JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oreo-streiken endte i seier

1000 amerikanske Nabisco-ansatte vant fram med en streik som varte i over en måned.
STREIK!: Nabisco-ansatte ved selskapets Chicago-anlegg var blant totalt 1050 arbeidere som streiket for bedre lønns- og arbeidsvilkår. ↔

STREIK!: Nabisco-ansatte ved selskapets Chicago-anlegg var blant totalt 1050 arbeidere som streiket for bedre lønns- og arbeidsvilkår. ↔

BCTGM

erlend@lomedia.no

10. august i år gikk rundt 200 arbeidere ved Nabisco-fabrikken i Portland, Oregon, bort fra maskinene og innledet det som skulle bli en langvarig streik.

Forhandlingene mellom Nabisco, en snacksprodusent med kjente merkenavn som Oreo og Ritz i porteføljen, og fagforbundet BCTGM hadde da stoppet opp.

Arbeidsgiveren ønsket blant annet at de ansatte skulle kunne jobbe 12-timersskift, uten å bli kompensert med overtidsbetaling. De ønsket også å endre helseforsikringa som er så viktig for arbeidere i USA.

De ansatte på sin side ville ikke være med på lengre arbeidsdager. De ønsket også forsikringer om at arbeidsplassene ikke ville bli flyttet til anlegg i Mexico.

1050 i streik

Nabisco, som eies av Mondelez, som også eier Freia her i Norge, har tjent gode penger under koronaen. Rekordoverskuddene ville de altså ikke dele med de ansatte, som har jobbet lange dager for å dekke inn ekstra produksjon.

Streiken spredte seg fra anlegget i Portland til de resterende anleggene fordelt på fem stater i USA. 23. august var 1050 ansatte ute i streik.

Partene møttes etter hvert ved forhandlingsbordet og 18. september godtok medlemmene den nye avtalen.

43.000 kroner i bonus

Det kan se ut som at de ansatte vant en stor seier. Avtalen er ikke offentlig kjent, men lekkasjer viser at det trolig endte med en god lønnsøkning, både i år og de neste tre årene – og ikke minst en solid bonus på 5.000 dollar. Det tilsvarer omtrent 43.000 norske kroner. De fikk også økt tjenestepensjonen.

Anthony Shelton, president i de streikendes fagforbund BCTGM (Bakery, Confectionery, Tobacco Workers and Grain Millers' International Union), oppsummerte streiken sånn:

– Dette har vært en lang og vanskelig kamp for våre streikende medlemmer, deres familier og fagforbundet. De har ofret mye, men det vil være til fordel for alle våre medlemmer i årene som kommer. De streikende er ekte BCTGM-helter.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse