Houcine Abassi besøker Norge:
Fredsprisvinner mener fagbevegelsen i Tunisia er styrket
For snart ett år siden mottok Kvartetten for nasjonal dialog i Tunisia fredsprisen. Generalsekretær Houcine Abassi i tunisisk LO mener prisen har styrket fagbevegelsen i landet.
RUNDTUR: Den tunisiske delegasjonen ønsket å besøke en bedrift under sitt besøk i Oslo. NNN-klubben på Tine Meierier i Oslo ble vertskap. Det syntes de var stas.
Line Scheistrøen
line.scheistroen@lomedia.no
Det er snart ett år siden Nobels fredspris ble tildelt Kvartetten for nasjonal dialog i Tunisia. En av fredsprisvinnerne er tilbake i Oslo på besøk hos LO. Den tunisiske delegasjonen kom til Norge torsdag i forrige uke og blir til onsdag denne uka.
• Den tunisiske fredsprisvinneren besøker LO
Fredag besøkte delegasjonen blant annet NNN-klubben på Tine Meierier i Oslo. Houcine Abassi, som leder arbeidstakerorganisasjonen UGGT, lot seg imponere av klubbens arbeid.
Omvisning og informasjon
Hovedtillitsvalgt Mohammed Malik for NNN-klubben tok stolt imot delegasjonen fra tunisisk LO, fagorganisasjonen UGTT.
– Som mange fulgte jeg med på det som skjedde i Tunisia. Det er utrolig hva de klarte å oppnå. Så dette besøket var spesielt for meg. Det var en ære å ta imot dem, sier Malik.
Delegasjonen har et velfylt program under Oslo-besøket. Det var også satt av tid til et par timers besøk på Tine Meierier i Oslo. NNN-klubben, med hovedtillitsvalgt Mohammed Malik i spissen, var vertskap.
• Fakkeltoget varmet fredsprisvinnerne
Delegasjonen fikk først en guidet omvisning, før Malik fortalte om hvordan NNN-klubben jobber og hvilke saker som er viktige for dem. I tillegg viste han bilder fra de ulike avdelingene og fortalte om hvordan samarbeidet mellom bedrift og klubben fungerer og om miljøsatsingen til Tine fram mot 2020.
Han fortalte om hvordan klubben jobber for å rekruttere medlemmer. NNN-klubben organiserer rundt 90 prosent av de ansatte innenfor overenskomstområdet. Klubben har 347 medlemmer og er den største NNN-klubben i Oslo.
– Medlemspleie, synlighet og et godt team lokalt har ført til suksess, sa han. Han snakket også om betydning av skolering, i fagforeningsarbeid og på jobben.
– Vi er stadig i endring som de fleste rundt oss og det er ikke å legge skjul på at det har vært store omorganiseringer innenfor Tine-konsernet de siste årene.
Vi har måttet effektivisere og spare penger lokalt, men dette har vi klart i samarbeid med ansatte. Det sier noen ting om at vi og ledelsen har en tett dialog og finner løsninger sammen, sa Malik.
Gjestene hadde flere spørsmål, blant annet om hvordan Tine er organisert, om skolering på bedriften og i NNN, og om lønnsforhandlinger.
• Tunisias fagbevegelse fredsprisen
Mangeårig samarbeid
Kvartetten for nasjonal dialog i Tunisia ble tildelt Nobels Fredspris i 2015. En av fredsprisvinnerne var Houcine Abassi. Han leder delegasjonen fra fagorganisasjonen UGTT som er på besøk i Oslo. Abassi er generalsekretær i UGTT.
Norsk LO har i mange år samarbeidet med UGTT, og inngikk i 2015 en langsiktig samarbeidsavtale med den tunisiske fagorganisasjonen. Avtalen omfatter blant annet arbeid med menneskerettigheter, faglige rettigheter, likestilling og ungdomsarbeid.
• Det vonde oppgjøret med diktaturet
Ga styrke
UGTT var en av fire organisasjoner som sammen tok på seg en meklerrolle da Tunisia sto på randen av borgerkrig i 2013. Kvartetten lyktes, og i januar 2014 vedtok tunisierne en ny grunnlov som ble lovprist verden over.
Året etter, i 2015, ble kvartetten for nasjonal dialog tildelt Nobels Fredspris.
– Prisen har hatt stor betydning i vårt arbeid. Prisen og den internasjonale støtten har hatt stor betydning for Tunisia som land, til folket og for oss som var involvert i den nasjonale dialogen, sier Houcine Abassi, generalsekretær i UGTT.
– Prisen ga oss i fagbevegelsen selvtillit og styrke til å fortsette arbeidet, sier han videre.
Han understreker at fortsatt gjenstår mye, men at de ikke gir seg i kampene for å fremme faglige rettigheter, menneskerettigheter, sosial dialog og i å bidra i landets demokratiseringsprosess,
– Vi lærer underveis, gjennom samarbeid nasjonalt og internasjonalt, sier Abassi.
• Tunisierne venter på rettferdighet fire år etter revolusjonen