JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norwegian Gannet:

Sekkingstad-skip får fortsette å hente laks rett fra merdene: – Vi er bekymret for at arbeidsplassene i Norge vil forsvinne til utlandet

Staten tapte mot eierne av slakteskipet Norwegian Gannet. Skipet får hente laks rett fra merdene til eksport.
NORWEGIAN GANNET: Prosessen med å hente fisken i merdene og eksportere den direkte er kontroversiell fordi det forventes at den kommer til å erstatte norske arbeidsplasser.

NORWEGIAN GANNET: Prosessen med å hente fisken i merdene og eksportere den direkte er kontroversiell fordi det forventes at den kommer til å erstatte norske arbeidsplasser.

Hav Line

torgny@lomedia.no

– Vi er bekymret for at arbeidsplassene i Norge vil forsvinne til utlandet, sier nestleder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), Jarle Wilhelmsen.

Det som gjør Wilhelmsen bekymret er slakteskipet Norwegian Gannet. I begynnelsen av denne uka fattet Bergen tingrett en dom som satte til side en Kongelig resolusjon som hindret rederiet Hav Line å drive skipet som planlagt.

Sendes rett til Hirtshals

Norwegian Gannet henter fisk direkte i merdene på oppdrettsanlegget. I stedet for å føre fisken i land blir den slaktet om bord og videreforedlet ved Hav Lines anlegg i Hirtshals. En av de største eierne bak Hav Line er forretningsmannen Bård Sekkingstad som har blitt kjent i fagbevegelsen i Norge for alle sine krumspring for å forhindre fagorganisering ved fiskeforedlingsbedriften på Sotra. Det var ved hans fabrikkanlegg, 70 polske arbeidere streiket for tariffavtale, høsten 2018.

Her kan du se reklamefilm fra Hav Line om Norwegian Gannet

Ikke til menneskeføde

Fiskeridepartementet har først heiet på byggingen av skipet. Men da skipet ble satt i drift, mente Mattilsynet at driften av skipet brøt mot fiskekvalitetsforskriften. Den sier at fisken skal sorteres i Norge slik at oppdrettsfisk med sår og misdannelser ikke blir brukt til menneskeføde.

• Les denne: Laksemilliardæren har i årevis jobbet for å knuse fagforeningen. Her er hele historien

Hav Line klaget på vedtaket og regjeringen behandlet den i statsråd i juni i fjor, og bestemte at klagen ikke skulle bli tatt til følge.

Setter regjeringen til side

Da tok Hav Line saken til retten. Bergen tingrett har kommet til at departementets vedtak er «grovt urimelig» og dermed ugyldig. Retten mener at Hav Line hadde berettigede forventninger om at Mattilsynet og politisk ledelse ville godkjenne Norwegian Gannet til dens planlagte bruk. Retten viser til de «usedvanlig store» investeringene rederiet har gjort. Hav Line har investert opp mot én milliard kroner i skipet og fabrikkanlegget i Hirtshals. Retten mener det er fare for at driften må legges ned hvis forbudet blir stående.

Tingrettsdommer Kristin Farstad ved Bergen tingrett har dermed satt regjeringens vedtak til side.

Stort tap

– Vi er selvfølgelig veldig glade for dommen, men den er ikke rettskraftig ennå, sier styreleder Carl-Erik Arnesen i Hav Line til FriFagbevegelse.

– Dette betyr at vi kan fortsette å seile og at vi har sikret de 100 arbeidsplassene om bord.

– Hva hadde det betydd hvis dere hadde tapt?

– Det hadde betydd et stort tap for eierne og miljøet, og trist hvis Norge vil si fra seg muligheten å utvikle denne næringen, sier Arnesen

Verdiøkning i Norge

– Vi er ikke imot den nye teknologien, men det er viktig at vi får fisk til Norge slik at vi kan få verdiøkningen på land i Norge, sier Jarle Wilhelmsen. Når en frakter fisken hel ut går en også glipp av restråstoffet som kan brukes blant annet til dyrefôr.

Trond Helge Nyegaard, er daglig leder i Sotra Fiskeindustri, nabofabrikken til Sekkingstad.

Mistet slaktevolum

– Vi mistet et stort slaktevolum når Norwegian Gannet ble satt i drift, men vi har hentet inn det meste nå.

Han mener det blir en utfordring hvis dette konseptet kommer med flere båter som dekker hele landet. Foreløpig kan bedrifter som Sotra Fiskeindustri hente fiske fra Nord-Norge.

– Men vi kjemper om de samme volumene, sier han.

Ifølge nettstedet IntraFish har den danske og den norske fiskeriministeren diskutert Noregian Gannet. Den danske fiskeriministeren Mogens Jensen skal ha tatt opp muligheten for å innføre et felles kontrollregime for Norge og Danmark.

• Les også: Konkursen i Norse Production: – Sekkingstad driver med fagforeningsknusing

Dansk minister

– Når utfallet er kjent vil jeg be mine embetsfolk om å på nytt ta opp saken med norske myndigheter. Norwegian Gannet er jo et svært spennende forretningskonsept med den nye og banebrytende verdikjeden. Den tilgodeser både miljøet, klimaet og kvaliteten på fisken, skriver Jensen i en epost til IntraFish.

Staten er imidlertid ikke enig i at vedtaket om å avslå dispensasjon overfor Hav Line er grovt urimelig, skriver Nærings- og fiskeridepartementet i en epost. De mener at dommen er er basert på flere feil, Staten skal bruke tiden framover for å vurdere dommen.

– Staten er tilfreds med at fiskekvalitetsforskriftens regulering av produksjonsfisk er funnet gyldig. Bestemmelsen sikrer at oppdrettsfisk må sorteres og feilrettes i Norge, og er viktig av hensyn til norsk fisks omdømme, skriver departementet.

Støtte fra Høyre

En som er glad for dommen og helt uenig med departementet er Høyres stortingsrepresentant, Peter Frølich fra Hordaland. Han sitter i justisdepartementet og er utdannet jurist.

– Det er en veldig solid dom. Det er naturligvis alltid spenning til en slik dom, men vi som har fulgt saken tett er ikke så veldig overrasket. Å utfordre staten og statens myndighetsbruk er ikke enkelt. En starter i oppoverbakke, sier Frølich til Dagens Næringsliv.

– Jeg er glad for at vi har domstoler som hindrer maktmisbruk, sier Høyre-politikeren til avisa.

Sitter igjen med mækkekjelleren

Stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Sp) er veldig glad for at Staten tar denne kampen mot dette skipet.

– Jeg går ut fra at dommen kommer til å bli anka. Hvis ikke må vi sette i gang en politisk prosess i Stortinget for å endre regelverket, sier

– Slike båter er en trussel mot fiskeforedlinga langs hele kysten, og hvis vi tillater å eksportere all fisk uten å foredle den i Norge, blir vi sittende igjen med bare møkkakjelleren. I oppdrettsanlegg blir det produsert enormt mye mer møkk enn fisk, sier Lundteigen som mener å ha greie på både møkkakjellere og hvor mye møkk det blir av fiskeoppdrett.

Stortingsrepresentanten mener at denne utviklinga er stikk motsatt av det vi ønsker.

– Vi ønsker å produsere og foredle fisken i Norge, slår Lundteigen fast.

• Les denne: Laksemilliardæren har i årevis jobbet for å knuse fagforeningen. Her er hele historien

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse