Pølsemaker Bjørn (59) får ikke tjenestepensjon på store deler av lønna: – Det er rett og slett forkastelig
Mange nordmenn tjener ikke opp tjenestepensjon før de passerer 96.883 kroner i inntekt. Det føles blodig urettferdig for dem det gjelder.
Bjørn Johansen ser mørkt på pensjonsframtiden til sine unge og kvinnelige kollegaer.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
Fredag er det høring i Stortinget om fellesforslaget fra SV og Arbeiderpartiet som, hvis det blir vedtatt, vil sikre tjenestepensjon fra første krone for alle arbeidstakere.
Slik er det nemlig ikke i dag. I offentlig sektor gis det tjenestepensjon fra første krone, men det er langt fra hovedregelen i privat sektor.
Det betyr at cirka en million arbeidstakere går glipp av pensjonsopptjening for de første 96.883 kronene av årslønna.
Det føles blodig urettferdig for Bjørn Johansen og kollegaene på Grilstad.
– Det har jeg gitt uttrykk for lenge. Hvis jeg skulle forklare hvor urettferdig det er, så ville jeg ha brukt ord som ikke passer seg på trykk, sier Bjørn Johansen til FriFagbevegelse.no.
– Men la meg bruke ordet fortærende, legger han til, etter å ha tenkt seg om en god stund.
Må tjene 1G først
Bjørn Johansen (59) er konserntillitsvalgt for Norsk nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) på Grilstad, en av landets største private produsenter og markedsførere av kjøttvarer. Ut fra resultatet i fjor, er konsernet på øvre halvdel av de som tjener best i bransjen.
Johansen er opprinnelig pølsemaker, og har jobbet på fabrikken i Brumunddal i 40 år. Konsernet har rundt 500 ansatte, mens fabrikken Bjørn jobber på har rundt 70 ansatte fordelt på rundt 60 årsverk.
Mens de som jobber hos konkurrenten Nortura tjener inn til privat tjenestepensjon fra første krone (se undersak), er det ikke slik på Grilstad. Selv om altså konsernet gjør det bra økonomisk.
– Vi vurderte å stille krav om det ved de siste lokale forhandlingene, men fant ut at det ville gått på bekostning av lønnskravene. Dessuten visste vi jo at saken kommer opp i Stortinget. Går det ikke gjennom i Stortinget skal vi fremme kravet på nytt. Det kan jeg love deg, sier Bjørn Johansen.
– Tror du forslaget til Ap og SV får flertall?
– Det er et vanskelig spørsmål. Jeg håper på det beste, men tror på det verste. Det står vel på KrF, svarer Bjørn Johansen.
– KrF skal være opptatt av de svakeste i samfunnet. Så det går vel an å håpe, legger han til.
• Tajik vil ha med KrF – tror på flertall for pensjon fra første krone
Tenker på andre
Selv har han gitt opp kampen om full pensjonsopptjening for sin egen del. Men han er opptatt av sine etterfølgere, og den yngre garde.
– Det er rett og slett forkastelig at de som kommer etter oss skal gå glipp av så mye penger i sin alderdom. Og at det rammer de som er på gulvet, som ikke har det så fett fra før. De som sitter i ledelsen ordner seg på egenhånd, mener Johansen.
– Når du tjener opp mot en million kroner betyr ikke de første 96 883 kronene så mye. Men for en deltidsarbeider, som kanskje tjener 300 000, og en fabrikkarbeider som tjener pluss/minus 400 000 kroner, er det mye penger. I tillegg er de unge hardest rammet av den nye pensjonsreformen fra før. De er regnet som store pensjonstapere. Det blir mindre og mindre pensjon fra det offentlige. Men meg er det ikke synd på. Jeg skal klare meg, poengterer han.
I tillegg til ikke å ha pensjon fra første krone, har også de ansatte ved Grilstad en lav pensjonsopptjening. Den er forhandlet opp til 2,5 prosent. Minimumskravet er 2 prosent. I tillegg betaler de ansatte av egen lønning 2,2 prosent - slik at prosenten blir på 4,7 prosent.
(Saken fortsetter under bildet)
Bjøln Johansen har vært på Grilstad i 40 år.
Helge Rønning Birkelund
Øker forskjellene
Ap-leder Jonas Gahr Støre står bak forslaget som er gjenstand for høringen i Stortinget om pensjon fra første krone. Han mener pølsemakeren er et godt eksempel på hvorfor man må gjøre noe med dette.
– Omlag en million nordmenn har ikke denne retten. Det er gjerne personer som ham, som er litt i utkanten av det etablerte arbeidslivet, ikke helt faste rammer, ofte kvinner og ofte yngre. De kan risikere å gå gjennom et arbeidsliv hvor de jobber men hvor de blir stående uten denne rettigheten. Det øker forskjellene. Er vi opptatt av å redusere forskjellene, bør vi se verdien i dette, sier Jonas Gahr Støre til Frifagbevegelse.no.
– Slik pensjonsordningene er rigget nå, kan jeg egentlig ikke se hvilke argumenter som gjør at denne pensjonen skal ha et lavere grunnlag enn andre, sier finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet og første nestleder i finanskomiteen, Rigmor Aasrud, til FriFagbevegelse.no.
I folketrygden tjener alle pensjon fra første krone.
Men du må altså tjene 1 ganger grunnbeløpet i folketrygden (omtrent 97 000 kroner) før du har lovmessig krav på å begynne opptjeningen av obligatorisk tjenestepensjon (se faktaboks).
Du må også være over 20 år og ha en stilling på over 20 prosent. Det rammer ungdom og deltidsansatte. Aldersgrensen på 20 år er regjeringen villig til å endre.
Det er imidlertid klart at Høyre og Venstre ikke vil støtte forslaget om pensjon fra første krone. Heller ikke Fremskrittspartiet vil gjøre det, selv om partiet i prinsippet er enig. Men så lenge NHO sier, gjør FrP det samme.
Senterpartiet har ifølge finanspolitisk talsperson, Sigbjørn Gjelsvik, har ikke bestemt seg.
• Ikke sikkert Ap og SV får med seg Sp på pensjon fra første krone
Dette er obligatorisk tjenestepensjon (OTP)
• Lov om obligatorisk tjenestepensjon ble vedtatt i 2005 og trådte i kraft 1. januar 2006, og forpliktet alle arbeidsgivere til å etablere en tjenestepensjonsordning for sine ansatte. Obligatorisk tjenestepensjon gjelder alle over 20 år og har en stilling på mer enn 20 prosent. Bedriften er forpliktet til å betale et innskudd på minst 2 prosent av lønna for lønna mellom 1 G og 12 G. G står for folketrygdens grunnbeløp, som i 2018 er 96 883 kroner.
• I folketrygda tjener du pensjon fra første krone
Nortura ofret et lokaloppgjør for pensjonen
Nortura har innført pensjon fra første krone, men det kostet de ansatte et lokaloppgjør.
helge@lomedia.no
– Vi fikk gjennomslag for det i det lokale lønnsoppgjøret for to år siden. Istedet for lokalt lønnstillegg fikk vi en pensjonsordning som sikret pensjon fra første krone. Det var kravet vi bestemte oss for å satse på dette året, sier regiontillitsvalgt for NNN i Nortura på Vestlandet, Ken Ove Sletthaug.
– Ledelsen mente det var det samme om de betaølte ut økt lønn eller om tilsvarende beløp gikk til framtidig pensjon. Hvor vi ønsket å legge tillegget var ikke så viktig, siere Sletthaug.
Det «kostet» rundt to kroner timen for de ansatte å få en pensjonsavtale som gjelder fra første kroner.
Det var stor enighet i forkant om å stille dette kravet.
– Det er veldig viktig for de som tjener minst og spesielt kvinner. Forutsetningen for å få til dette var at alle måtte være med og det var full oppslutning om dette i klubben, sier Sletthaug.
Nortura har rundt 5 500 ansatte totalt, og organiserer medlemmer i både NNN, FLT, Handel og Kontor og YS.
NNN, som Sletthaug representerer, har alene rundt 4 000 medlemmer.
Flere saker
Dette er obligatorisk tjenestepensjon (OTP)
• Lov om obligatorisk tjenestepensjon ble vedtatt i 2005 og trådte i kraft 1. januar 2006, og forpliktet alle arbeidsgivere til å etablere en tjenestepensjonsordning for sine ansatte. Obligatorisk tjenestepensjon gjelder alle over 20 år og har en stilling på mer enn 20 prosent. Bedriften er forpliktet til å betale et innskudd på minst 2 prosent av lønna for lønna mellom 1 G og 12 G. G står for folketrygdens grunnbeløp, som i 2018 er 96 883 kroner.
• I folketrygda tjener du pensjon fra første krone