JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Konkursen i Norse Production: – Sekkingstad driver med fagforeningsknusing

NNN mener at det er laksegiganten Sekkingstad som står bak konkursen i Norse Production og at dette er en plan for å knuse fagforeningen.
Nestleder Jarle Wilhelmsen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund.

Nestleder Jarle Wilhelmsen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund.

Jan-Erik Østlie (arkivbilde)

torgny@lomedia.no

– Dette er fagforeningsknusing, slår Jarle Wilhelmsen, nestleder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) fast.

Det han sikter til er konkursen i forrige uke i Norse Production. Norse har vært produksjonsselskapet til laksegiganten Sekkingstad.

Administrerende direktør i Sekkingstad, Bård Sekkingstad, sier til nettstedet iLaks at NNN har forsøkt å ta knekken på selskapet siden starten.

Norse Production konkurs – skylder på LO og NNN

Ulovlig diksriminering

I fjor høst var det en over fire uker lang streik i Norse Production som endte med at bedriften inngikk en tariffavtale.

– Etter det har det vært systematisk forskjellsbehandling mellom de organiserte og uorganiserte i bedriften. De uorganiserte har alltid fått mer jobb enn de organiserte, sier Wilhelmsen.

Bedriften har heller ikke betalt overtidstillegg slik de skal etter arbeidsmiljøloven. NNN har tatt ut stevning mot Norse til arbeidsretten for til sammen fem millioner kroner.

Norse Production ble opprettet for fem år siden da bemanningsbyrådirektivet gjorde det ulovlig for Sekkingstad å betale polsk innleid personell dårligere enn norske, for samme type arbeid. Bård Sekkingstad solgte produksjonsutstyret til det nyopprettete polske selskapet Norse Production. Alle ansatte i produksjonen i Sekkingstad ble sagt opp og tilbudt ny jobb i Norse. Med et polsk selskap kunne Norse fortsette diskrimineringen av polske arbeidere. Men da overenskomsten for fiskeforedling ble allmenngjort i 2016, måtte Norse betale alle minst 176,70 kroner i timen.

Seier for de streikende arbeiderne på Norse Production. Nå får de tariffavtale

Ulovlig arbeidsordning

Norse har hatt en rotasjonsordning for sine ansatte. I den ordningen har de opprettet en «timebank» som har vært en slags gjennomsnittsberegning av arbeidstiden. Dette for å unngå å betale overtidstillegg. Arbeidstilsynet fastslo at denne ordningen var ulovlig. Norse fjernet da hele «timebanken», men betalte ikke ut overtidsbetalingen.

Konkursen skjedde fredag for en uke siden. Nå tror Wilhelmsen at Sekkingstad står klar med et nytt selskap for å overta produksjonen. Ved ny oppstart kan det ny selskapet fritt velge hvem de vil ansatte, og kravet mot Norse på fem millioner kroner vil bare være et krav i boet på linje med andre krav.

Tre milliarder i omsetning

Sekkingstad er en stor lakseeksportør, og hadde i 2016 en omsetning på 3,1 milliarder kroner, og hadde et overskudd før skatt på 67 millioner kroner.

Bobestyrer Bjørn Åge Hamre sier at det er viktig å opprettholde driften slik at de unngår tap. Men at det ikke er naturlig at bostyret driver virksomheten så han håper å få på plass en løsning i løpet av få dager. Hamre benekter at Sekkingstad er inne på eiersiden i et nytt selskap.

– Hva er det største kravet i boet?

– Det har jeg ikke helt oversikt over, men sannsynligvis er det lønningene til de ansatte som utgjør det største kravet, sier Hamre.

Disse polakkene gikk til streik for norsk lønn. Slik beskriver de hverdagen i Norse Production

Gikk til skifteretten

Det var bedriften selv som valgte å gå til skifteretten, det var ingen eksterne kreditorer som har slått selskapet konkurs.

Sekkingstad eier lokalene Norse driver i. De er også Norse sin eneste kunde, og ifølge iLaks.no sier avtalen mellom Sekkingstad og Norse at de har rett til å gripe inn hvis det oppstår driftsproblemer.

Arbeidslederne ved bedriften har også oppgitt overfor bostyrer at de ikke er rammet av konkursen. De er ansatt i Sekkingstad.

FriFagbevegelse.no har forsøkt å få snakke med Bård Sekkingstad, men han har ikke besvart våre henvendelser.

• Følg oss på Facebook og Twitter

Tegner et glansbilde

Når Sekkingstad framstiller seg selv på selskapets nettsider er det et rosenrødt bilde som tegnes:

«Produksjon: Strengt fokus på gode rutiner og kompetanse hos de ansatte er et 'must' for å ivareta matvaresikkerhet og den høye kvaliteten på fisken. Et godt arbeidsmiljø og trygge rammer sørger for kontinuitet i arbeidsstyrken og ivaretakelse av høy kvalitet både i prosessen og på produktet.»

Det er ikke sikkert at de polske ansatte som i fire uker streiket for tariffavtale og som nå står overfor muligheten til å bli arbeidsløs, deler denne beskrivelsen.

Få nyhetsbrevet vårt

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse