JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2019:

Sukkeravgiften reduseres, men ikke for brus og saft: – Avgiftskaoset fortsetter

Sukkeravgiften settes ned for sjokolade og sukkervarer i forslaget til statsbudsjett, men for saft og brus blir avgiften den samme som i år.
Forbundsleder Jan-Egil Pedersen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) er skuffet. Her fra en demonstrasjon utenfor Stortinget forrige uke.

Forbundsleder Jan-Egil Pedersen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) er skuffet. Her fra en demonstrasjon utenfor Stortinget forrige uke.

Jan-Erik Østlie (arkivfoto)

tormod@lomedia.no

I fjorårets budsjettforhandlinger med Venstre og KrF ble avgiften for sjokolade- og sukkervarer økt med 83 prosent, mens avgiften for sukkerholdig drikke økte med 42,3 prosent.

– Avgiftskaoset fortsetter, er forbundsleder Jan-Egil Pedersen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) sin reaksjon overfor FriFagbevegelse. Han organiserer matindustriarbeiderne og de ansatte i næringen.

Sukkeravgiftsmotstandere demonstrerte utenfor Stortinget

– Sjokoladeavgifta er kun en liten del

Han ser reduksjonen i avgifta på sjokolade og sukkervarer som en liten bit i det helhetlige bildet, og viser til at avgifta på alkoholfri drikke og brus består. Han peker i tillegg på 350-kronersgrensa for momsfri netthandel fra utlandet som en stor skuffelse.

– Det er en klar sammenheng mellom disse avgiftene. På en av butikkene ved grensa har netthandelen økt med 280 prosent, sier Pedersen.

Han tror mye av grunnen til reduksjonen i sjokoladeavgifta er klagen NHO har levert EØS-tilsynet ESA, Eftas overvåkingsorgan, og at Siv Jensen ville komme denne i forkjøpet.

Han setter nå sin lit til at stortingsflertallet gjør noe også med avgiften på drikkevarer og momsfritaket på netthandel. Det er flertall på Stortinget for å fjerne 350-kronersgrensa.

NHO: Sukkeravgiften gir 500 millioner mindre enn regjeringen regnet med

Skal sette ned et utvalg

– Avgiften på sjokolade- og sukkervarer er ikke godt nok utformet. Hvilke produkter som er omfattet og ikke kan fremstå som vilkårlig. Denne utfordringen ble forsterket da avgiften ble økt som en del av budsjettforliket i fjor, fordi det økte skillet mellom produkter som er avgiftspliktige og andre lignende produkter som ikke er avgiftspliktige, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

Regjeringen vil også sette ned et utvalg som skal vurdere det som står igjen av sukkeravgiften.

– Vi ønsker at utvalget ser nærmere på avgrensningene i sjokolade- og sukkervareavgiften, og samtidig vurderer om det er mulig å endre utformingen av både denne og avgiften på alkoholfrie drikkevarer, slik at de kan bli mer treffsikre virkemidler i helse- og ernæringspolitikken, sier Jensen.

Grensehandelen har økt med nesten 600 millioner kroner det siste året

Ikke brus og saft

I statsbudsjettet foreslår regjeringen ingen endringer på avgiften for alkoholfrie drikkevarer. Regjeringen foreslår en lavere sukkeravgift for sjokolade og sukkervarer, men drikkevarer som brus og saft omfattes ikke av endringen. Etter det NTB erfarer omfattes heller ikke Imsdal og Farris.

– Den økte sukkeravgiften har liten helseeffekt. Når vi ser hvor vilkårlig den treffer, er det riktig å reversere den, sier stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H).

Stensland mener det er vanskelig å argumentere for avgiften ut i fra helsepolitiske vurderinger

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Partileder Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet og Einar Salvesen fra Freia under demonstrasjonen utenfor Stortinget i forrige uke.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet og Einar Salvesen fra Freia under demonstrasjonen utenfor Stortinget i forrige uke.

Jan-Erik Østlie

– Et hån mot bransjen

Fjorårets kraftige økning i sukkeravgiften har blitt møtt med krass kritikk fra både arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner. Bryggeri- og drikkevareforeningen er svært lite fornøyd med at brusavgiften ser ut til å videreføres.

– Det er ubegripelig at regjeringen har lukket ørene for alle bekymringsmeldinger fra bedriftene og arbeidstakerne i næringen. Å opprettholde brusavgiften er bevisstløs næringspolitikk og en hån mot den bransjen i Norge som har gjort mest for å redusere sukkerforbruket i befolkningen, sier direktør Petter Nome.

En fjerning av avgiften slik den ble innført for 2018 er blitt fremholdt som et viktig tiltak for å sikre norske arbeidsplasser. Ansatte fra Freia, Nidar, Coca-Cola, Ringnes og Brynild demonstrerte foran Stortinget i forkant av forrige ukes trontaledebatt med krav om å fjerne sukkeravgiften.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse