JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kritikk mot Tonje Brenna i habilitetssaken

Et flertall i kontrollkomiteen retter kritikk mot Tonje Brenna (Ap) i habilitetssaken. Et mindretall i komiteen foreslo en formulering om «sterk kritikk».
Kontrollkomiteen retter kritikk mot Tonje Brenna i habilitetssaken.

Kontrollkomiteen retter kritikk mot Tonje Brenna i habilitetssaken.

Sissel M. Rasmussen

marius.helge.larsen@ntb.no

vaktsjef@ntb.no

helge.birkelund@lomedia.no

Flertallet mener arbeids- og inkluderingsministeren i sin tid som kunnskapsminister var inhabil i tildelingen av støtte til Raftostiftelsen, Wergelandsenteret og Utøya AS, samt i utnevnelsen av Frode Elgesem.

Mindretallet er enig i denne kritikken, men mener overtrampet var så alvorlig at det burde betegnes som «sterkt kritikkverdig», den mest alvorlige formen for kritikk fra komiteen.

Komiteen slår fast at Brenna burde vurdert i hvilken grad Wergelandsenterets tilskudd fra Kunnskapsdepartementet til skoleprosjektet «22. juli og medborgerskap» involverte Utøya AS.

Hun burde ikke vært involvert i forberedelsene av statsbudsjettet når det gjaldt Raftostiftelsen, og heller ikke oppnevnt Elgesem som styremedlem.

Komiteen mener også at det var hennes ansvar at Kunnskapsdepartementets rutiner ikke var gode nok.

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna sier til FriFagbevegelse ast hun oppdaget selv feilene hun har gjort, og har hele tiden vært åpen og ærlig om disse. 

– Jeg har fra første stund hatt et ønske om å rydde opp. Nå har Stortinget gjort sin del av jobben. Det skal vi lære av og er viktig for å unngå slike saker i fremtiden, sier hun. 

– Jeg har hele tiden vært åpen om mine feil, og jeg tar konklusjonene til etterretning. Nå fortsetter det politiske arbeidet med full styrke.

– Full tillit til Brenna

Arbeiderpartiets medlem i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Frode Jacobsen, synes det er helt ubegripelig at Tonje Brenna får like mye kritikk som tidligere statsminister Erna Solberg.

– Det stiller jeg meg veldig uforståelig til. Det er veldig rart at noen partier på Stortinget – Høyre og Fremskrittspartiet – synes Tonje Brennas sak er like alvorlig som Erna Solberg sin sak. Solbergs sak har pågått i åtte år som statsminister, med tusenvis av transaksjoner og utallige saker hvor hun har vært inhabil på. Jeg stiller meg veldig undrende til dette, sier Frode Jacobsen til FriFagbevegeldse.

– Vi har gjort en vurdering av hver enkelt sak. Saken til Anniken Huitfeldt og Tonje Brenna er alvorlig. Derfor er vi med på vedtak om det. Vi mener saken til Erna Solberg skiller seg ut, er mer alvorlig, har pågått over lengre tid og er mer omfattende enn de andre. Og at det er riktig å komme med sterk kritikk av Erna Solberg, sier Frode Jacobsen. 

Han har full tillit til Tonje Brenna som statsråd. Og sier at også Arbeiderpartiet har full tillit til henne.

– Absolutt. Hun er en veldig god arbeidsminister og er en god nestleder i Arbeiderpartiet. Dette har ingen betydning for hvordan hun kommer til å skjøtte sitt verv framover, sier Frode Jacobsen. 

Hans Andreas Limi, nestleder i Frp og medlem av kontrollkomiteen, står for stemmegivningen til Høyre og Frp om å gi Tonje Brenna sterk kritikk. 

– Vi mener det er berettiget å uttrykke sterk kritikk overfor Brenna på grunn av den offentlige støtten til Wergelandsenteret og da også til Utøya. Det er åpenbart informasjon departementet og Tonje Brenna har hatt. Da burde hun erklært seg inhabil så langt vi har sett, sier Hans Andreas Limi. 

Sterk kritikk av Solberg

En samlet kontroll- og konstitusjonskomité fremmer sterk kritikk av Høyre-leder Erna Solberg for brudd på habilitetsregelverket.

– Flertallet mener at Solberg i utilstrekkelig grad har overholdt sin undersøkelsesplikt overfor ektemannens aksjehandel, og en samlet komité mener at Stortinget bør vedta at det er sterkt kritikkverdig at Erna Solberg i sin tid som statsminister var inhabil i flere saker behandlet av hennes regjering, sa saksordfører Grunde Almeland da han la fram komiteens konklusjoner onsdag.

Solbergs sak skiller seg klart ut blant de mange habilitetssakene, mener Frode Jacobsen, som er Arbeiderpartiets fraksjonsleder i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

– Den dreier seg om svært omfattende brudd på habilitetsregelverket gjennom en periode på åtte år, der hun var statsminister og den øverste ansvarlige for regjeringen og landet. Det gjør den spesielt alvorlig, og derfor fremmer vi også sterk kritikk av Erna Solberg i innstillingen, sier han.

Både Solberg og Støre får kritikk

Både tidligere statsminister Erna Solberg (H) og sittende statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) får kritikk for mangelfulle habilitetsrutiner i regjeringen.

Bedre opplæring, rutiner og praksis kunne ha redusert sannsynligheten for at det ble gjort feil rundt habilitet, og Støre og Solberg bærer deler av ansvaret for dette, konkluderer kontrollkomiteen.

– Tilbakemeldingene fra departementene viser en såpass ulik praksis at det er hevet over enhver tvil at det var og er betydelige mangler i måten regjeringen i fellesskap forholder seg til habilitetsregelverket på, sa saksordfører Grunde Almeland (V) da han la fram komiteens konklusjoner onsdag.

– Komiteen mener derfor at Stortinget bør vedta at det er kritikkverdig at både regjeringen Solberg og regjeringen Støre har hatt mangelfulle rutiner for å forhindre brudd på habilitetsregelverket.

Arbeiderpartiets fraksjonsleder i kontroll- og konstitusjonskomiteen Frode Jacobsen sier habilitetssakene viser at det over tid har vært lav bevissthet rundt spørsmål knyttet til habilitet, og hvordan det påvirker tilliten til politiske beslutninger.

– Derfor samler et enstemmig storting seg i dag om kritikken både Erna Solbergs regjering, og den sittende regjeringen, sier han.

Krever skjerping av habilitetsreglene

Kontrollkomiteen på Stortinget er enige om flere grep for å stramme inn i rutinene og regelverket for habilitet i regjeringsapparatet.

– Vi i komiteen er opptatt av at vi gjør det vi kan for å minimere sjansen for at dette kan skje på nytt. Dette bør vi gjøre gjennom forbedringer i regler og rutiner, samt at vi sikrer offentligheten og pressen innsyn i prosessene for å bidra til at potensielle fremtidige saker avdekkes, sa saksordfører Grunde Almeland (V) da han la fram kontrollkomiteens innstilling om habilitetssakene knyttet til flere tidligere regjeringsmedlemmer.

Komiteen foreslår flere endringer i reglene og rutinene. Blant annet ber de regjeringen gjøre en analyse om hvordan departementene driver opplæring om habilitetsregelverket, og vurdere å utforme en felles praksis.

Annonse
Annonse