JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NHO, Bondelaget og NNN med felles krav:

Jordbruket og matindustrien er lei å havne i bakleksa – lanserer 5 felles krav til en ny regjering

Bøndene og arbeidsgiverne og arbeidstakerne i næringsmiddelindustrien forener seg i kampen for mer norsk mat og flere arbeidsplasser.
NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund) vil ha flere norske arbeidsplasser, sier forbundslededer Anne Berit Aker Hansen, og har med seg både NHO-direktør Petter Haas Brubakk (til venstre) og bondelagsleder Bjørn Gimming på det.

NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund) vil ha flere norske arbeidsplasser, sier forbundslededer Anne Berit Aker Hansen, og har med seg både NHO-direktør Petter Haas Brubakk (til venstre) og bondelagsleder Bjørn Gimming på det.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

Det er ikke et tilfeldig sted som er valgt når de fem kravene lanseres. For Tine-anlegget på Kalbakken er både hovedkontor til selskapet, og i tillegg Oslos største industriarbeidsplass, med over 1000 ansatte, hvor omtrent halvparten jobber i produksjonen.

Her har altså NHO Mat og Drikke, Norsk Bondelag og NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund) valgt å presentere sin felles plattform og krav til det kommende stortinget og den kommende regjeringa – uavhengig av hvilke partier den måtte inneholde.

Sentralt i kravene er gode rammevilkår for alle som er involvert – fra bonden via næringsmiddelindustrien ut til forbrukerne.

– Vi er tre ulike organisasjoner, men vi har likevel store fellesinteresser. Vi ønsker alle bedre rammebetingelser som gjør at vi kan få flere arbeidsplasser, lage mer norsk mat – og til å bidra til klimaløsningen. Disse fem punktene mener vi er avgjørende for å klare det, uavhengig av resultatet i valget, innledet Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke.

(Se alle punktene i faktaboksen nederst i saken)

Stort potensial

Den felles plattformen har krav om styrkede rammevilkår for hele verdikjeden, og bedre maktbalanse i verdikjeden mellom bonden/industri og dagligvarekjedene.

I dag er verdikjeden for mat og drikke Norges største fastlandsindustri, med omtrent 43.000 årsverk i landbruket og rundt 40.000 ansatte i mat- og drikkeindustrien.

Der er det stort potensial for vekst, mener Anne Berit Aker Hansen, forbundsleder i NNN.

– Vi vil jo ha mer norsk mat ut i butikkene og vi vil ha flere arbeidsplasser. Denne plattformen er et viktig signal til politikerne om at mye må gjøres for at vi skal få til det, sier Aker Hansen til NNN-arbeideren.

Forbundslederen peker på at verdikjeden fra jordbruk til ferdig vare – fra jord til bord, som det heter – er komplisert og avhenger av at politikerne er villig til å se ting i helhet.

Les også: – Den nye frihandelsavtalen med Storbritannia er godt nytt for norske arbeidsplasser

– Det blir ikke industri uten råvarer, og råvarene trenger industrien for bearbeiding. Næringsmiddelindustrien er den største på fastlandet, og det er vel arbeidsplasser i samtlige kommuner knyttet til mat- og drikkevareindustrien, påpeker Aker Hansen.

Inkludert i hovedstaden, der Tine altså er største industriarbeidsplass.

Havnet i glemmeboka?

Alt dette er kanskje litt lett å ta for gitt?

– Ja, det kan du godt si. Det har skjedd både gode og dårlige ting under den sittende regjeringa. Frihandelsavtalen tok jo hensyn til mye, samtidig har de hatt en helt apatisk holdning til grensehandel. Den har fordoblet seg på få år. Vi trenger grep innenfor avgiftspolitikk, vi trenger å skape forutsigbarhet for å kunne vokse, sier NHO-direktør Brubakk.

Vil ha avgiftskutt: Prisen på alkohol må ned, mener Arcus-tillitsvalgte Arne: – Det er den eneste måten å redusere grensehandelen på

– Men vi synes kanskje det er manglende interesse for en så stor indstri som dette. Her er det fornybart, det er kortreist, det er kvalitet. Det er en unik verdikjede her som havner litt i bakgrunnen, mener Brubakk.

Bøndene vil produsere mer

Norges Bondelag-leder Bjørn Gimming er ubetinget enig i at hele verdikjeden har godt av en mer aktiv oppfølging.

– Det er en avansert verdikjede, som samtidig er lett å ta for gitt. Men det går faktisk ikke av seg selv, understreker Gimming.

– Vi vil mer. Vi vil produsere mer. Men for vår del trengs det mer i inntekter, bøndene er utålmodige. Vi vil øke selvforsyningsgraden, men det må være lønnsomt for alle i verdikjeden, sier Gimming til NNN-arbeideren.

Bøndene kunne produsert mer allerede i dag, men det trengs bedre rammevilkår.

– Vi tre partene her er jo i et skjebnefellesskap, alle ledd må virke i sammenheng, alle ledd må kunne tjene penger. Det er en stor omstilling som pågår i landbruket, og da trengs det midler for å få til det,

Kravene er i alle fall levert – uansett farge på regjeringa etter valget.

Dette er kravene fra NHO, Norsk Bondelag og NNN:

1) Gode rammevilkår gir grunnlag for økt verdiskaping og sysselsetting i hele verdikjeden for mat og drikke

• Øke norskandelen i matproduksjonen

• Legge til rette for økt norsk råvareproduksjon i hele landet og avsetting av norske råvarer i mat- og drikkenæringen

• Administreringen av importvernet må ivareta mat- og drikkenæringens behov på en fleksibel måte, uten at det svekker norsk råvareproduksjon

• Øke markedsandelen i Norge og internasjonalt for landbaserte mat- og drikkeprodukter

2) Virksom konkurranse og balansert makt i verdikjeden for mat- og drikke

• Stortingsvedtakene og flertallsmerknadene fra Stortingsmelding nr. 27 (2019-2020) om konkurransen i dagligvaresektoren må følges opp

• Sikre tilgang på grossist- og distribusjonstjenester på like vilkår for aktørene i verdikjeden for mat og drikke

• Sikre like vilkår i konkurransen mellom leverandørenes produkter og dagligvarekjedenes egne merkevarer

3) Styrke kompetansebygging og rekruttering i mat- og drikkenæringen

• Legge til rette for økt rekruttering til landbruks- og matfagene

• Legge til rette for at næringen har kontinuerlig kompetansebygging for å sikre produktivitetsvekst, robotisering og digitalisering

• Legge til rette for investeringer i ny teknologi, forskning og innovasjon i verdikjeden for mat og drikke

4) Redusert grensehandel skaper norske arbeidsplasser

• Følge opp Stortingets vedtak om å legge frem en egen sak om grensehandel med tiltak for å redusere grensehandelen og sikre konkurransekraften til norsk næringsliv

• Det må foretas en helhetlig gjennomgang av særavgiftene på mat og drikke i Norge. Formålet må våre å tilpasse avgiftene til formålet med dem, samtidig som de må være tilpasset den internasjonale konkurransesituasjonen næringsmiddelindustrien står i

• En naturlig referanseramme for en slik gjennomgang må være å harmonisere avgiftsnivåene på mat og drikke mellom Norge og Sverige


5) Norsk produksjon av mat og drikke er en del av klimaløsningen

• Legge til rette for redusert klima- og miljøbelastning i norsk mat- og drikkeproduksjon

• Legge til rette for at Norge skal være selvforsynt med animalske produkter og dermed unngå karbonlekkasje

• Bidra til å redusere matsvinnet med 50% innen 2030

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Dette er kravene fra NHO, Norsk Bondelag og NNN:

1) Gode rammevilkår gir grunnlag for økt verdiskaping og sysselsetting i hele verdikjeden for mat og drikke

• Øke norskandelen i matproduksjonen

• Legge til rette for økt norsk råvareproduksjon i hele landet og avsetting av norske råvarer i mat- og drikkenæringen

• Administreringen av importvernet må ivareta mat- og drikkenæringens behov på en fleksibel måte, uten at det svekker norsk råvareproduksjon

• Øke markedsandelen i Norge og internasjonalt for landbaserte mat- og drikkeprodukter

2) Virksom konkurranse og balansert makt i verdikjeden for mat- og drikke

• Stortingsvedtakene og flertallsmerknadene fra Stortingsmelding nr. 27 (2019-2020) om konkurransen i dagligvaresektoren må følges opp

• Sikre tilgang på grossist- og distribusjonstjenester på like vilkår for aktørene i verdikjeden for mat og drikke

• Sikre like vilkår i konkurransen mellom leverandørenes produkter og dagligvarekjedenes egne merkevarer

3) Styrke kompetansebygging og rekruttering i mat- og drikkenæringen

• Legge til rette for økt rekruttering til landbruks- og matfagene

• Legge til rette for at næringen har kontinuerlig kompetansebygging for å sikre produktivitetsvekst, robotisering og digitalisering

• Legge til rette for investeringer i ny teknologi, forskning og innovasjon i verdikjeden for mat og drikke

4) Redusert grensehandel skaper norske arbeidsplasser

• Følge opp Stortingets vedtak om å legge frem en egen sak om grensehandel med tiltak for å redusere grensehandelen og sikre konkurransekraften til norsk næringsliv

• Det må foretas en helhetlig gjennomgang av særavgiftene på mat og drikke i Norge. Formålet må våre å tilpasse avgiftene til formålet med dem, samtidig som de må være tilpasset den internasjonale konkurransesituasjonen næringsmiddelindustrien står i

• En naturlig referanseramme for en slik gjennomgang må være å harmonisere avgiftsnivåene på mat og drikke mellom Norge og Sverige


5) Norsk produksjon av mat og drikke er en del av klimaløsningen

• Legge til rette for redusert klima- og miljøbelastning i norsk mat- og drikkeproduksjon

• Legge til rette for at Norge skal være selvforsynt med animalske produkter og dermed unngå karbonlekkasje

• Bidra til å redusere matsvinnet med 50% innen 2030