USA
Støre om Trumps toll: – Dette er veldig alvorlig
Dette kommer til å få konsekvenser for Norge, er Jonas Gahr Støres tydelige konklusjon. Regjeringen vil forhandle med USA.
Leif Martin Kirknes
Saken oppsummert
edvin.stromme@ntb.no
Statsministeren gir uttrykk for bekymring rundt Donald Trumps gjengjeldelsestoll hvor Norge rammes av 15 prosent toll på alle varer.
– For et land som Norge, som lever av eksport, er dette alvorlig, og det vil få konsekvenser for mange norske bedrifter, og det vil også kunne få konsekvenser for arbeidsplasser. Men vi skal ikke stoppe opp ved dette, nå må vi gjøre alt vi kan for å få oversikt over situasjonen, sier Støre til statskanalen.
Han opplyser at regjeringen nå skal gjøre alt de kan for å få oversikt over situasjonen, før de vil prøve å rekke ut en hånd til amerikanerne.
– Amerikanerne sier det er en åpning for forhandlinger her, og vi vil bruke dem på alle mulige måter som det er tilgjengelig her, sier han.
USA-tollens følger for Norge
* Det innføres 15 prosent toll på norske varer.
* Det innføres 10 prosent toll på varer fra Svalbard og Jan Mayen.
* Blant næringene som kan bli hardest rammet, er sjømatnæringen og eksport av mineraler og ferdigvarer.
* 20 prosent av norske arbeidsplasser avhenger av eksport - her ventes det tap i sårbare næringer.
* EU kan innføre beskyttelsestoll mot USA, noe som indirekte kan ramme norsk eksport til EU.
Kilder: Næringsministeren, E24, NTB.
– Ny tid
Finansminister Jens Stoltenberg omtaler Trumps tollgrep som det mest alvorlige tilbakeslaget for verdenshandelen siden mellomkrigstiden.
– Hvor store effektene blir, er litt tidlig å si, men vi går inn i en helt ny tid, sa Stoltenberg da han møtte pressen torsdag morgen.
USAs president Donald Trump har kunngjort toll på varer fra en rekke land. Tollen på norske varer er på 15 prosent.
Finansministeren sier han så Trumps tale hjemme på det den amerikanske presidenten omtalte som frigjøringsdagen.
– Vi tror på frihandel, og vi tror ikke det er noen frigjøringsdag å begrense frihandel, sier Stoltenberg.
Lite sannsynlig med norske mottiltak
Både Støre og Stoltenberg sier de er åpne for forhandlinger med USA, men skyver EU foran seg i forhandlingskøen.
– Det er sannsynlig at de store aktørene vil forhandle først. Det er Europa som er det aller viktigste. Det å hindre at vi kommer utenfor den tollmuren, det mener jeg vi har aller øverst på agendaen, hvis den kommer, sier Støre.
Også finansministeren forteller at Norge først skal se hva EU gjør mot USA, ettersom de har økonomiske pressmidler. Stoltenberg mener norske mottiltak ikke nødvendigvis vil være riktig strategi.
– Norge er en svært liten økonomi i forhold til den amerikanske. Effekten av ensidige norske mottiltak vil være veldig liten.
