JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brudd i lønnsoppgjøret i staten:

Forbundsledere er overrasket over bruddet i statsoppgjøret

Flere av forbundslederne som er involvert i statsoppgjøret er overrasket over hva som forårsaket bruddet i forhandlingene i staten.
TIL MEKLING: Statsoppgjøret går til mekling på et grunnlag som NTL-leder Kjersti Barsok synes er overraskende.

TIL MEKLING: Statsoppgjøret går til mekling på et grunnlag som NTL-leder Kjersti Barsok synes er overraskende.

Erlend Angelo

anders@lomedia.no

Forbundslederne for Norsk Tjenestemannslag, Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund og Norges offisers- og spesialistforbund hadde aldri trodd at et spørsmål om AFP skulle være en viktig årsak til at det ble brudd i forhandlingene i statsoppgjøret.

LES OGSÅ: Forhandlingene i statsoppgjøret har kollapset

– Ikke i nærheten

NTL-leder Kjersti Barsok er overrasket over at forhandlingene ikke førte til mer bevegelse mellom partene.

– Det er skuffende at vi ikke klarer å komme fram til en forhandlingsløsning. Vi går inn i forhandlinger for å finne løsninger, og visste at dette kunne blir krevende. Men når vi ikke klarer å møtes mer enn som så, er det like greit å gå til riksmekleren, sier hun.

At AFP-spørsmålet skulle bli en så vanskelig sak, hadde hun ikke forutsett.

– Jeg sitter her og er litt overraska over at dette er en så stor del av bruddet. Vi har brukt mye tid på noe som burde ha vært en enkel sak, konstaterer hun.

NTL gikk inn i forhandlingene med ambisjoner om et generelt tillegg og å sikre likelønn.

– Vi har ikke sett noe som har vært i nærheten av å fungere for oss. Da må mekleren inn og vi skal gjøre det vi kan for å forberede oss på mekling, sier Barsok.

– Burde vært proforma

Forbundsleder Asle Aase i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund håper riksmekleren kan få oppgjøret i havn.

– Det er beklagelig at vi ikke kommer i mål. Det burde vært alle muligheter for å få til dette. Men da blir det en tur til riksmekleren, og vi har gode erfaringer derifra, så vi håper vi klarer å få til en løsning der.

Saken fortsetter under bildet.

Han synes det er vanskelig å si hvorfor det var så lite bevegelse i forhandlingene.

– Jeg tror dette har en politisk dimensjon, når du ser hvor langt staten går på enkelte områder. Det er litt fortvilende når en sak vi anser som proforma ender med å bli umulig å bli enig om. Det sier litt om hvor vanskelig ting her er, sier han.

Aase mener det er riktig å være optimistisk inn mot meklinga.

– Det må være en vei ut av dette. Jeg kan ikke forstå at dette skal ende i konflikt, i hvert fall ikke når noe av spørsmålet her er avklart i form av en ny pensjonsavtale med en AFP vi skal ha videre og at oppgjøret har en ramme vi er enige om, sier han.

Må ha løsning på pensjonsutfordringer

Forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges offisers- og spesialistforbund hadde store forventninger til å få alle slags tillegg til lønna pensjonsgivende. I dagens situasjon taper hans medlemmer mye i pensjon.

– Nå er jeg svært skuffa. Over staten og regjeringa som har vist tilnærma ingen vilje til å løse de pensjonsutfordringene vi militært ansatte i Forsvaret har. Jeg konstaterer at vi har hatt veldig liten fremdrift og brukt veldig mye tid på ting jeg oppfatter som elementært og som staten har forplikta seg til allerede, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Torbjørn Bongo, forbundsleder i Norges offisers- og spesialistforbund.

Torbjørn Bongo, forbundsleder i Norges offisers- og spesialistforbund.

Leif Martin Kirknes

Bongo tror dette vil være med på å øke avgangen fra Forsvaret.

– På sikt frykter jeg dette vil være nok en årsak til at enda flere vil vurdere å slutte i Forsvaret. Det er en alvorlig situasjon for Forsvaret, sier han, og legger til:

– Jeg er fullstendig innforstått med at det er gi og ta for å komme fram til en løsning. Men når det er en oppfattelse av at staten ikke følger opp en avtale de selv var med på å inngå for et års tid siden, da er det vanskelig å drive forhandlinger med staten, sier Bongo.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse