy Byss.
Får fram fornuften
Samtidig ser han lyspunkter. Samarbeidet mellom ledelse og tillitsvalgte enkelte steder karakteriserer han som vesentlig bedre enn på mange år.
p
– Særlig ser vi dette lokalt. Det virker som om krisa får fram fornuften. Blant annet prøver vi å få til rullerende permitteringer noen steder. Når karensdagene er blitt færre, lar det seg gjøre. Det gjør at belastningen på den enkelte sjåfør blir mindre, sier Solberg.
Tveegget sverd
Han og de andre tillitsvalgte i selskapet advarer imidlertid mot at permitteringsverktøyet blir tatt for raskt i bruk.
Kollektivtransporten er karakterisert som en kritisk funksjon av myndighetene. Bussene må gå for blant annet å få helsepersonell på jobb.
Solberg er redd for at selskapene kan ende opp med for få sjåfører på jobb.
– Det er et tveegget sverd. Det er et stort behov for å permittere folk. Samtidig vet vi at sjåførene er utsatt for å bli syke – de er i mye kontakt med folk. Øker sykefraværet brått, og mange er permitterte, vil bussene stå, påpeker Solberg.
Opptrer fornuftig
Han forteller at han og de andre tillitsvalgte i Vy jobber mye for å svare på spørsmål fra medlemmene.
p
– Det er til tider døgnkontinuerlig drift. Dette er nytt for oss alle. Men jeg synes de tillitsvalgte opptrer fornuftig, sier Solberg.
Kritisk til oppdragsgiver
Selv om den hovedtillitsvalgte skryter av samarbeidet med arbeidsgiver, må han innrømme at det ikke fungerer like bra med oppdragsgiver alle steder.
Solberg mener noen av kollektivselskapene, som er helt eller delvis eid av fylkeskommunene, opptrer som om de ikke bryr seg om at det er mennesker som kjører bussrutene. Han bruker Kolumbus i Rogaland som et eksempel:
Skrekk-eksempel i Rogaland
Sten-Hugo Tønnessen er tillitsvalgt for bussjåførene som kjører for Vy Buss i Sandnes i Rogaland. Fredag fikk selskapet beskjed om at skolekjøringen var borte. På søndag kom beskjeden om at de gikk fra normal produksjon til sommerkjøring.
– Allerede i helgen lå det informasjon til kundene på hjemmesiden til Kolumbus, om at det var sommerruter. Det var før noen av sjåførene hadde fått beskjed. I en situasjon med mye usikkerhet og utrygghet, blir det ikke bedre av at du ikke vet hva som skjer med jobben din, slår Tønnesen fast.
KRITISK TIL OPPDRAGSGIVER: Sten-Hugo Tønnessen forteller om et godt samarbeid med Vy Buss lokalt. Han er ikke like imponert over det fylkeskommunale trafikkselskapet Kolumbus.
Morten Hansen
Godt samarbeid
Han berømmer Vy lokalt for hvordan de har opptrådt, selv om det har vært utfordrende med alle permitteringene.
p
– Men det går an å få til løsninger som alle parter kan leve med, med tanke på situasjonen vi er i. Avdelingslederen her har samarbeidet med de tillitsvalgte. Vy lokalt har gjort alt etter boka, sier Tønnessen.
Mange permitterte
Finn Arne Solberg, som sitter med god oversikt over situasjonen for alle sjåførene i VY Buss, konstaterer at flere kommer etter Rogaland.
– Det vil komme massive permitteringsrunder landet rundt. Det sitter tillitsvalgte i drøftingsmøter flere steder. Det ser rett og slett ikke lyst ut, sier Solberg.
Slik svarer Kolumbus:
Grethe Skundberg, kommunikasjonssjef Kolumbus, skriver i en epost at det er en spesiell situasjon hvor selskapet til enhver tid forsøker å løse det som dukker opp. Hun skriver videre at en av operatørene til Kolumbus ikke klarte å nok sjåfører.
p
– Over 60 av deres ansatte fikk karantene – noe som raskt resulterte i svært mange avlyste avganger. I samråd med operatøren besluttet vi som sagt å gå over til sommerproduksjon. Det er problematisk å gå over til sommerproduksjon i bare deler fylket, sier Skundberg.
Informerte de reisende
Hun påpeker at Kolumbus valgte å kjøre skoleruter fredag 13. mars til tross for at myndighetene torsdag 12. mars besluttet å stenge alle skoler og barnehager.
– Dette ble gjort for å få til en god overgang og informasjonsflyt til alle inkludert sjåførene, sier Skundberg.
For å sikre at de reisende skulle kunne planlegge, og ha oversikt over hvilke ruter som gikk, så Kolumbus seg nødt til å informere i sine egne kanaler.
– Vi forventer samtidig at våre operatører informerer sine egne, skriver Skundberg.
Øker sykefraværet brått, og mange er permitterte, vil
bussene stå.
Finn Arne Solberg, hovedtillitsvalgt i Vy Byss.
Mest lest
ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.
Brian Cliff Olguin
Lars ble tilbudt 100.000 kroner i bonus, men sa nei. Han angrer ikke
HELSEPLAGER: Etter å ha operert begge tomlene, er Hege Sundsetviks gripeevne redusert.
André Kjernsli
Hege (54) tapte tusener i feriepenger som sykmeldt
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
KUNDERÅDGIVER: Sandra Tamnes har gått fra verkstedet til kontorpulten. Hun får gode råd fra avdelingssjef Steffen Grafsrønningen (bak).
Sandra (22) hjelper bilkunder: – Det er flest kvinner som er skeptiske
Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført
Nanna Aanes Wolden
Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
MEKLING: Ved midnatt 23, mai går fristen for meklinga i statsoppgjøret ut. Dermed kan det være streik i staten fra morgenen etter.
Jan-Erik Østlie
Her kan det bli streik i staten om to uker
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
Hele Finnmark ville blitt rammet av busstreik dersom partene ikke hadde blitt enige i mekling, men nå kan bussene som her i Hammerfest fortsette å kjøre som før.
Roy Ervin Solstad
Ingen busstreik: Her er den nye lønna for bussjåførene
– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.
Helge Rønning Birkelund
Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.
Tri Nguyen Dinh
Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.
Guro Gulstuen Nordhagen
Ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb, frykter politiet
IKKE BARE OVERLEVE: – For å tørre å satse på musikken, og skape vår egen arbeidsplass, må vi få bedre tilgang til velferdsgodene i Folketrygden. Vi må kunne tenke på andre ting enn å overleve, nemlig å leve, sier musiker, sanger og lærer Hans Martin Austestad.
Yngvil Mortensen
Musiker Hans Martin fikk en uventet melding fra ledelsen - mistet inntekt og trygghet
Kommentar
Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.
Leif Martin Kirknes
«Det er på høy tid å forbedre ordningen med bostøtte»
Kommentar
Frontfagsforhandlingene gir en retning som bidrar til å holde prisveksten nede og lønningene oppe., skriver Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
«Vi øker lønna mest til de som har minst», skriver Jørn Eggum
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
Alle tilleggene gis fra 1. mai i år. (Illustrasjonsfoto)
Roy Ervin Solstad
Slik blir den nye lønna til renovasjonsarbeiderne
LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.
Kari Kløvstad