Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Valg 2023
Her er Erna Solbergs fem hovedgrunner for å stemme Høyre
Bytterett på velferdstjenester, skattefrys og flere private i offentlig tjenestesektor er blant dem.
steinar.schjetne@ntb.no
– Det er et paradoks at man har bytterett hvis man kjøper en paraply. Men ikke hvis man er misfornøyd med hjelpen man får til de mest grunnleggende tingene i livet. Høyre vil derfor gi folk en bytterett – ikke bare en klagerett – på velferdstjenester. Og den bytteretten skal gjelde uavhengig av størrelsen på lommeboken, sa Høyre-leder Erna Solberg da hun talte til sentralstyret i partiet søndag ettermiddag.
Hundre dager før valgdagen er Solberg i full gang med den lange valgkampen. Etter valgkampturneen på Vestlandet denne uka møtte hun søndag sentralstyret.
I talen ramset hun opp det hun mener er de fem beste grunnene til å stemme Høyre i lokalvalget denne høsten:
* En skole med læring og mestring for alle barn.
* Kvalitet og valgfrihet i eldreomsorgen.
* Raskere saksbehandling for boligbygging og næringsutvikling.
* Skatter og avgifter skal holdes nede i kommunene Høyre får ordføreren.
* Velferdstjenestene skal bli bedre ved å utvide samarbeidet mellom private og offentlige aktører.
Velferdssamfunnet truet
Høyre-lederen beskylder venstresiden generelt og Arbeiderpartiet spesielt for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge med sine angrep på private aktører som tilbyr velferdstjenester i offentlig regi.
Den norske velferdsmodellen er bygget på – og avhengig av – at det offentlige finansierer tjenester og at private supplerer tilbudet, hevder hun.
– Regjeringen og SV har satt ned et utvalg som skal utrede hvordan private aktører skal fases ut av velferden. Det er et direkte angrep på den norske velferdsmodellen, som har tjent oss godt i generasjoner, sa hun.
Staten vil trolig ikke være i stand til å gi befolkningen det velferdstilbudet de har krav på hvis den såkalte avkommersialiseringen gjennomføres fullt ut, framholder Solberg overfor NTB.
– Det er bare en måned siden byrådet i Oslo tilbakeførte det siste private sykehjemmet i hovedstaden. Ikke en eneste ny privat barnehage har fått etablere seg. Skal vi tro regjeringens marsjordre til Avkommersialiseringsutvalget, er det bare starten, sier hun.
Aktuelt: Høyre-nestlederen om samarbeid med LO: – Høyres dør står alltid åpen
Avhengig av private
– Vi er avhengige av å ha et mangfold av offentlige, private og ideelle aktører som sammen jobber for å skape et best mulig velferdstilbud. Det kan ikke gjentas for ofte: når det er snakk om en tjeneste som vi mener at det offentlige har ansvar for å sikre. Ja, da skal det offentlige betale – uavhengig av om tjenesten blir levert av en offentlig, privat eller ideell aktør, sa Solberg i sin tale, hvor hun argumenterte for å «ta alle gode krefter i bruk».
Det betyr at ideelle og private aktører skal få bidra i den offentlige velferdstjenesteytingen, slik som under koronapandemien, da for eksempel Dr. Dropin bidro med testsentrene og Hjemmelegene dro hjem til folk for å teste dem.
– Kort oppsummert kan de private og ideelle ta unna lange helsekøer og øke kapasiteten, bidra til mangfold der pasienter trenger et bredere tilbud for å finne noe som passer dem, og de kan bidra til innovasjon og nye måter å jobbe på som også kan gjøre de offentlige tjenestene bedre, sa Solberg.
Aktuelt: Erna Solberg har sagt nei til flere tilbud om internasjonale toppjobber
Vil stille krav
Høyre-lederen fastslo dessuten at Høyre nå vil stille strenge krav til lønns- og arbeidsvilkår for ansatte hos private aktører som skal bidra til det offentlige velferdstilbudet.
Hun tar til orde for at det etableres en norm for lønns- og arbeidsvilkår og sier til NTB at det for eksempel kan være at ansatte i privat sektor skal ha like vilkår som deres kolleger i offentlig.
Høyre har ikke jobbet ferdig med hva som skal være grunnlaget for slike krav, etter det NTB får opplyst, men mener det ligger et betydelig handlingsrom i EØS-avtalen til å utarbeide kriterier.
Det skal sørge for at økt privat innslag ikke skjer på bekostning av de ansattes vilkår, slik Solberg mener venstresiden argumenterer med.
Private innslag kan gi mer effektiv bruk av samfunnets ressurser fordi de kan levere bedre eller med samme kvalitet til en lavere samlet kostnad enn det offentlige, ifølge Solberg.
– Men det skal selvsagt ikke skje ved å undergrave de ansattes lønns-, pensjons- og arbeidsvilkår. Høyre vil derfor at det skal stilles strenge krav for å sikre dette, understreket Høyre-lederen.
Mest lest
TØFFE TAK: Erlend Overvik beskriver årene hvor han kjempet for å få komme tilbake til jobb som en stor påkjenning for både ham og familien. Det har gjort at gleden han alltid hadde når han skulle på jobb er borte. Tilliten til systemet og ledelsen er heller ikke der lenger. Selv om han ikke føler han må passe på hva han gjør, forteller han at han går litt på tå-og-hev når han nå har fått komme tilbake på arbeidsplassen.
Martin Guttormsen Slørdal
Erlend ble utestengt fra jobb i fire år. Tillitsvalgt forteller om fryktkultur
Renholdsassistent Alexander Skadberg har gjennom sine fem år på sokkelen fått en stolthet og trivsel i jobben. Hans opplevelse av å bli utsatt for fordommer kom derfor bardust på.
Arkivfoto: Tord Paulsen, Khrono
Alexander ble satt ut av kommentar på pauserommet: – Ser ikke ut som du er fra Bodø
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.
Martin Guttormsen Slørdal
Rune ble tilkjent millioner for sin yrkesskade. Etter 13 år får han omsider pengene
Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.
Jonas Fagereng Jacobsen
– Jeg er kvalifisert til alle de jobbene jeg søker på, men får dem ikke
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Kommentar
I dagens situasjon må finansminister Trygve Slagsvold Vedum holde igjen på pengebruken for å unngå at Norges Bank setter opp renta mer enn høyst nødvendig, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie
Fjern den nye kakseskatten
Kokk Vebjørn Furuseth har mye løfting, ståing og gåing i jobben. Han vil ha uttelling for jobben han gjør i dag i form av Avtalefestet pensjon (AFP).
Tormod Ytrehus
Kokken Vebjørn krever ny «sliterpensjon»
Debatt
Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.
Jan-Erik Østlie
Erna Solberg er raus med dei mektige og hard mot dei med minst
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Sykepleiere og lærere kan bli pålagt å anmelde papirløse mennesker
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Sparebank 1 Forsikring er den største leverandøren av hybridpensjon i markedet. Nå har Sparebank 1 Gruppen valgt hybrid for sine egne ansatte.
Ole Palmstrøm
Lite LO kan gjøre for å presse Sparebank1 på renter, mener Jørn Eggum
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.
Kai Hovden
Stadig nærmere et nytt LO-forbund: Vil få 80.000 medlemmer
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox