JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny offentlig pensjon fra 2020:

AFP-spørsmålet skapte brudd i statsoppgjøret. I kommuneoppgjøret fant partene en løsning

Pensjon var en av flokene som førte til brudd mellom partene i statsoppgjøret i går. I kommuneoppgjøret, der de ansatte skal over på samme pensjonsordning, ble man enige.
MEKLING: LO Stat-leder Egil André Aas møtte hos Riksmekleren torsdag, for å formelt starte meklinga i statsoppgjøret. Fristen er natt til 24. mai.

MEKLING: LO Stat-leder Egil André Aas møtte hos Riksmekleren torsdag, for å formelt starte meklinga i statsoppgjøret. Fristen er natt til 24. mai.

Kai Hovden

02.05.2019
13:40
21.08.2023 17:14

may.berg@lomedia / anders@lomedia.no

Torsdag formiddag møtte LO Stat-leder Egil André Aas opp hos Riksmekleren for å starte forberedelsene til mekling i statsoppgjøret, som endte med brudd tirsdag kveld. Partene har nå tida fram til natt til 24. mai på seg for å finne en løsning.

Årets oppgjør er et mellomoppgjør, som vanligvis bare handler om kroner og øre. I år inngår imidlertid både pensjonsspørsmål og AFP-ordning i oppgjøret.

LO Stat-lederen: – Vi kom aldri i gang med reelle forhandlinger fordi AFP-spørsmålet sperret

At meklingen har startet innebærer også at partene ikke uttaler seg om meklinga.

– Slik må det være. Det er bra for alle parter at vi får muligheten til å mekle uten forstyrrelser. Det sier seg selv at vi har noen utfordringer de neste tre ukene, men vi går inn i meklingen med planer om å finne en løsning. Samtidig må vi selvfølgelig forberede oss på at det motsatte skjer. Så får vi se hvor det bærer, sier LO Stat-leder Egil André Aas i en uttalelse på egne hjemmesider.

Tre hovedspørsmål

Da forhandlingene ble brutt tirsdag kveld, var det tre hovedspørsmål LO Stat pekte på. Det var å få forsikringer om AFP-ordninga i staten, fordeling av lønnstillegg mellom sentralt og lokalt nivå og at all lønn skal være pensjonsgivende.

Forbundsledere er overrasket over bruddet i statsoppgjøret

LO Stat-leder Egil André Aas sa da bruddet var et faktum at problemet med AFP var overraskende:

– Vi vil kun ha trygghet for at ikke ordningen blir svekket for noen når vi går over til ny offentlig tjenestepensjon i 2020. Det fikk vi ikke. Etter min vurdering burde dette ha vært en formalitet og ingen stor sak i forhandlingene, sa han.

Løsning i kommunene

Samme kveld ble LO Kommune enige med KS i deres forhandlinger. Ansatte i kommunene skal over på samme pensjonsordning som de statsansatte, og her ble partene enige. De avtalte å forhandle fram en ny sentral særavtale som skal gjelde fra 1. januar, når ny ordning innføres.

KS og LO Kommune ble enige om hele prosessen med AFP og særaldersgrenser, og at dette skal gjøres som forhandlinger med konfliktrett.

De avtalte til og med at etter- og videreutdanning skal gi pensjonsopptjening i inntil fire år og at lærlinger i kommunesektoren nå skal tjene opp pensjon.

– Pensjon var en av flokene i dette oppgjøret. Heldigvis fant vi fram til gode løsninger, uttalte Fagforbundets leder Mette Nord etter forhandlingene.

Kommuneoppgjøret: 14.000 kroner til høgskoleutdannede

I staten kom de altså ingen vei, og i tillegg til LO Stat pekte Akademikerne stat og YS Stat på den manglende forsikringen for AFP som en hovedgrunn.

Mekling og streikeforberedelser

I staten etterfølges bruddet med de faste ritualene som til syvende og sist kan ende i streik 24. mai. Partene har foran seg to uker mekling, og i tillegg ei uke tvungen mekling om man ikke har kommet fram til en løsning i løpet av de første 14 dagene. Natt til 24. mai er deadline for partene, det vil si Kommunal- og moderniseringsdepartementet på arbeidsgiversiden og de fire hovedsammenslutningene på arbeidstakersiden – LO Stat, YS, Unio og Akademikerne.

Her er datoene:

16. mai begjæres meklingen avsluttet, om man ikke har kommet fram til en løsning. Deretter følger ei uke tvungen mekling.

16. mai er også fristen for å overlevere navnelister til Kommunal- og moderniseringsdepartementet over hvilke virksomheter og hvor mange medlemmer som eventuelt vil bli tatt ut i fase én i en streik.

Ved opptrapping til en eventuell fase to, skal nye navnelister overleveres departementet fire dager før de tas ut i streik.

Midnatt natt til 24. mai er siste meklingsfrist.