Flere kabelbrudd i Østersjøen – Tyskland, Finland og Sverige etterforsker
To undersjøiske telekommunikasjonskabler i Østersjøen er blitt brutt. Nå skal både Sverige, Finland og Tyskland etterforske hva som har skjedd.
(Illustrasjonsfoto av fiberkabel)
Leif Martin Kirknes
Det er kabelen C-Lion 1, som går mellom Helsingfors i Finland og Rostock i Tyskland, som har røket, ifølge myndighetene.
Det innebærer at all telekommunikasjon som går gjennom kabelen, er brutt, opplyser det finske nettverksselskapet Cinia, som har bygget kabelen.
– Vår europeiske sikkerhet er ikke bare truet av Russlands aggresjonskrig mot Ukraina, men også av hybrid krigføring av ondsinnede aktører, sier Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock og Finlands utenriksminister Elina Valtonen i en felles uttalelse.
De legger til at en grundig etterforskning er i gang.
Kabel mellom Sverige og Litauen skadet
Senere mandag ble det kjent at en annen sjøkabel, denne mellom Sverige og Litauen, er skadet. Kabelen ble kuttet søndag morgen, sier Telias teknologisjef Andrius Semeskevicius til litauiske LRT.
– Systemene viste umiddelbart at forbindelsen ble brutt. Videre etterforskning ble satt i gang, og det viser seg at den har blitt ødelagt
Telia overfører internett fra Sverige til Litauen via tre kabler, noe som medførte at båndbredden ble svekket med en tredel.
Sveriges forsvarsdepartement melder mandag kveld at begge hendelsene skal etterforskes av svenske myndigheter.
– På bakgrunn av den alvorlige sikkerhetssituasjonen følger regjeringen utviklingen svært nøye. Det er helt sentralt at det avklares hvorfor vi i dag har to kabler i Østersjøen som ikke fungerer, sier sivilforsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) til SVT.
– Bevisst handling
Administrerende direktør Ari-Jussi Knaapila sa på en pressekonferanse tidligere mandag at kabelbruddet mellom Finland og Tyskland ble forårsaket av «eksterne krefter». Knaapila trekker fram bunnankring av skip og nødankring som typiske årsaker til kabelbrudd. Hva som har skylden i dette tilfellet, er imidlertid fortsatt uklart.
Et skip er sendt ut for å undersøke tilstanden til den ødelagte kabelen.
Tapio Frantti, professor i cybersikkerhet ved universitetet i Jyväskylä, sier til Yle at han tror kabelbruddet har skjedd som følge av en bevisst handling.
– Når en kabel brytes, fører det til spørsmål om hvorfor det skjedde og hvem som kan ha motiv for å gjøre noe slikt, sier Frantti.
Rundt 200 sjøkabler ryker årlig
Den finske sikkerhetstjenesten Supo sier at det er for tidlig å fastslå årsaken til kabelbruddet. Ifølge Supo ryker rundt 200 sjøkabler hvert år, og det er ofte snakk om menneskelige feil.
Cinia sier at det er satt i gang reparasjonsarbeid. Hvor lang tid dette tar, er ikke klart, men lignende reparasjoner på sjøkabler tar ofte mellom fem til 15 dager, skriver avisa Ilta-Sanomat.
Kabelen er 1173 kilometer lang og ble satt i drift i 2016. Den går i nærheten av Nord Stream-gassrørledningen.
(©NTB)
uvakt@ntb.no