HISTORISK: Erik Hagen, NNN-klubbleder i Arcus, er glad for at de ansatte er sikret representasjon når spritgiganten Anora Group trolig blir en realitet i løpet av de neste månedene.
Jan-Erik Østlie
Historisk ansattseier i finsk-norsk spritfusjon: Får to representanter i styret
Klubbleder Erik Hagen i norske Arcus er fornøyd med avtalen om ansatterepresentanter, som skal være den første av sitt slag.
erlend@lomedia.no
Det har vært travle tider hos brennevinsprodusent Arcus, som ligger på Gjelleråsen utenfor Oslo. Ikke bare er det mye å gjøre grunnet korona og stengte grenser, for de tillitsvalgte har det blitt mye arbeid i forbindelse med at norske Arcus og finske Altia snart skal bli til nye Anora Group.
Det har bydd på utfordringer for de ansatte. Siden hovedkontoret legges til Finland, er det finsk lovgivning som regulerer ansatterepresentasjonen i det nye konsernstyret.
Og hva gjelder faglige rettigheter og styrerepresentasjon så ligger finnene et stykke bak den norske lovgivningen, oppdaget de norske tillitsvalgte raskt.
To ansatterepresentanter
– Finsk lovgivning for ansatterepresentasjon i styrer henger igjen på 1960-tallet, mener Arcus-klubbleder Erik Hagen.
Heldigvis er det i EU-reglene slått fast at man inn i en fusjon som dette, skal ta med seg de reglene som er best, sett fra arbeidstakernes side.
Et eget forhandlingsutvalg, med ansatte fra alle land som er involvert i fusjonen, har oppnådd det som kalles en historisk ansattseier i Finland.
I Anora Group er man nemlig sikret to faste ansatterepresentanter i styret – en fra Finland, en fra Norge. I dagens Arcus er det til sammenligning tre ansatterepresentanter.
– Ifølge våre kilder har det aldri være etablert styrerepresentasjon over landegrensene i et finsk selskap før. Sånn sett er vi godt fornøyd med avtalen vi har fått til, selv om vi kunne ønsket oss flere representanter. Vi har hatt et godt samarbeid med finske LO-tillitsvalgte i prosessen, og denne avtalen er et godt grunnlag for videre samarbeid med finnene, sier Hagen.
Finsk NNN: – Viktig seier
Ifølge SEL, NNNs søsteforbund i Finland, mistet de ansatte styrerepresentasjon i statseide selskaper for for 13-14 år siden. Som i Altia, der staten pre i dag er hovedaksjonær med drøye en tredjedel aksjer.
– Vi har jobbet for å få tilbake styrerepresentasjon etter det, men dette har vært politisk styrt. Ideologien har vært at styrene skal være «profesjonelle». Nå klarte vi å få til en god løsning over forhandlingsbordet, sier Henri Lindholm, internasjonal sekretær i finske SEL, til NNN-arbeideren.
Før endringen i 2007/2008 hadde de en fast plass i styret, opplyser Lindholm.
– Vi er veldig fornøyd med å få det tilbake, det er historisk at vi klarer å få med systemet over fra Norge og Sverige. Samarbeidet mellom med NNN og dialogen mellom de tillitsvalgte har vært god – noe som lover godt for arbeidet framover, sier Lindholm.
… og europeisk samarbeidsutvalg
I det nye selskapet blir det trolig rundt 1100 ansatte. 450-500 fra gamle Arcus, som inkluderer ansatte i Danmark, Finland, Sverige og Tyskland. Altia står for resten, inkludert ansatte fra Estland, Litauen og Frankrike.
Alle landene skal være representert når det skal jobbes fram et såkalt EWC (European Work Council), også kjent som ESU på norsk (Europeisk Samarbeidsutvalg).
Der skal Hagen og de ansatte jobbe hardt for at utvalget ikke blir et rent sandpåstrøingsorgan.
– Vi er jo vant til å bare rusle en tur over til direktøren her om vi skal ta opp noe, formelt eller uformelt. Det blir en lang gåtur til Finland ... sier Hagen, som håper at EWC kan bidra til at de ansatte får en tydelig stemme inn i Anora Group.
Det blir en viktig møtearena når det nye selskapets organisering skal avgjøres – inkludert hvilke produkter som skal produseres hvor i framtida.
– Vi har masse kompetanse på våre produkter her, så jeg mener vi har gode kort på hånda for å videreføre produksjonen i Norge, understreker Hagen.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.
Jonas Fagereng Jacobsen
Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Sykepleiere og lærere kan bli pålagt å anmelde papirløse mennesker
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.
Foto: Gorm Kallestad / NTB