Ap om ostehøvelkuttene: – Vi ville gjort det på en annen måte
Rigmor Aasrud (Ap) mener staten må ta sin del av effektiviseringskaka. Men ikke med flate ostehøvelkutt.
Det er riktig å effektivisere - men ikke gjennom en avbyråkratiserings- og effektivitetsreform, mener Rigmor Aasrud.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
– Det er nødvendig å jobbe med å effektivisere også i offentlig sektor. Men vi ville gjort det på en annen måte hvis vi hadde sittet i regjering. Det går an å effektivisere, det så vi blant annet veldig godt i Skatteetaten da de hadde den store digitaliseringen. Lånekassen har gjort det samme. Men da må du investere for å høste. Nå bare høster man. Og det blir ostehøvelkutt som ikke er forutsigbare og som ikke gjør at du kan legge planer for det, sier Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson, Rigmor Aasrud til FriFagbevegelse.
• Ap vil oppheve deler av ostehøvelkuttene, men NTL skulle ønske at de fjernet hele kuttet
Flate kutt hvert år
Avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen (ABE-reformen) er et grep regjeringen har innført for å redusere offentlig byråkrati.
Reformen ble introdusert i statsbudsjettet for 2015, og innebærer at alle offentlige virksomheter får redusert sine økonomiske tildelinger med 0,5 prosent hvert år.
Hensikten er at flate kutt skal stimulere til kontinuerlig effektivisering gjennom å delegere myndigheten til selv å prioritere. Prosentsatsene har variert mellom 0,6, 0,7 og 0,8 prosent.
– Det rammer tjenester. Et godt eksempel er domstolene, som nå ikke klarer å få unna saker. Det hjelper ikke at politiet både pågriper og sikter folk hvis du ikke får dem dømt. Nå er køen i domstolene veldig lang. Flere og flere får rabatt fordi de har ventet lenge på dommen, poengterer Aasrud.
• – Kuttene i domstolene går på rettssikkerheten løs, mener tillitsvalgt
Demper effekter
– På alle de fleste områdene der ostehøvelkuttene rammer spesielt har vi satsinger som tilfører penger. For eksempel hos domstolene har vi lagt inn mer penger enn det ostehøvelkuttet tilsier, poengterer hun.
– Effektivisering i offentlig sektor må skje med målrettede og godt planlagte prosjekter som gir høyest mulig effekt på sikt, sier Rigmor Aasrud.
Hun mener også at ostehøvelkuttene tvert imot kan svekke omstillingsevnen kontra større systematiske endringer som krever tid og investeringer, men som kan gi langt større innsparing på sikt, mener Aps finanspolitiske talsperson.
Hun mener det også er viktig å samarbeide med de ansattes organisasjoner i forhold til kuttene som foretas.
– Da kan man finne den beste måten å effektivisere på, mener hun.
NFF om Aps alternative budsjett
Forbundsleder Asle Aase i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) er er svært fornøyd med Arbeiderpartietsalternative forslag til statsbudsjett
– Arbeiderpartiets alternative budsjett er en styrking av budsjettet i etaten, og ikke minst er det et signal om å avsluttet ostehøvelkuttet i etaten, sier han.
Aase er glad for at Jonas Gahr Støre har sett hvordan slike generelle kutt rammer hardt.
– Forslaget til Arbeiderpartiet innebærer at fengselsnedleggelsene reverseres. Det er i tillegg lagt inn penger til sikkerhetstiltak. Det er vi svært fornøyd med, sier han.
Aase sier at Ap har tatt på alvor forbundets kritikk av regjeringens budsjettforslag.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.