Nølende støtte til flykjøp
Opposisjonspartiene gir regjeringen grønt lys til å kjøpe fire F-35 treningsfly.
Men usikkerheten er fortsatt stor om hva kampflyene til slutt vil koste.
– En samlet opposisjon går for kjøpet, men vi er meget kritiske til saksbehandlingen. Det beste hadde vært å utsette dette innkjøpet og se hele kampflykjøpet under ett om et år, sier KrFs parlamentariske leder Dagfinn Høybråten til NTB.
Norge skal i alt kjøpe 56 kampfly av typen F-35 fra den amerikanske fabrikanten Lockheed Martin. Regjeringen insisterer på at fire av disse flyene må kjøpes inn nå.
– Forsvarsministeren hevder at en utsettelse på ett år alvorlig vil svekke vår evne til å hevde norsk suverenitet. Da har vi ikke noe annet valg enn å si ja, sier Høybråten.
Ba om utsettelse
Fremskrittspartiets forsvarspolitiske talsmann Peter N. Myhre ville egentlig utsette stortingsbehandlingen av treningsflykjøpet til oktober. Men da forslaget falt under tirsdagens møte i utenriks- og forsvarskomiteen, valgte også Frp å stille seg bak regjeringen.
– Flykjøpet er økonomisk helt ute av kontroll. Det er ingen som vet hva de 56 kampflyene vil koste alt i alt, og forsvarsministeren kan heller ikke gi noe endelig anslag for levetidskostnadene, sier Myhre.
Han fester ikke lit til Faremos advarsler om at en utsatt stortingsbehandling vil svekke Luftforsvarets evne til suverenitetshevdelse.
– Nei, jeg stoler ikke helt på det, sier Frp-representanten.
Høyre funderte lenge og vel på om partiet skulle støtte Frps utsettelsesforslag, men falt altså ned på regjeringens side.
– Forsvarsdepartementet forsikrer at levetidskostnadene på 145 milliarder kroner ikke økes. Departementet understreker også at en utsettelse vil gå ut over beredskapen og vanskeliggjøre overgangen til nye kampfly. Det ble avgjørende for oss, sier Høyres Ivar Kristiansen til NTB.
Han medgir avgjørelsen ikke var lett, og sier den ble fattet etter lange og grundige overveielser.
– Det var ikke opplagt at vi ville gå for saken, sier Kristiansen.
Usikre anslag
KrFs Dagfinn Høybråten sier opposisjonen i lang tid har vært nødt til å kryste svar ut av forsvarsminister Grete Faremo (Ap) i flykjøpsaken. Bunkevis med spørsmål er oversendt Forsvarsdepartementet, og Faremo måtte i forrige uke stille til høring i Stortinget.
Opposisjonspartiene var lite fornøyd med svarene de fikk under høringen. Faremo sa at prisen for flypakken per i dag er 61 milliarder kroner, men hun la inn en såkalt usikkerhetspris fordi kontrakten ikke er ferdigbehandlet, slik at prisen kan bli 72 milliarder kroner. Hun kunne ikke si noe om hva levetidskostnaden for flyene vil bli.
– Vi har i dag tatt et viktig skritt i prosessen med å skaffe Norge nye kampfly. Beslutningen er avgjørende for å få levert treningsflyene i 2016, slik at vi kan starte opptrening av piloter og annet personell før hovedleveransen starter i 2018, sier Arbeiderpartiets forsvarspolitiske talsmann Sverre Myrli.
Kostnadsrammen for de fire treningsflyene er satt til 4,8 milliarder kroner. Komiteen samlet seg tirsdag også om trinn to i utviklingen av det norske kampflymissilet Joint Strike Missile (JSM) til F-35-flyene, med en kostnadsramme på drøyt 1 milliard kroner. (ANB-NTB)
Stortinget besluttet i 2008 å erstatte dagens F-16 med nye kampfly av typen F-35 Joint Strike Fighter. Totalt skal Norge kjøpe 56 fly fra den amerikanske produsenten Lockheed Martin. Det er også inngått avtaler om våpen og logistikkprogram.
I første omgang har regjeringen besluttet å kjøpe fire F-35 treningsfly. Kjøpet har en kostnadsramme på 4,8 milliarder kroner.
F-35 Joint Strike Fighter er 15,4 meter langt og 4,6 meter høyt. Maksimum fart er 1,8 ganger lydens hastighet.
I løpet av våren 2012 skal regjeringen legge fram hele anskaffelsesprogrammet for Stortinget. Dette vil omfatte blant annet plan for inndekning av utgifter, industriutviklingsprosjekter, antall fly og lokalisering av base for kampflyene.
I første omgang har regjeringen besluttet å kjøpe fire F-35 treningsfly. Kjøpet har en kostnadsramme på 4,8 milliarder kroner.
F-35 Joint Strike Fighter er 15,4 meter langt og 4,6 meter høyt. Maksimum fart er 1,8 ganger lydens hastighet.
I løpet av våren 2012 skal regjeringen legge fram hele anskaffelsesprogrammet for Stortinget. Dette vil omfatte blant annet plan for inndekning av utgifter, industriutviklingsprosjekter, antall fly og lokalisering av base for kampflyene.
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Brian Cliff Olguin
Fagforeningsleder Ole-Jacob mener han har trampa inn i en 30 år gammel konflikt
Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).
Ole Berg-Rusten / POOL / NTB
Kan bli trygdeoppgjør i Arbeiderpartiet
LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.
Petter Pettersen