LYSPUNKT I KRISEN: Selv om mange sjåfører er, og vil bli, permittert, er det noen lyspunkter. Finn Arne Solberg, hovedtillitsvalgt i Vy Buss, sier det flere steder er bedre samarbeid mellom lokalt tillitsvalgte og ledelsen enn på mange år.
Morten Hansen
Koronaviruset
Permitteringene øker: – En krise for mange av bussjåførene
Skolebussene står mens ekspress-, fly- og shuttlebusser har svært få avganger. Bussbransjen opplever, i likhet med veldig mange andre, turbulente tider.
morten.hansen@lomedia.no
Mange bussjåfører er permittert - eller har fått varsel om permittering. Noen har blitt smittet av korona, mens noen frykter at de ved å gjøre jobben sin, risikerer å bli smittet.
– Dette er en krise som mange av sjåførene og de andre ansatte i busselskapene merker på kroppen, sier Finn Arne Solberg, hovedtillitsvalgt i Vy Byss.
Får fram fornuften
Samtidig ser han lyspunkter. Samarbeidet mellom ledelse og tillitsvalgte enkelte steder karakteriserer han som vesentlig bedre enn på mange år.
p
– Særlig ser vi dette lokalt. Det virker som om krisa får fram fornuften. Blant annet prøver vi å få til rullerende permitteringer noen steder. Når karensdagene er blitt færre, lar det seg gjøre. Det gjør at belastningen på den enkelte sjåfør blir mindre, sier Solberg.
Tveegget sverd
Han og de andre tillitsvalgte i selskapet advarer imidlertid mot at permitteringsverktøyet blir tatt for raskt i bruk.
Kollektivtransporten er karakterisert som en kritisk funksjon av myndighetene. Bussene må gå for blant annet å få helsepersonell på jobb.
Solberg er redd for at selskapene kan ende opp med for få sjåfører på jobb.
– Det er et tveegget sverd. Det er et stort behov for å permittere folk. Samtidig vet vi at sjåførene er utsatt for å bli syke – de er i mye kontakt med folk. Øker sykefraværet brått, og mange er permitterte, vil bussene stå, påpeker Solberg.
Opptrer fornuftig
Han forteller at han og de andre tillitsvalgte i Vy jobber mye for å svare på spørsmål fra medlemmene.
p
– Det er til tider døgnkontinuerlig drift. Dette er nytt for oss alle. Men jeg synes de tillitsvalgte opptrer fornuftig, sier Solberg.
Kritisk til oppdragsgiver
Selv om den hovedtillitsvalgte skryter av samarbeidet med arbeidsgiver, må han innrømme at det ikke fungerer like bra med oppdragsgiver alle steder.
Solberg mener noen av kollektivselskapene, som er helt eller delvis eid av fylkeskommunene, opptrer som om de ikke bryr seg om at det er mennesker som kjører bussrutene. Han bruker Kolumbus i Rogaland som et eksempel:
Skrekk-eksempel i Rogaland
Sten-Hugo Tønnessen er tillitsvalgt for bussjåførene som kjører for Vy Buss i Sandnes i Rogaland. Fredag fikk selskapet beskjed om at skolekjøringen var borte. På søndag kom beskjeden om at de gikk fra normal produksjon til sommerkjøring.
– Allerede i helgen lå det informasjon til kundene på hjemmesiden til Kolumbus, om at det var sommerruter. Det var før noen av sjåførene hadde fått beskjed. I en situasjon med mye usikkerhet og utrygghet, blir det ikke bedre av at du ikke vet hva som skjer med jobben din, slår Tønnesen fast.
KRITISK TIL OPPDRAGSGIVER: Sten-Hugo Tønnessen forteller om et godt samarbeid med Vy Buss lokalt. Han er ikke like imponert over det fylkeskommunale trafikkselskapet Kolumbus.
Morten Hansen
Godt samarbeid
Han berømmer Vy lokalt for hvordan de har opptrådt, selv om det har vært utfordrende med alle permitteringene.
p
– Men det går an å få til løsninger som alle parter kan leve med, med tanke på situasjonen vi er i. Avdelingslederen her har samarbeidet med de tillitsvalgte. Vy lokalt har gjort alt etter boka, sier Tønnessen.
Mange permitterte
Finn Arne Solberg, som sitter med god oversikt over situasjonen for alle sjåførene i VY Buss, konstaterer at flere kommer etter Rogaland.
– Det vil komme massive permitteringsrunder landet rundt. Det sitter tillitsvalgte i drøftingsmøter flere steder. Det ser rett og slett ikke lyst ut, sier Solberg.
Slik svarer Kolumbus:
Grethe Skundberg, kommunikasjonssjef Kolumbus, skriver i en epost at det er en spesiell situasjon hvor selskapet til enhver tid forsøker å løse det som dukker opp. Hun skriver videre at en av operatørene til Kolumbus ikke klarte å nok sjåfører.
p
– Over 60 av deres ansatte fikk karantene – noe som raskt resulterte i svært mange avlyste avganger. I samråd med operatøren besluttet vi som sagt å gå over til sommerproduksjon. Det er problematisk å gå over til sommerproduksjon i bare deler fylket, sier Skundberg.
Informerte de reisende
Hun påpeker at Kolumbus valgte å kjøre skoleruter fredag 13. mars til tross for at myndighetene torsdag 12. mars besluttet å stenge alle skoler og barnehager.
– Dette ble gjort for å få til en god overgang og informasjonsflyt til alle inkludert sjåførene, sier Skundberg.
For å sikre at de reisende skulle kunne planlegge, og ha oversikt over hvilke ruter som gikk, så Kolumbus seg nødt til å informere i sine egne kanaler.
– Vi forventer samtidig at våre operatører informerer sine egne, skriver Skundberg.
Øker sykefraværet brått, og mange er permitterte, vil
bussene stå.
Finn Arne Solberg, hovedtillitsvalgt i Vy Byss.
Mest lest
Privat
To timer etter at de kjørte sammen, fikk han beskjed om at kollegaen var død
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
– Jeg føler meg overveldet. jeg er så glad for at noen forstår hvor viktig dette er. Ikke bare for meg, men for alle Navs flere millioner brukere, sier Janne Cecilie Thorenfeldt. Hun har møtt arbeidsgiver Nav i retten i flere runder. Nå håper hun menneskerettsdomstolen i Strasbourg kan dømme på en måte som styrker personvernet for alle Navs brukere.
Ole Palmstrøm
Janne Cecilie tar kampen til Strasbourg: – Viktig for alle Nav-brukere
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Gruppesamtalene i ND-programmet var mye bedre enn ventet, synes «Trond» (53), som veteran følte han at han hadde noe å bidra med.
Eirik Dahl Viggen
«Trond» (53) har vært i fengsel store deler av livet. Nå prøver han å komme seg opp av grøfta
LEILIGHETER STÅR TOMME: – Et premiss for å lage serien var at jeg ikke skulle ta en leilighet fra noen som trengte den. Men flere toromsleiligheter sto tomme, og jeg fikk høre at det var fordi folk ikke hadde råd, sier Petter Nyquist.
Teddy TV/TV 2
«Petter Uteligger» flyttet inn i kommunal bolig: – Det provoserte meg noe jævlig
STENGT: Torggata er et av områdene som kan bli søndagsåpent om Høyre får det som de vil i Oslo.
Jonas Fagereng Jacobsen
Frykter flere søndagsåpne butikker etter valget: – Kan endre hele det norske arbeidslivet
Norge er dømt i 23 barnevernssaker i Menneskerettsdomstolen i nyere tid. Torsdag faller dom i ytterligere 12 norske barnevernssaker i domstolen i Strasbourg.
Roy Ervin Solstad
Norge dømt i ni nye barnevernssaker
– Det var helt jævlig. Det er ille å tenke tilbake på det, den arbeidsdagen jeg trodde jeg skulle dø i Paxster'n, sier postbud og plasstillitsvalgt Roy ArneSkjellhaug foran den lille postbilen.
Alf Ragnar Olsen
Roy Arne ble fanget mellom betongvegg og trailer: – Trodde jeg skulle dø
Jack Narve Sæther (t.v.), leder for Fellesforbundets transportavdeling i Møre og Romsdal, Mons-Ivar Mjelde er fylkespolitiker i Buskerud for Ap, Ingvild Denut (t.h.), stilte som ordførerkandidat for Ap i Randaberg kommune.
Morten Hansen, Roy Ervin Solstad, Ole Palmstrøm
Ap-kandidater på grasrotnivå krever ryddesjau
Debatt
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss sosialarbeidere, skriver Julian Slettaøien. Hun reagerer på at ikke de enslig aleneboende får mer hjelp.
Hanna Skotheim
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
– På lang sikt er jeg optimist. Kjeltringene i bransjen må tape. Noe annet mål enn det kan vi ikke ha, sier Dag Arne Guttormsen, tillitsvalgt i Fellesforbundet for turbilsjåførene til Tide.
Erlend Tro Klette
Svake norske regler drar kriminelle turbiloperatører til landet, advarer sjåfør
Kronikk
Arbeiderpartiet og LO trenger en «grunnlagskommisjon», skriver Torgeir E. Fjærtoft.
Ole Palmstrøm
«Markedet» er en illusjon. Vi trenger nå politisk styring
Roy Ervin Solstad
Langtransportsjåfører har dårligere reisegodtgjørelse enn andre
KANDIDAT: Steffen Høiland fra Sauda er ufaglært industriarbeider, avdelingsleder og sitter i forbundsstyret i Fellesforbundet. Blir det opprykk til ledelsen under landsmmøtet i oktober?
Leif Martin Kirknes