JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Erik Stangeland har en hobby litt utenom det vanlige

Men den er ikke så sær at han ikke kan bruke den til noe i sitt daglige virke som organisasjonsarbeider i NNN.
Erik Stangeland begynte så smått å samle på arbeidermerker i 2017.

Erik Stangeland begynte så smått å samle på arbeidermerker i 2017.

Jan-Erik Østlie

Denne hobbyen din er vel ikke gratis?

Slett ikke, det er ofte prisspørsmål inne i bilde, men å samle på arbeidermerker er tross alt billigere enn å røyke, sier Erik Stangeland, tidligere leder av NNNs sentrale ungdomsutvalg – nå organisasjonsarbeider i Rogaland. I tillegg er han Diplom-mesterbaker.

Må være rask til å by

Erik Stangeland begynte så smått å samle på arbeidermerker i 2017. Han hadde arvet noen Arbeiderpartinåler fra morfaren sin, han hadde fått blod på tann med en god start. Samleinteresse har han hatt siden barndommen, men han har alltid samlet på små og fornuftige ting. Han har også ei søster som var LO-sekretær ved Sandnes Folkets Hus. Der kom han tilfeldigvis over noen 1. mai-merker. Det balte etter hvert på seg.

Men det ble først fart i sakene da jeg fikk opprettet dialog med andre samlere av arbeidermerker, sier Stangeland.

Men du må være rask for å få tak i de merkene du ønsker – de som er mest attraktive. For sjøl om dette miljøet ikke er så veldig stort, forteller Stangeland at det særlig er tre ivrige på landsbasis.

Og jeg er en av de tre, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

SKAL DONERES: Denne havner snart på forbundskontoret til NNN i Oslo.

SKAL DONERES: Denne havner snart på forbundskontoret til NNN i Oslo.

Jan-Erik Østlie

NNN-merker

For at samlerne skal kunne følge med, må de tilbringe en del timer på internett, det er der det foregår. For eksempel besøker han ofte Finn.no hvor han blant annet legger ut ønskelister. Stangeland har også tatt kontakt med en del lokale Folkets Hus, men der var det ikke så veldig mye å hente. Sjøl om det er norske merker han helst vil ha, er det ikke bare dette han etterspør. Han har også kjøpt arbeidermerker fra hele Norden. Så en lite knippe merker fra Danmark og Sverige fins også i samlingen.

Og så samler jeg på NNN-merker, så klart, mitt eget forbund. De andre fagforbundenes merker dropper jeg stort sett, sier han. For lønnskontoen er ikke helt u-tømmelig.

1950 en gylden årgang

NNNs organisasjonsarbeider lager hele tavler av merker som er beslektet. Tavlene inneholder 1. mai-merker fra 1950-2019 og kommer opp i en samlet kroneverdi på 10.000 til 15.000. Disse donerer han bort uten at han tar fem øre for det. For eksempel har Folkets Hus i Sandnes og Stavanger fått tavler.

Hvorfor gir du dem bort vederlagsfritt?

Fordi flere skal få glede av dem. Men jeg presiserer at de skal henges opp på et sted hvor de ikke blir stjålet. Nå skal jeg snart gi bort ei tavle til NNNs forbundskontor i Oslo, sier han.

Er det noen nåler eller årganger som er spesielt attraktive?

1950-nåla i metall og 1965-merket er sjeldne, og disse kommer nok fort opp i høyere summer.

Det produseres fortsatt 1.mai-nåler, men mye mindre enn tidligere på 50-60 tallet da det ble lagd 200.000-250.000 nåler hvert eneste år, forteller Stangeland som sitter på 150 merker bare fra 1999. Dette kan skyldes feilberegninger eller dårlig vær som da resulterte i overproduksjon. Mens årgangene 2008 og 2013 er mer sjeldne.

(Saken fortsetter under bildet)

SAMLEREN: NNNs organisasjonsarbeider i Rogaland Erik Stangeland har alltid vært en samler. Nå er det arbeidermerker som er hans store lidenskap.

SAMLEREN: NNNs organisasjonsarbeider i Rogaland Erik Stangeland har alltid vært en samler. Nå er det arbeidermerker som er hans store lidenskap.

Jan-Erik Østlie

Over 400 ulike

De siste årene har 1. mai-nåla kostet 50 kroner om du kjøper den på dagen. Snittprisen på nålene i tidsrommet 1951 til 1990-tallet anslår Stangeland at ligger på 80-100 kroner.

Det er flere år jeg ikke har et eneste merke fra.

Hvor mange har du totalt?

Litt over 400 norske som er forskjellige. Alle fra arbeiderbevegelsens egne organer og institusjoner som LO, Ap, Norsk Folkehjelp, NNN, AOF, AIF/AIL, Norsk Folkeferie, AUF, Framfylkingen, Folkets Hus og altså 1. mai.

Karl Marx

Å samle på arbeidermerker gir en fagorganisasjonsmann som Erik Stangeland mye. I letearbeidet må han lese seg en del opp på arbeiderhistorie, noe han syns er veldig politisk interessant. Men han er en ung mann i dette miljøet, de fleste samlerne er over 50 år.

Hva er det dyreste merket du har hørt om?

Det er et 1. mai-merke fra 1912 som kostet 5.500 kroner og var med Karl Marx, sier Erik Stangeland.

Det hører med til historien at han ikke fikk kjøpt dette.

Merkesamlingen kan besøkes på Instagram: Arbeidermerker.

jan.erik@lomedia.no

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse