Tannhelse
Sju av ti på Stortinget vil ha en tannhelsereform
Flertallet på Stortinget mener at tannhelse må være en del av de offentlige helsetjenestene for alle. Pensjonistforbundet ber partiene få fortgang i saken.
Flertallet vil at tennene blir en del av det offentlige helsetilbudet. Pensjonistforbundet mener det går for sakte med å få på plass en slik reform.
Sissel M. Rasmussen
aslak.bodahl@lomedia.no
– For hver dag vi venter, går folk med store smerter. Tannhelse er en av våre viktigste saker, sier leder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet til Klassekampen.
Han ber partiene på Stortinget om å takke ja til et initiativ fra Rødt om et bredt tannhelseforlik.
Tennene er i dag den eneste delen av kroppen som holdes utenfor det offentlige helsetilbudet. Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Fremskrittspartiet, Miljøpartiet De Grønne og Rødt har alle programfestet at de ønsker å likestille tannhelse med andre helsetjenester.
Til sammen har de seks partiene 121 av 169 representanter på Stortinget.
I begynnelsen av november inviterte Rødt-leder Marie Sneve Martinussen i et brev til forhandlinger om en plan for innfasing av universell tannhelse.
I brevet viste hun til Tannhelseutvalget, som i september foreslo å gradvis fase inn tannhelse i den offentlige helsetjenesten.
I statsbudsjettet for 2024 fikk SV med seg Ap og Sp på å kutte 75 prosent av tannlegeregningen for 25- og 26-åringer.
Tidligere har partiene blitt enige om å kutte tannhelseregninger også for folk i alderen 21 til 24 år.
Til orientering er all behandling for barn opp til 18 år, utenom regulering, gratis. Unge som fyller 19 eller 20 i behandlingsåret, må også betale en egenandel på 25 prosent.
Statsbudsjettet 2024: Billigere tannlege og mer til uføre. Se de viktigste endringene fra 1. juli