Oppdrett
Ansatte i lakseselskapet frykter for nedleggelse mens milliard-budrunden om arbeidsplassen går
Det pågår en milliardkamp om å få kjøpe opp lakseselskapet NTS i Trøndelag. Men de ansatte aner ingenting – og frykter at budkampen kan føre til nedleggelser.
Salmosea har omtrent 100 ansatte, og er trygt forankret i den lille byen Rørvik ute ved kysten i gamle Nord-Trøndelag. (Illustrasjonsfoto fra et annet lakseslakteri)
Erlend Angelo
erlend@lomedia.no
En maktkamp om eierskapet i NTS har vært utspilt for åpen scene de siste ukene. Konflikten startet om maktposisjoner mellom de største eierne – men nå er det milliardene som rår.
Etter at den interne maktkampen ble kjent, har storkonsernet Mowi, verdens største lakseselskap, kastet seg inn i budkampen.
13,8 milliarder kroner har de bydd for NTS – som er et holdingselskap som eier flere bedrifter innenfor oppdrett.
En av dem er Salmosea, som driver med slakting av oppdrettslaks. NNN-klubbleder Jo-Amund Granheim sier til DN at de ansatte frykter for jobbene mens milliardbudene pågår.
– Hovedmomentet i konflikten er hvem som kjøper NTS, og ikke minst hva som skjer etterpå. Vi blir ikke informert i det hele tatt, foruten det vi leser i mediene. Vi har aldri fått noen presentasjon om hva som skjer i selskapet, eller hva som er planen på lang sikt, sier han til DN.
Kan bli lagt ned
Salmosea har omtrent 100 ansatte, og er trygt forankret i den lille byen Rørvik ute ved kysten i gamle Nord-Trøndelag. Hva skjer om Mowi, som har store slakteanlegg litt lenger sør i fylket, kjøper opp NTS?
– Det er spekulasjoner, men det er ingen tvil om at det kan bli nedlagt, i alle fall på sikt, sier Granheim, og tenker da på slakteriet.
Jo-Amund Granheim er klubbleder for NNN i Salmosea.
Privat
Oppdrettsanleggene ute i fjorden er det forståelig nok vanskeligere å flytte, så de lever trolig trygt. Det er uansett i oppdrettsdelen pengene ligger og hele maktkampen handler om.
– Skaper uro
Men også de ansatte ute på anleggene misliker maktkampen.
– Det som skjer nå skaper voldsom uro, usikkerhet og mistrivsel hos mange ansatte, sier Arve Lundring, tillitsvalgt i oppdrettsselskapet Salmonor.
Siste ord i kampen om NTS er derimot ikke sagt. Flere har spådd at Salmar kan bli med i budkampen, og det spekuleres i om giganten Cermaq også slenger seg på.
– Vi jobber akkurat nå med å få ut informasjon til de ansatte, som oppsummerer de siste dagenes hendelser, skriver finans- og administrasjonssjef Roar Myhre i NTS i en epost til DN.