M" />
GLAD I JOBBEN: Det skulle vært konflikt og streikefare her nå. Riksmekler Ruland gleder seg til å komme i gang med lønnsoppgjørene.

GLAD I JOBBEN: Det skulle vært konflikt og streikefare her nå. Riksmekler Ruland gleder seg til å komme i gang med lønnsoppgjørene.

Ole Palmstrøm

Lønnsoppgjøret 2020:

Å sitte innelåst med tillitsvalgte og arbeidsgivere i et døgn eller mer – er drømmejobben for riksmekler Ruland

Mats Ruland fryder seg når han kan være med på å løse flokene mellom partene i arbeidslivet. Planen nå er at lønnsoppgjørene skal komme i gang igjen utpå sensommeren.20.04.2020
13:12
20.04.2020 13:24

morten.hansen@lomedia.no

Det er stille. Et lys fra forværelset kan skimtes bak døra. Riksmeklerens kontor en februardag er helt annerledes enn en natt i mai. Det er som et hjem hvor barna har flyttet ut. Tilbake sitter riksmekler Mats Wilhelm Ruland og venter. Venter på uenighet

«Det pågår ingen meklinger for øyeblikket.»

«Det pågår ingen konflikter for øyeblikket.»

«Det finnes ingen kommende meklinger for øyeblikket.»

Hjemmesiden forteller alt som trengs å si. Kontoret skulle ha våknet til liv igjen i vår. Men det stoppet koronaviruset. Nå er planen å ta opp igjen tariffoppgjørene over sommeren. Da blir det uenighet igjen.

– Vi gjør nå noe hele tiden, ler Ruland.

p

Han har vist oss vei forbi en mørklagt gang. Servert kaffe. Nå sitter han henslengt i stolen på kontoret sitt og forteller om alle meklingene som skjer i løpet av et år. At han faktisk ikke bare jobber i mai, men at julepynten har kommet i gatene når den siste meklingen avsluttes.

Han har gitt en kort innføring i foredragene han holder om riksmeklingsinstituttet. Det er noe som folk i både inn- og utland synes er interessant. Og han har fortalt om kursingen av meklerkorpset.

Riksmekleren er ikke bare Ruland selv, det er også en rekke andre meklere som trår til når konfliktene blir for mange for en person.

– Og så forbereder vi oss til oppgjørene som kommer. Vi skal ha møter med alle hovedsammenslutningene, hvor de får fortelle hva de mener er viktige saker som kommer i oppgjørene, legger han til.

Saken fortsetter under bildet.

FAST STOPP: Det er mange som må innom Riksmeklerens kontor i løpet av et tariffoppgjør. Alle må ringe på før de slipper inn i et av de viktigste lokalene i den norske modellen.

FAST STOPP: Det er mange som må innom Riksmeklerens kontor i løpet av et tariffoppgjør. Alle må ringe på før de slipper inn i et av de viktigste lokalene i den norske modellen.

Ole Palmstrøm

Dommer Ruland

Det er lite som minner om den personen som klokken elleve en kveld i mai møter pressen med at jo da, partene har fortsatt tro på at de blir enige. Eller en streng dommer som avsier en dom.

For det er dommer Ruland egentlig er. I Borgarting lagmannsrett. Det har han tenkt å fortsette med. For uansett hvor spennende det er å være riksmekler, er det greit å ha et faglig miljø å trekke til. Noen å snakke jobb med, når riksmeklerjobben er på det roligste.

– Vi er bare to som jobber fast på kontoret her. Da er det greit å ha et faglig miljø rundt seg. Det er nyttig med litt input og korrigeringer. Jeg tror det beriker meg som fagperson, sier Ruland.

p

Han understreker at å være dommer er ikke bare teori. Det er et håndverk som må praktiseres for å bli god.

– Derfor tar jeg noen saker når jeg har tid. Men jeg regner ikke med at det blir noen i år, smiler Ruland.

Yngre enn på lenge

Han vet at hovedoppgjør er mer krevende enn rene lønnsoppgjør. Og i år er det noen oppgjør som kan bli ekstra krevende. Og så er det én grunn til som gjør at Ruland fortsatt ikler seg dommerkappen en gang iblant.

p

– Riksmekleren er en åremålsstilling. Jeg ser ikke for meg at jeg blir her til jeg er pensjonist, slår han fast.

Han er nok den første riksmekleren på lang tid som sier den setningen. Med sine 43 år er han omtrent 20 år yngre enn sine forgjengere. Det har stort sett vært eldre menn – og én eldre dame – som har sittet på kontoret i sjuende etasje i Oslo sentrum. Men ung alder er tydeligvis ikke noen stor ulempe. Faglig pondus kommer ikke nødvendigvis med årene.

Tillit og respekt

Helt fra han hadde sine første innhopp i meklerkorpset, har det vært bare lovord å høste. Dyktig, respektert, til å stole på, tillitvekkende; både arbeidstaker- og arbeidsgiversiden er fornøyd.

– Det er hyggelig at partene har tillit til meg. Det er avgjørende, og noe jeg er opptatt av å opparbeide meg. Tillit er viktig hvis man skal kunne føre en fortrolig dialog med partene, slår Ruland fast.

Han konstaterer at uten tillit er det ikke mulig å være riksmekler. En jobb han karakteriserer som en drømmejobb.

– Det er en fantastisk spennende jobb. Jeg holder på med noe som berører alle som er i arbeidslivet og lærer noe om de aller fleste yrkene. Jeg treffer mange flinke folk. Det er rett og slett veldig interessant, sier Ruland.

Han liker å snakke om «de flinke folkene». Partene i arbeidslivet. Han er tydelig opptatt av folkene han tilbringer mange sene timer med hver vår.

Saken fortsetter under bildet.

Ole Palmstrøm

Alle må bidra

Ruland er opptatt av å trekke fram – skryte av – «vi-et». Han tror selv det er noe av det viktigste han har tatt med seg fra oppveksten på Sunnmøre.

I Valle i Skodje, en halvtimes kjøretur fra Ålesund – eller et veikryss med en nedlagt bensinstasjon, som han selv beskriver det som – bidro alle. Enten det var i fotball, langrenn, volleyball eller skolekorpset.

– Det vil jo prege deg til en viss grad hva du har gjort i oppveksten. Man blir formet av det miljøet man vokser opp i. Vi var vanlige folk. Vi var ute og lekte. Var aktive. Det var en trygg plass å vokse opp. Alle kjente alle, forteller Ruland.

Han konstaterer at alle deltar i aktivitetene på en liten plass.

– Det blir godt samhold av sånt. Skal man få til noe, må man bidra, sier Ruland.

p

Sånn var det i Valle – sånn er det på riksmekler Rulands kontor.

– Det er partene som skal løse meklingen – som har ansvaret for det. Hadde vi ikke hatt så dyktige og profesjonelle parter, hadde vi ikke klart dette som vi gjør i Norge.

Asketisk student

Men det er ikke en hyggelig dugnad Ruland inviterer til når det er mekling. Som en forhandler med mange timer bak dørene hos Riksmekleren beskriver det:

«Han kan misforstås på grunn av alder og form. Men han er beinhard bak alt det myke og smilende. Han er meget bestemt og finner seg ikke i tull, verken på den ene eller andre måten.»

Det er lenge siden Ruland fant på tull. Han beskriver seg som strukturert og disiplinert. Som student var han på plass på lesesalen klokken åtte om morgenen. Ti-tolv timer senere gikk han hjem.

– Det var et asketisk liv. Når jeg kom hjem fra lesesalen, trente jeg. Og i sommerferiene jobbet jeg.

Ruland har tilbrakt sommerferiene i både Veivesenet og som fengselsbetjent på Ila.

– Jeg ville ha gode resultater. Det gir flere valgmuligheter når man er ferdig med studiene. Og så hadde jeg ikke juristforeldre som jeg kunne søke hjelp hos. Jeg måtte finne ut av tingene selv.

Null tull

Og fortsatt er det lite tull hos Ruland. Kanskje unner han seg en bedre middag med kona. Den lager han helst ikke selv. Kanskje dropper han kveldsøkta med jobbing til fordel for en lytt til 70-tallsrock. Men som oftest er det alminnelig hverdagslogistikk.

– Jeg har to barn, åtte og elleve år, så det blir for det meste å frakte dem rundt på trening og aktiviteter.

En av aktivitetene er svømmetrening med et av barna hver lørdag morgen. Kanskje reiser han med familien på hytta etterpå.

– Jeg liker å gå tur i fjellet og på ski. Men jeg er i en periode i livet hvor man ikke prioriterer egne ting. Det blir for det meste familie og jobb. Som jeg sa, vi gjør noe hele tiden.

Mats Wilhelm Ruland (43)

Hva: Riksmekler og dommer i Borgarting lagmannsrett

Hvorfor: Når årets tariffoppgjør starter på sensommeren, er Ruland den som skal løse flokene når partene i arbeids­livet ikke klarer å bli enige.

1. Hva har du ennå ikke gjort i livet?

Det er skrekkelig mye heldigvis, og det gir meg mange muligheter. Jeg har ikke vært på Slogen, det må jeg få gjort.

2. Hva gjør du når du skal unne deg noe?

Da spiser jeg skalldyr eller annen god mat sammen med kona og gode venner, har egentid til en lang skitur alene eller lytter til musikk.

3. Hva er ditt første barndomsminne?

Mitt første barndomsminne er St. Hans-feiring ved Storfjorden der vi brant bål og grillet pølser.

4. Hva er du lei av?

Uansvarlighet og populisme synes jeg er håpløst. Og så er jeg ganske lei koronaviruset alt.

5. Hva gjør deg bekymret?

Klimaendringer, krig og store sosiale ulikheter i verden bekymrer meg. Dette er utfordringer som må løses og som er mulig å løse.

6. Hvem har imponert deg mest?

Hverdagsheltene er de som egentlig fortjener oppmerksomhet. I min egen hverdag imponerer foreldrene mine, kona og barna mine meg. Og jeg må ikke glemme mine kollegaer.

De siste dagene har jeg vært imponert over hvordan partene i arbeidslivet står på og samarbeider for å løse utfordringene som følge av koronaviruset.

7. Hva vil du anbefale?

I disse korona-tider vil jeg anbefale alle å gjøre sitt beste, hjelpe de som har det vanskelig, og å følge rådene fra helsemyndighetene.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
20.04.2020
13:12
20.04.2020 13:24Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen

Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

Tormod Ytrehus

Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Ida Bing

Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Jan-Erik Østlie

Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Sissel M. Rasmussen

Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden

Debatt

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

Jan-Erik Østlie

«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon

Bent Høie

Bent Høie

Leif Martin Kirknes

Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie

Kommentar

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»

BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.

BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.

Katharina Dale Håkonsen

Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard

FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.

FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.

Marius Fiskum

Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam

SKIDE GODT: Lillestrøm kommune kuttet kraftig i dopapirutgiftene og sparte renholderne mye jobb ved å bli smartere til å telle papirmetere.

SKIDE GODT: Lillestrøm kommune kuttet kraftig i dopapirutgiftene og sparte renholderne mye jobb ved å bli smartere til å telle papirmetere.

Stockthings/Colourbox

Dopapiret de sparte med ett enkelt triks tilsvarer reisen fra Hamar til Roma

Malin Brusveen og Mette Nordahl savner mer anerkjennelse for jobben de gjør.

Malin Brusveen og Mette Nordahl savner mer anerkjennelse for jobben de gjør.

Amanda Iversen Orlich

Barnehageansatte Malin og Mette fortviler: – Det kommer stadig nye veiledere om hvordan vi skal gjøre jobben vår


Flere saker