NTLs landsstyremøte:
Arbeidsgiverssida har blitt mer agressiv de siste åtte årene, mener NTL-lederen: Dette vil forbundet gjøre nå
– Det er vårt ansvar å sette fellesskapsverdiene ut i livet, sa NTL-leder Kjersti Barsok da hun åpnet vårens landsstyremøte. Med et stortingsvalg ikke langt unna, ønsket hun å rette blikket mot solidaritet og medbestemmelse.
MARKERING: Forbundsleder Kjersti Barsok mener det er viktig å markere pride i juni, blant annet fordi ytringsfriheten er under press i mange land og fordi rettigheter ikke er noe man kan ta for gitt.
Ole Palmstrøm
merete.jansen@lomedia.no
Ledelsen i NTL har aldri lagt skjul på at den håper på et regjeringsskifte til høsten. En av årsakene til at de ønsker å kvitte seg med den blå regjeringen til Erna Solberg, er arbeidsgiverpolitikken.
– Som mange av dere har erfart, er det en mer aggressiv arbeidsgiverside vi har hatt med å gjøre de siste 8-årene, sa Barsok.
Hun viste blant annet til angrep på stillingsvernet, på lønnsdannelsen og på hovedavtalen.
– I virksomhetene har vi opplevd at arbeidsgiversiden har angrepet vår medbestemmelsesrett ved å utvanne praktiseringen av avtaleverket eller rett og slett å bestemme seg for å utøve nytolkning av hovedavtalebestemmelser.
Sololøp fra arbeidsgiverne
Flere arbeidsgivere har for eksempel nektet ansatte permisjon for å delta på kurs, påpekte Barsok. NTL har flere ganger, via LO Stat, trukket arbeidsgiverforeningen Spekter for arbeidsrettet for brudd på bestemmelsene om permisjon.
Et annet område der NTL-lederen mener arbeidsgiversiden unndrar seg samarbeid og etablerte ordninger, er bruken av faktaundersøkelser i forbindelse med arbeidsmiljøproblemer og konflikter på arbeidsplassen.
– Faktaundersøkelse som metode setter tillitsvalgte og vernetjenesten på gangen, mens ofte innleide og noen selverklærte arbeidsmiljøeksperter skal rydde opp. Og det er arbeidsgiver som gir dem mandat. Medlemmer blir gjort rettsløse, fastslo Barsok.
Blir ikke involvert
Også i tariffoppgjørene har arbeidsgiversiden, ifølge NTL, sørget for mer kontroll over prosessene, uten å involvere tillitsvalgtapparatet. Dette skjer blant annet når staten samordner tjenester og systemer som skal brukes på tvers av virksomheter.
Barsok mener det er nettopp dette Kommunal- og moderniseringsdepartementet har gjort når de har bedt Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) lage et verktøy for lokale forhandlinger.
– Når man utformer systemer og løsninger på et nivå hvor det tilsynelatende ikke finnes parter, ja da forsvinner medbestemmelsen. Det kan vi ikke akseptere.
Friheter under press
Ved siden av seg på talerstolen, hadde Barsok et godt synlig regnbueflagg, og dette var noe hun fremhevet i talen til landsstyret.
– Juni er pridemåneden. Og selv om det i år ikke blir tradisjonell parade, så skal vi ikke glemme å markere pride. Vi vet at både ytringsfriheten og forsamlingsfriheten er under press i flere land, og vi kan aldri ta rettigheter for gitt!
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.