JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO internasjonalt

15 videoer skal spre ordet om den norske modellen: – Mange vil lære om hvordan vi jobber i Norge

Til uka lanserer LO et større videoprosjekt om trepartssamarbeid, likestilling og sosial dialog. Her kan du få en sniktitt.
LO-FILMER: Prosjektleder Yanina Unnli som jobber i LOs internasjonale avdeling er stolt over undervisningsmateriale fra LO som nå kan brukes fritt av alle.

LO-FILMER: Prosjektleder Yanina Unnli som jobber i LOs internasjonale avdeling er stolt over undervisningsmateriale fra LO som nå kan brukes fritt av alle.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Den norske modellen har blitt film. En rekke av filmer der LO-leder Peggy Hessen Følsvik, Roger Bjørnstad, Jonas Bals og andre eksperter er med ligger nå på YouTube.

Prosjektleder Yanina Unnli i internasjonal avdeling er spent på tilbakemeldingene. Hun forteller at alle filmene er på engelsk men oversatt til flere språk.

Unnli, som er norsk-russisk, har vært prosjektleder, men forteller stolt at de 15 filmene er laget i samarbeid med et kommunikasjonsbyrå.

Det er spesielt nyttig for LOs partnere i utlandet, men kan også brukes i undervisningssammenheng for alle som ønsker å lære mer om den norske modellen, trepartssamarbeid, likestilling og sosial dialog.

Digitale LO-skoleringsfilmer går globalt

Ifølge prosjektlederen er det litt takket være pandemien, at de bestemte seg for å lage digitale undervisningsfilmer med eksperter i systemet. Da var det vanskelig å kunne reise og besøke partnere av LO i andre land.

Selv hadde hun 11 store prosjekter i Øst-Europa i sin portfolio, og det var utfordrende når de ikke kunne reise.

– Det var ikke så lett å organisere prosjekter Litauen, Polen og i andre land der LO hadde samarbeidsprosjekter under pandemien, forteller hun.

Derfor fikk Unnli en idé om å lage videoer i stedet.

– Mange ønsket jo å lære mer om den norske modellen og hvordan vi jobbet i Norge. Vi presenterte ideen om å utvikle egne informasjons- og forelesningsfilmer på engelsk til bruk for deltakere i prosjektene under EØS-midlene.

Se resultatet her: English videos – YouTube:

Proffe filmer

– Jeg bad først alle ekspertene våre om å sende en video av seg selv filmet med mobilen. Noen var veldig bra, men så tenkte jeg at vi måtte gjøre dette sammen med proffe, forteller hun.

Hun var glad for at LO gjennom Internasjonal avdeling satte av én million kroner for å realisere dette. Anbudet om hvem som skulle gjøre jobben ble vunnet av byrået Spoon, som jobber i krysningspunktet mellom journalistikk og markedsføring. Byrået inngikk Tariffavtale i fjor høst (med HK), etter initiativ fra byråleder Marte Ramborg.

– Vi ønsket i utgangspunktet å utvikle videoer for EØS-prosjektene, men det var også et ønske om at filmene skulle ha en klar LO-profil.  

Del i sosiale medier

– Resultatet har blitt veldig bra og vi håper folk også vil dele i sosiale medier slik at enda flere får tilgang, sier hun fornøyd da vi møter henne i Folkets Hus.

De har lagt vekt på at det skal være enkelt forklart og de har konkrete caser og ulike scenarioer slik at folk kan lett kjenne seg igjen i sitt arbeidsliv.

– Vi ønsker jo at folk skal la seg inspirere av hvordan fagbevegelsen jobber her i Norge, og har også med NHO-leder Ole Eirik Almlid og den gang arbeidsminister Hadia Tajik og andre eksperter slik at det ikke bare er LO-topper med, sier hun. 

LO-FILMER: Prosjektleder Yanina Unnli som jobber i LOs internasjonale avdeling er stolt over undervisningsmateriale fra LO som nå kan brukes fritt av alle.

LO-FILMER: Prosjektleder Yanina Unnli som jobber i LOs internasjonale avdeling er stolt over undervisningsmateriale fra LO som nå kan brukes fritt av alle.

Nina Hanssen

Hun håper at dette skal bli en populær digital læringsressurs som mange får glede av verden over.

– Vi snakket først om at dette skulle ligge lukket, men så fant vi ut at dette er noe alle kan ha glede av å lære noe om, så da valgte vi å gjøre det gratis og tilgjengelig for alle, legger Unnli til.

Hun håper at det vil være nyttig for mange, også folk utenfor fagbevegelsen.

Flere temaer vil komme

Enkelte av filmene er bare 3–4 minutter, mens andre er lengre.

– Filmene vil bli oppdatert etter hvert og vi håper også å kunne lage filmer om andre temaer som klima og miljø og mangfold, sier Johanne Hovland i LOs kommunikasjonsavdeling, som også har vært med for å tilrettelegge filmprosjektet.

Filmene er foreløpig oversatt til russisk, polsk, bulgarsk og ukrainsk, og skal nå oversettes til spansk og arabisk. Hovland håper også filmene etter hvert kan brukes til undervisning om fagbevegelsen i ungdomsskole og videregående skole.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse