JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klokka 15.25: Meklingen i staten fortsetter. Avklaringen lar vente på seg

Partene i lønnsoppgjøret i staten sitter fortsatt hos Riksmekleren.
INNSPURT: Mekler Richard Saue oppdaterte pressen klokka 21, med tre timer igjen til fristen går ut. - En mekler er alltid optimist, sa han,

INNSPURT: Mekler Richard Saue oppdaterte pressen klokka 21, med tre timer igjen til fristen går ut. - En mekler er alltid optimist, sa han,

May Berg

morten.hansen@lomedia.no

may.berg@lomedia.no

Torsdag 15.25:

Partene i staten mekler fortsatt. Etter det FriFagbevegelse har grunn til å tro, kan det drøye et stykke ut på ettermiddag/kveld før det kommer en avklaring.

VG meldte tidligere i dag at LO, YS og Unio er enige med staten, og at vi dermed unngår storstreik. Men dette er ikke bekreftet av andre kilder. Til NTB opplyser Helge Kvandal i Akademikerne at de fortsatt mekler. Ifølge VG er partene fortsatt i forhandlinger fordi staten må ha kommet til enighet med alle de fire hovedorganisasjonene før protokollen formelt kan undertegnes.

LO Stat ba i dag medlemmer som er tatt ut i konflikt om å gå på jobb som vanlig, inntil annen beskjed blir gitt.

Streikeledere forbereder seg på konflikt i staten

Den siste informasjonen innenfra meklingslokalene kom da en ordknapp mekler Richard Saue holdt en kort pressekonferanse onsdag klokka 21.00, mens partene hadde middagspause.

Saue sa, på mekleres vis, at partene er inne i konstruktive prosesser, og snur hver stein for å finne gode løsninger.

Offentlig ansatte sier ja til ny tjenestepensjon

Ingen skisse til løsning enda

Ifølge mekleren er ikke partene kommet så langt at det nærmer seg en skisse til løsning.

– Det er foreløpig ikke avklart hvorvidt forhandlingene kommer til å fortsette utover meklingsfristen ved midnatt, sa Saue klokka 21.

Han var fremdeles optimistisk med tanke på å finne en løsning.

– En mekler er alltid optimist.

NRK-streiken er over

Frist ved midnatt

Siste del av meklinga starta tirsdag morgen, og fristen var altså ved midnatt.

LO Stat, YS, Unio og Akademikerne er alle i mekling med staten som motpart.

Om de ikke blir enige, kan over 6000 statsansatte gå ut i streik torsdag.

LO Stat har konsentrert seg om Oslo og Trondheim, der ansatte ved Nav- og skattekontorene blir tatt ut. Fengsel i Oslo og Trondheim blir også berørt. Unio har tatt ut ansatte ved ni av landets universiteter og høgskoler.

Hele 77.000 statsansatte kan bli tatt ut hvis en eventuell konflikt vedvarer.

Sentralt tillegg

LO Stat var misfornøyd med statens tilbud i forhandlingene som strandet i slutten av april. LO Stat kritiserte staten for å gi for lite i sentralt tillegg, for ikke å komme med tiltak på likelønn og lavlønn og ikke sikre reallønnsutvikling for alle.

Følg NTL-magasinet på Facebook

Statens tilbud

Her er detaljene i statens siste forslag til de ansatte:

• Utvide normalarbeidsdagen fra dagens 07-17 til arbeidsmiljølovens minimumsbestemmelser.

• Kuttet kveldstillegg

• Innstramminger på antall seniordager.

• Fjerner regler for hva som skal godskrives av ansienniteten, for eksempel at tidligere yrkespraksis og omsorgsarbeid ikke skal gi ansiennitet lenger.

• Beredskapsvakter skulle betales dårligere.

Et annet viktig krav for LO Stat har vært at alle variable tillegg skulle bli pensjonsgivende.

I dag har statsansatte et tak på hvor mye av tilleggene som gir pensjonsuttelling på 56.000 kroner. Men de betaler like fullt inn 2 prosent av disse tilleggene til Statens pensjonskasse. I kommunene får de ansatte pensjonsuttelling for alt. I statens tilbud ble dette kravet svart opp med en formulering om at de skulle forhandle om dette etter at en ny pensjonsordning eventuelt er vedtatt.

• Staten ville gi sentralt og lokalt tillegg. Disse tilsvarte 0,5 prosent økning sentralt, og 1,32 prosent i lokale tillegg på årsbasis. Dermed skulle nesten tre fjerdedeler av potten gå til lokale tillegg.

LO Stat hadde krevd at alle tillegg skulle gis som generelt tillegg på lønnstabellen i staten.

• Det andre momentet i statens tilbud, var å fjerne denne lønnstabellen og lønnstrinn. Dermed skulle staten ha gått over til individuelt avtalt lønn, og tilleggene skulle gis som prosent av denne.

Dette er lønna i over 300 yrker

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse