– Vi er utålmodige og forventer mer av denne regjeringen
Næringsminister Jan Christian Vestre fikk klare tilbakemeldinger fra NTLs tillitsvalgte.
UTÅLMODIG: Leder Stina Hassel i NTL Forsvar synes det går veldig seint med å hente de outsourcede renholderne tilbake til Forsvaret.
Arash Nejad/ Nyebilder
nina.hanssen@lomedia.no
Næringsminister Jan Christian Vestres innledning på NTL-landsmøtet ble fulgt av en debatt der tillitsvalgte stilte statsråden spørsmål.
En av de som var mest utålmodig var Stina Baarne Hassel, leder i NTL Forsvar. Hun minnet om at finansminister Vedum på LO-kongressen i juni sa at tida for privatisering av offentlig sektor er forbi. Noe også Vestre gjentok i dag.
– Jeg er tillitsvalgt i forsvarssektoren og for å være ærlig så kjenner jeg meg ikke igjen i Vedums virkelighetsbeskrivelse. Mine medlemmer opplever at store privatiseringsprosesser startet av Solbergs folk videreføres med full tyngde av din regjering og at lovnader om å ta tilbake tjenester ikke følges opp, sa hun med et strengt blikk på Vestre.
Hassel minnet statsråden om at det i regjeringserklæringa fra Hurdal står at renholdet i forsvaret skal tas tilbake i egen regi. Men hun synes det går for sakte og ser at mange renholdere likevel får en ny privat arbeidsgiver ved årsskiftet.
– Det er rart at det skal ta lengre tid å få ansatt dem igjen i staten enn det tok å kaste de ut, sa hun og etterlyste en konkret plan for når renholderne igjen får staten som arbeidsgiver.
I tillegg var hun også misfornøyd med at IKT-tjenestene i Forsvaret er i fare for privatisering og etterlyste en statlig skyløsning slik de har både i Tyskland og i andre land.
Vil ha fart på det grønne skiftet
Leder Martin Kvalvik i NTL Ung gratulerte næringsministeren for at han har hentet en yngre NTL-tillitsvalgt som politisk rådgiver, nemlig Bhanuja Rasiah (Ap).
Kvalvik sa videre han er utålmodig når det gjelder det grønne skiftet. Han spurte Vestre om hvordan regjeringen skal gire om og levere i forhold til klimamålene i Parisavtalen og skape 100.000 nye klimajobber.
KLIMA: NTL Ung-leder Martin Kvalvik vil ha fart på det grønne skiftet.
Arash Nejad/ Nyebilder
Henny-Kristin A. Navarsete er utålmodig på vegne av de statsansatte og er bekymret for en utsultet offentlig sektor og samhandlingen mellom etater etter åtte år med ABE-reform og flate kutt.
– Våre kolleger spiller en viktig rolle i totalberedskapen og da statsbudsjettet kom er vi fortsatt litt skeptisk til prioriteringene deres.
Blant annet mener hun det fortsatt er veldig viktig å ha et godt utbygd nødnett.
– Vi trenger mer ressurser både til tjenester i forhold til beredskapen og vi trenger flere folk. Nå kan vi ikke ha flere kutt da etatene allerede er kuttet inn til beinet. Da vil det gå utover hoder, sa hun.
Navarsete forventer at ambisjonene for offentlig sektor følges opp av budsjettmidler.
– Vi er spent på hvordan tillitsreformen vil se ut og vi har troa på denne regjeringen. Men har dere troa på oss. Vil dere vise dette nå i statsbudsjettet? Spurte hun.
NOK KUTT: Nestleder Henny-Kristin A. Navarsete sier staten er utsultet etter ABE-kuttene.
Arash Nejad/ Nyebilder
Tett dialog er viktig
Vestre berømmet innleggene og lovte å ta med seg alle innspill inn i regjeringen.
– Vi skal være fagbevegelsens regjering og det skal være lav terskel for dere å ta direkte kontakt med meg eller andre statsråder hvis det er konkrete saker, sa han.
Vestre lovte Hassel at målet er at renholderne i Forsvaret skal tilbake til staten der de skal skape gode arbeidsplasser, aller helst i 2023, men at denne prosessen ligger under Forsvarsdepartementet.
– Også når det gjelder IKT så er også arbeidet i gang med at vi ønsker færre konsulenter men i stedet sørge for egen kompetanseutvikling i Forsvaret. Jeg skal i alle fall love dere at vi har en tett dialog med brukere og ansatte. Muligens er også en statlig skylagring en god idé, men dette er en sak som jobbes med i Justisdepartementet, Kommunaldepartementet og i Forsvarsdepartementet, sa han.
Venstre lovte også at han skulle lytte til Kvalvik om at de skal gå fra ord til handling for å gire om det grønne skiftet.
– Vi vil bruke mye av virkemiddelapparatet og stimulere både offentlige og private til å sørge for at vi når nullutslippsmålet vi har, sier han.
I eierskapsmeldingen har de allerede gjort mye i forhold til å begrense lederlønninger men de har også innført strenge krav om at selskapene må ha vitenskapsbaserte klimamål innen 2030 som er verifiserbart av tredje part. Dette mener han vil flytte verden framover i grønn retning. Vestre var enig i Henny-Kristin A. Navarsetes analyse og liker også at hun er utålmodig.
– ABE-kutt var en dårlig idé og latskap da de ikke prioriterte noe. Vi skal prioritere og sørge for å følge opp det som står i Hurdalplattformen, men det er klart krigen og pandemien har preget samfunnsutviklingen og lagt større press på også oss. Men fint at dere er utålmodige og stiller krav til oss. Fortsett med det. Vi lytter til dere og følger deres råd, sa han.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.