Historisk ansattseier i finsk-norsk spritfusjon: Får to representanter i styret
Klubbleder Erik Hagen i norske Arcus er fornøyd med avtalen om ansatterepresentanter, som skal være den første av sitt slag.
HISTORISK: Erik Hagen, NNN-klubbleder i Arcus, er glad for at de ansatte er sikret representasjon når spritgiganten Anora Group trolig blir en realitet i løpet av de neste månedene.
Jan-Erik Østlie
erlend@lomedia.no
Det har vært travle tider hos brennevinsprodusent Arcus, som ligger på Gjelleråsen utenfor Oslo. Ikke bare er det mye å gjøre grunnet korona og stengte grenser, for de tillitsvalgte har det blitt mye arbeid i forbindelse med at norske Arcus og finske Altia snart skal bli til nye Anora Group.
Det har bydd på utfordringer for de ansatte. Siden hovedkontoret legges til Finland, er det finsk lovgivning som regulerer ansatterepresentasjonen i det nye konsernstyret.
Og hva gjelder faglige rettigheter og styrerepresentasjon så ligger finnene et stykke bak den norske lovgivningen, oppdaget de norske tillitsvalgte raskt.
To ansatterepresentanter
– Finsk lovgivning for ansatterepresentasjon i styrer henger igjen på 1960-tallet, mener Arcus-klubbleder Erik Hagen.
Heldigvis er det i EU-reglene slått fast at man inn i en fusjon som dette, skal ta med seg de reglene som er best, sett fra arbeidstakernes side.
Et eget forhandlingsutvalg, med ansatte fra alle land som er involvert i fusjonen, har oppnådd det som kalles en historisk ansattseier i Finland.
I Anora Group er man nemlig sikret to faste ansatterepresentanter i styret – en fra Finland, en fra Norge. I dagens Arcus er det til sammenligning tre ansatterepresentanter.
– Ifølge våre kilder har det aldri være etablert styrerepresentasjon over landegrensene i et finsk selskap før. Sånn sett er vi godt fornøyd med avtalen vi har fått til, selv om vi kunne ønsket oss flere representanter. Vi har hatt et godt samarbeid med finske LO-tillitsvalgte i prosessen, og denne avtalen er et godt grunnlag for videre samarbeid med finnene, sier Hagen.
Finsk NNN: – Viktig seier
Ifølge SEL, NNNs søsteforbund i Finland, mistet de ansatte styrerepresentasjon i statseide selskaper for for 13-14 år siden. Som i Altia, der staten pre i dag er hovedaksjonær med drøye en tredjedel aksjer.
– Vi har jobbet for å få tilbake styrerepresentasjon etter det, men dette har vært politisk styrt. Ideologien har vært at styrene skal være «profesjonelle». Nå klarte vi å få til en god løsning over forhandlingsbordet, sier Henri Lindholm, internasjonal sekretær i finske SEL, til NNN-arbeideren.
Før endringen i 2007/2008 hadde de en fast plass i styret, opplyser Lindholm.
– Vi er veldig fornøyd med å få det tilbake, det er historisk at vi klarer å få med systemet over fra Norge og Sverige. Samarbeidet mellom med NNN og dialogen mellom de tillitsvalgte har vært god – noe som lover godt for arbeidet framover, sier Lindholm.
… og europeisk samarbeidsutvalg
I det nye selskapet blir det trolig rundt 1100 ansatte. 450-500 fra gamle Arcus, som inkluderer ansatte i Danmark, Finland, Sverige og Tyskland. Altia står for resten, inkludert ansatte fra Estland, Litauen og Frankrike.
Alle landene skal være representert når det skal jobbes fram et såkalt EWC (European Work Council), også kjent som ESU på norsk (Europeisk Samarbeidsutvalg).
Der skal Hagen og de ansatte jobbe hardt for at utvalget ikke blir et rent sandpåstrøingsorgan.
– Vi er jo vant til å bare rusle en tur over til direktøren her om vi skal ta opp noe, formelt eller uformelt. Det blir en lang gåtur til Finland ... sier Hagen, som håper at EWC kan bidra til at de ansatte får en tydelig stemme inn i Anora Group.
Det blir en viktig møtearena når det nye selskapets organisering skal avgjøres – inkludert hvilke produkter som skal produseres hvor i framtida.
– Vi har masse kompetanse på våre produkter her, så jeg mener vi har gode kort på hånda for å videreføre produksjonen i Norge, understreker Hagen.