JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå faller matprisene

Fra juli til august falt matprisene med 0,8 prosent.
Prisene steg 4,8 prosent fra august i fjor til august i år, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Prisene steg 4,8 prosent fra august i fjor til august i år, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Heiko Junge / NTB

Konsumprisindeksen (KPI) falt 0,8 prosent fra juli til august, og var i august 4,8 prosent høyere enn for ett år siden, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Tolvmånedersveksten er 0,6 prosentpoeng lavere enn i juli. Prisutviklingen på strøm bidro betydelig til at tolvmånedersveksten faller for andre måned på rad.

– I fjor målte vi høy prisvekst på strøm fra juli til august. I år er situasjonen motsatt. Strømprisene falt i de fleste deler av landet fra juli til august. Dette en viktig grunn til at tolvmånedersveksten i KPI går ned, sier Espen Kristiansen i SSB.

Billigere strøm

Prisene på strøm inkludert nettleie falt med 10,9 prosent fra juli til august i år. Dette gjør at prisene er 26,1 prosent lavere i august 2023 sammenlignet med august 2022. Ifølge Kristiansen er den av grunnene til fallet fyllingsgraden i vannmagasinene i de sørlige prisområdene.

– Den har vært betydelig høyere gjennom 2023 sammenlignet med 2022 og da særlig i august etter mye nedbør, sier han.

Tolvmånedersveksten i KPI fra august i fjor til august i år er den laveste tolvmånedersraten vi har sett siden april i fjor. Til tross for nedgangen i tolvmånedersendringen fra forrige måned, er prisveksten historisk sett fortsatt på et høyt nivå.

Prisvekst (KPI) januar 2020 til august 2023

Matprisene falt

Når det gjelder prisene på mat, har de steget med 9,3 prosent de siste tolv måneder – og det er frukt, grønnsaker, brød og kjøtt som er matvaregruppene som har steget mest i pris siden i fjor.

Fra juli til august falt matprisene med 0,8 prosent. Til tross for fallet fra juli til august var prisene på matvarer i august 9,3 prosent høyere enn de var for ett år siden.

Disse varene og tjenestene har økt mest i pris

– Matvareprisene er fortsatt den største bidragsyteren til at den samlede prisveksten er så høy som den er, sier Kristiansen i SSB.

– Vi så en uvanlig jevn og sterk prisvekst på matvarer fra mars til juni i år, en periode av året da prisene gjerne går noe ned. En prisnedgang fra juli til august er derimot mer i tråd med det vi vanligvis ser denne måneden, sier Kristiansen.

I snitt har matprisene falt 1,1 prosent i august de siste 20 årene, ifølge E24.

Fra juni til juli i år steg matprisene med 3,3 prosent.

Warning
Annonse
Annonse