Statsansatt
– Vi skal snu alle steiner. Og så må vi kanskje snu de én gang til
LO Stat har startet på en omlegging med store konsekvenser. Distriktsapparatet kommer til å bli lagt ned. På toppen av det starter tariffoppgjørene snart.
OMVELTNING: LO Stat-leder Elisabeth Steen skal gjennomføre den største omstillingen i organisasjonens historie.
Kjersti Binh Hegna
anders@lomedia.no
Om under ett år skal LO Stat være noe helt annet enn i dag. Som følge av at LO har vedtatt å ta over tariffansvaret for Spekter-virksomheter, må LO Stat legges om totalt.
Over halvparten av medlemmene LO Stat forhandler for i dag, skal ivaretas av LO. LO Stat skal i tariffsammenheng kun jobbe med avtalene for de ansatte i staten fra 1. januar 2026.
– Med medlemmene i Spekter forsvinner rundt halvparten av driftsinntektene våre. LO Stat vil bli en langt mindre organisasjon enn i dag, sier Elisabeth Steen, som ble valgt som leder i november i fjor.
Rask prosess
Endringer av denne typen må vedtas av representantskapet i LO Stat, som har møte 16.–18. september. Da blir alt endelig avgjort. Før den tid skal en rekke ting utredes, og sendes ut til medlemsforbundene i LO Stat slik at de kan forberede sine synspunkter inn i representantskapsmøtet.
Det betyr at utredningene i LO Stat må være ferdige til utgangen av mars. Derfor er det allerede noen avklaringer som er gjort.
– Budsjettramma er veldig trang, og det er avklart at vi legger til grunn at distriktsapparatet i LO Stat avvikles fra 1. januar 2026, forteller Steen.
Dette består av seks heltids distriktssekretærer, og fylkesutvalg i alle fylker. Disse består av tillitsvalgte fra de ulike forbundene.
– Det er ikke med lett hjerte vi tar den avgjørelsen. Det blir et tomrom, for det er masse engasjerte tillitsvalgte rundt om i landet som bidrar godt til LO Stat. Mye av kursvirksomheten vår skjer også ute i distriktsapparatet, sier Steen.
LO Stat tilbyr i dag kurs på ulike nivåer. Om og hvordan dette eventuelt skal videreføres i framtida er også noe som utredes nå.
– Det er en egen prosess med forbundene for å avklare omfanget av kursene. Forbundene har signalisert at det vil være behov for slike felleskurs også i framtida, men nivået må vi finne ut av. Også dette er jo et kostnadsspørsmål, sier Steen.
Trange rammer
I seg selv vil ikke det å legge ned distriktsapparatet berge driftsbudsjettet i årene framover. Det må flere kutt til.
– Vi er i en prosess der vi snur hver eneste stein. Og når vi er ferdige med det, kan det hende vi må gjøre det en gang til, sier Steen.
Det betyr også at tillitsvalgte og ansatte i LO Stat sentralt rammes av omstillingen.
– Vi kan ikke lønne like mange som vi har i dag, og vi har hatt kartleggingssamtaler for å finne ut hva den enkelte ser for seg. LO har bruk for folk for å løse oppgavene de skal overta, og vi har også prosesser med forbundene, sier Steen.
Hun tar dette på dypeste alvor, men beroliger med at sekretariatets vedtak, som er utgangspunktet for hele omstillingen, forsikrer at alle enkeltpersonene skal ha en jobb å gå til.
– Det har vi som utgangspunkt, og det er viktig å gi trygghet til alle om at de vil ha noe å gå til. Men det er åpenbart at det ikke løses ved at alle skal lønnes av LO Stat. Det er ikke mulig, sier hun.
Steen understreker at alt skal gå som normalt i 2025: Distriktsapparatet, kurstilbudet, lønnsforhandlinger, hovedavtale-arbeid og konferanser.
– Så får vi se hvilke konferanser LO Stat skal ha i framtida. Vi kjører som normalt i 2025, blant annet blir det Kartellkonferanse i 2025 også. Så får vi se hva som skjer etterpå, fastslår hun.
Snart tariffoppgjør
Samtidig som LO Stat skal igjennom den kanskje største omstillingen i sin 85 år lange historie, kommer tariffoppgjørene for 2025 stadig nærmere.
– Tariffoppgjørene er ikke valgfritt. Vi må være klare hvert eneste år. Forbundene skal sende inn sine krav innen 28. februar, og så går vi i gang med å lande kravene i forhandlingsutvalgene, sier Steen.
Statsoppgjøret har oppstart 24. april, og en forhandlingsfrist natt til 1. mai. En eventuell mekling vil ha frist ved midnatt 27. mai. Spekters A-delforhandlinger innledes 4. april, gitt at frontfaget har gjort seg ferdig. Senere blir det lokale forhandlinger i Spekter-virksomhetene utover våren.
Det spesielle i år er at forberedelsene til 2025-oppgjøret starter før statsoppgjøret for 2024 er sluttført. Årsaken er den lange prosessen med behandling i Rikslønnsnemnda i fjor, som har ført til at de lokale forhandlingene ikke er ferdig i alle statens virksomheter.
– Det er en litt spesiell situasjon. Vi vet ikke helt resultatet av fjorårets oppgjør når kravene skal utformes. Men tariffpolitikken ligger fast, og det er ingen hemmelighet at vi er opptatt av å sikre alle en lønnsutvikling og forutsigbarhet, sier Steen.
2024-oppgjøret fjernet lønnstabellen i staten, og det er en ganske annerledes tariffavtale de forhandler ut fra i år.
– Vi kan jo ikke kreve tillegg på A-tabellen når den ikke eksisterer mer. Vi må heller tenke på profil på tilleggene, og hvordan de treffer medlemmene.
Steen poengterer at det kun er penger de skal diskutere i årets oppgjør. Det betyr at det ikke er noen åpning for å ta opp igjen fjorårets store tema om samling av tariffavtalene i staten.
– Revidering av tariffavtalene er aktuelt til neste år. Men vi må selvsagt begynne å tenke på det poenget også. Som du skjønner,: vi har litt å gjøre i år, sier Steen.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.