Store aktører som NHO, Virke, Fellesforbundet og NNN er blant dem som har bidratt til «Smak deg frem»-kampanjen, som også har fått millionstøtte fra regjeringshold.
Erlend Angelo
Millionkampanje ga ikke ønsket effekt for matfagene: – Vi hadde håpet på bedre søkertall
Den negative trenden for søkinga til restaurant- og matfag på videregående skole ser ut til å være stoppa. Men den ønskede økninga lar derimot vente på seg.
erlend@lomedia.no
(saken er oppdatert 22. mars med kommentarer fra landbruks- og matminister Sandra Borch)
– Vi kan ikke legge skjul på at vi hadde håpet på bedre tall, sier Merete Helland i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) etter at søkertallene til videregående utdanning ble sluppet denne uka.
I restaurant- og matfagene har man satset stort på kampanjen «Smak deg frem», med mål om å få flere til å velge restaurant- og matfag.
Landbruks- og matdepartementet har bidratt med 2,5 millioner kroner til kampanjen, som har mange støttespillere med seg, inkludert NHO, Virke, NNN og Fellesforbundet.
Tallenes tale er klare: For skoleåret 2023–2024 har 1786 søkt førsteåret. En oppgang på fire søkere fra i fjor.
Millionvisninger i sosiale medier
Etter gode målinger på flere videoer i sosiale medier, var håpet både ungdom og deres foreldre var nådd. NHO Mat og Drikke har tidligere opplyst at kampanjen har hatt over 14 millioner visninger i digitale kanaler, inkludert 2 millioner på TikTok alene, skriver Mat og marked.
– Dette er ikke de tallene vi hadde håpet, sier Espen Lynghaug, spesialrådgiver for kompetanse og utdanningspolitikk i NHO Mat og Drikke, til nettstedet Mat og marked.
Et positivt trekk er likevel at nedgangen i søkere ser ut til å ha stoppet opp.
– Vi vet jo ikke hvordan dette ville sett ut uten kampanjen. Men det får vi vel heller svar på. Uansett, vi er opptatt at vi bare må fortsette på, vi kan ikke grave oss ned. Det nytter i alle fall ikke, vi må bare jobbe på for bedre rekruttering, sier Merete Helland, kurs- og kompetanseansvarlig i NNN.
Hard kamp om hender
NNN er særlig opptatt av rekruttering til sine fag/bransjer, som er industridelen av matutdanninga. Men den største og første slaget står om å få mest mulig ungdom til å velge restaurant- og matfag på VG1 – altså det første skoleåret i videregående.
– Nei, vi blir ikke motløse. Vi må bare jobbe på videre, sier Merete Helland, kurs- og kompetanseansvarlig i LO-forbundet NNN.
Erlend Angelo
Utfordringa er at «alle» bransjer og fag roper etter mer arbeidskraft, sier Helland. Det er rett og slett ikke nok hender til å dekke etterspørselen. Hun har likevel god tro på at det er mulig å øke søkertallene til matfag.
– Vi må utvikle det lokale arbeidet videre så vi får til et enda bedre samarbeid mellom skole og næringsliv. Det inkluderer at fylkeskommunene må bli flinkere til å dimensjonere utdanninga etter næringslivets behov.
Matministeren tror på kampanjen
NNN-arbeideren har vært i kontakt med landbruks- og matminister Sandra Borch. Hun skriver i en epost at har stor tro på at rekrutteringskampanjen vil nå flere og gjøre en forskjell når det kommer til utdanningsvalg.
«Generelt er det slik at flere ungdommer fortsatt søker seg til studieforberedende fremfor yrkesfag, og jeg skulle gjerne sett at flere søkte seg til de mange yrkesfagene som tilbys. Vi trenger flere faglærte her i landet, og det gjelder innenfor en rekke fag. Innenfor verdikjeden for mat trenger vi flere unge inn på alle områder» skriver hun videre i e-posten
«Generelt er det slik at flere ungdommer fortsatt søker seg til studieforberedende fremfor yrkesfag, og jeg skulle gjerne sett at flere søkte seg til de mange yrkesfagene som tilbys. Vi trenger flere faglærte her i landet, og det gjelder innenfor en rekke fag. Innenfor verdikjeden for mat trenger vi flere unge inn på alle områder» skriver Borch, og minner samtidig om at flere fylkeskommuner opplevde økning i søkere til restaurant- og matfag sammenligna med 2022.
Les flere saker fra mat- og drikkevareindustrien her
Mest lest
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt vil undersøke arbeidsforholda i Olivia – truar med å ta frå restaurantane skjenkebevillinga
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie