JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Voksenopplæring

151 står uten jobb: Folkeuniversitetet er konkurs

Ansatte går en usikker framtid i møte når Norges eldste og største studieforbund må legge ned.
Folkeuniversitetet har hatt kurs- og undervisningslokaler i hele landet, men har nå måttet begjære oppbud. Dette rammer mange ansatte.

Folkeuniversitetet har hatt kurs- og undervisningslokaler i hele landet, men har nå måttet begjære oppbud. Dette rammer mange ansatte.

Beate Oma Dahle / NTB

guro@lomedia.no

Etter nesten 160 års drift, er det slutt på pengene hos voksenopplæringsvirksomheten Folkeuniversitetet.

Alle de 189 ansatte sto i fare for å miste jobbene sine.

Like etter at Folkeuniversitetet måtte begjærte oppbud, ble det kjent at deler av selskapet er kjøpt opp og får fortsette virksomheten. Dermed vil 38 av dem beholde jobben.

Fire vonde år

De fire siste årene har vært vanskelige, og prosessen har vært tøff. Hovedtillitsvalgt Marius Heggstad for NTL Folkeuniversitetet forteller at sentraliseringen i 2019 har gjort det mer komplisert å fortsette driften.

– Ansatte har vært lokalisert i forskjellige byer og steder. Det har vært ulike kulturer og kursbehov, og prispolitikk de ulike stedene. Det har blitt for lite fokusert på lokale behov, og mange dyktige ansatte har opplevd å ikke alltid bli hørt.

I tillegg var det store feil ved det nye administrasjonssystemet, som gjorde at det flere ganger dukket opp økonomiske overraskelser.

Likevel påpeker han at prosessen rundt selve konkursen ble ryddig gjennomført av bostyrer.

– De har hatt allmøter med grundig gjennomgang av hva vi berørte skal gjøre når vi skal søke oppsigelseslønn gjennom Navs lønnsgaranti.

Erkjenner nederlag

Styreleder Lina Vibe synes det er veldig trist.

– Særlig vanskelig er det for de ansatte som nå har mistet jobbene sine. Mange dediserte ansatte, gjennom alle tiår, har brent for å bygge kunnskap for samfunnet og enkeltindividet. Det står en stolt historie igjen etter Folkeuniversitetet, sier hun til FriFagbevegelse.

Vibe understreker at de etter fusjonen ikke har levert positive resultater.

– Det er vanskelig å peke på enkeltårsaker og tiltak. Etter fusjonen ventet en større omstilling som da berørte flere forhold ved organisasjonen. På tross av stor innsats og omfattende tiltak må vi erkjenne at vi ikke lyktes.

Styrelederen forteller videre at virksomheten, som nå er underlagt bostyrer, jobber med å finne flere potensielle oppkjøpere. Hun håper at andre aktører ser verdiene i folkene og kompetansen hos Folkeuniversitetet.

En smertelig runddans

I NTL er han en av ti medlemmer, som ingen er reddet av oppkjøpet. De er nå alle arbeidssøkere, fire av dem på over 55 år.

– Reaksjonene kan vel sies å være forskjellig fra ansatt til ansatt, men som man sikkert kan forstå, kom ikke denne konkursen som en bombe på de ansatte. Ansatte har hatt det vanskelig over tid, og det er selvsagt utfordrende og tungt for de fleste å miste jobben, sier Heggstad.

Han forteller at lederskifter, underskudd og nedbemanning gjennom de fire siste årene har slitt på de ansatte. Sykefraværet har økt i takt med arbeidstrykket, som igjen har gjort arbeidspresset enda større.

– Dette har gjort at mange ansatte har vært frustrerte og utslitte i lang tid, sier han.

Siden april har mange ansatte også blitt permittert for å unngå ytterligere nedbemanning.

– Dette skulle være for å unngå nedbemanning, samt at likviditeten var så kritisk at utbetaling av lønn påfølgende måned ikke var mulig. Vi skulle nå likevel gjennom en ny nedbemanningsprosess.

I stedet begjærte Folkeuniversitetet seg konkurs.

Stolt historie

Marius Heggstad jobbet som studierådgiver og kursansvarlig i fire år, før han det siste året utelukkende fungerte som norsklærer.

I forbindelse med sentraliseringen i 2019 ble flere kurs lagt ned, blant annet hans.

– Flere har vært kritiske til at ledelsen la ned kurs som hadde positiv økonomi. Vi var best i landet på språkkurs, og hadde utrolig mange spennende kultur- og fritidskurs. Blant annet hadde vi pensjonistkurs, bunadskurs og møbeltapetseringskurs, som har vært en viktig videreføring av kulturarven. Disse kursene ble etter hvert tatt ut av porteføljen.

Yrkesstoltheten dalte blant de ansatte.

– Folkeuniversitetet har i alle år tilbudt en mengde ulike spennende kurs og utdanningsløp. Da jeg selv startet i 2019, merket jeg at ansatte var så stolte av å jobbe her.

Utdanningsinstitusjonen har en stolt historie og ble stiftet i 1884, da med Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnson som noen av bidragsyterne.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse