JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
KOBLER AV: Ann Berit Sagedal har alltid vært glad i hest. Nå er det både hobby og litt jobb når det trengs avkobling fra hverdagen som tillitsvalgt i NTL

KOBLER AV: Ann Berit Sagedal har alltid vært glad i hest. Nå er det både hobby og litt jobb når det trengs avkobling fra hverdagen som tillitsvalgt i NTL

Anette Karlsen

Arbeidshesten

Ann Berit Sagedal, tillitsvalgt i NTL Forsvaret, har stagget tøffe hingster og lumske hopper. Nå er det en privatiseringssulten regjering som er den største utfordringen.23.03.2015
12:00
03.11.2015 10:11

morten.hansen@lomedia.no

– Jeg fikk sjokk.

Ann Berit Sagedal ser ned. Rister lett på hodet.

I 13 år har hun vært frikjøp tillitsvalgt i Forsvaret. I disse årene har den vevre sørlendingen vært vitne til en enorm omstilling. Mange har mistet jobben. Mange har vært nødt til å flytte fra venner og familie.

Vi har sittet i en god halvtime. Jeg har prøvd å komme inn under huden på en tillitsvalgt som har mye å hanskes med. Sagedal har bekreftet myten om den sindige sørlendingen som ikke åpner seg for hvem som helst.

Nå forteller hun om den morgenen hun plutselig fikk beskjeden om at 364 renholdere mister jobben fordi regjeringen konkurranseutsetter jobbene deres.

Og det er lett å se at det har gått veldig, veldig, inn på henne.

– Det var så uventet. Jeg hadde ikke trodd de gikk til det skrittet.

– Hva gjorde du så?

– Hva jeg gjorde? Jeg gjorde vel ingenting. Jeg måtte sette meg ned en liten stund. Jeg ble helt satt ut.

Kamp mellom tillitsvalgte

Det er ikke de første omstillingene Sagedal har opplevd i Forsvaret.

Allerede før hun ble tillitsvalgt på heltid, var de første grepene tatt. Hennes gamle arbeidssted, Evjemoen, ble lagt ned i 2002 – etter en intens dragkamp om hvilken forlegning som skulle overleve.

– Det var en kamp om hvem som skulle beholde sitt sted. Vi ble på en måte satt opp mot hverandre. Alle snakket for sin syke mor. Men etter hvert måtte vi erkjenne at vi hadde tapt. Vi innstilte oss på det. I tillegg hadde Forsvaret gode omstillingsordninger, sier Sagedal.

Hun konstaterer at det er mange forsvarsansatte som har hatt det slik. Forlegning mot forlegning, sted mot sted, tillitsvalgt mot tillitsvalgt. Nå senest var det Bodø mot Ørlandet.

– Man merker det når man sitter i forskjellige NTL-samlinger. Det er på en måte en kamp mellom tillitsvalgte. Men jeg har aldri opplevd at det har skapt dårlig forhold mellom oss. Jeg synes alle er flinke til å holde seg til sak.

Et liv med hest

Da er det greit å ha en base å komme til. Et fort hvor man kan trekke seg tilbake. For Sagedal er det Stall Åvitsland. Gården med 15 kyr av typen skotsk høylandsfe, sju påfugler, noen høns og en hane og tolv hester. Hun er vokst opp i et gult hus noen meter lenger opp i Setesdal.

Her spar hun ut hestemøkk fra stallen. Her slapper hun av.

– Det er godt å gå ut til hestene og holde på i stallen.

Det er hun som har innført hest på familiegården. Da hun var barn var det hester som var hobbyen. Hun stelte dem, red dem og malte dem. På veggen i gangen henger det hestebilder hun selv har malt. Det er over fire tiår siden sist hun holdt i penselen. Hesten har alltid vært der. Hest er fortsatt best.

– Jeg rir nesten ikke lengre. Jeg har ingen egen ridehest. Det har jeg ikke tid til. Men hesten tar mye av min tid. Det er en viktig del av meg, sier Sagedal.

Usikker framtid

Nå er det jobben som tillitsvalgt som tar mest av tiden. Kollegaer av Sagedal forteller at hun nyter stor tillit hos medlemmene. Hun er fra «gulvet». De vet at hun har vasket gulv selv. Det siste halve året har det vært en god bakgrunn å ha. Sagedal har svart på mange telefoner fra fortvilte renholdere.

– Det har vært mange samtaler med fortvilte medlemmer. De vet ikke hva som skjer, og de vet ikke om de får ny jobb. De er veldig usikre på hvordan framtiden blir. Det er mange som har grått.

Sagedals renholdere i Forsvarsbygg er stort sett damer. Mange av dem nærmer seg pensjonsalder. Trodde de.

– De hadde lagt opp livet sitt etter de avtalene de hadde i Forsvaret. Mange så for seg at de skulle gå av med AFP når de ble 62 år. De som er over 55 år kan ikke gjøre det nå – i det private er de for gamle til å inngå AFP-ordninger. Dessuten tjener de for lite uansett. Mange har så liten lønn at de kommer under grensen for tidligpensjon. Det er klart at de blir fortvilte. En ringte meg og lurte på om hun måtte ta ut sparepengene sine, sier Sagedal.

Fattigere pensjonister

Så ille håper ikke Sagedal det blir. Hun jobber for å få til en best mulig løsning for de som står uten jobb om et års tid. Ifølge hennes kollegaer i NTL Forsvaret er hun rett dame å ha på sin side.

Sta som et esel. Beholder roen. Kunnskapsrik. Veldig rutinert. Det er karakteristikkene hun får.

– Det er greit å ha erfaring. Det er nå det er viktig å beholde roen. Jeg håper det ordner seg til slutt. Det er det jeg jobber for. Men for mange blir det en annen hverdag enn de hadde planlagt. Mange blir nødt til å jobbe til de er 67 år. For noen er det lengre enn de har helse til. Mange vil få en fattigere pensjonisttilværelse. Men akkurat nå er det nok usikkerheten som er verst, konstaterer Sagedal.

Hun prøver å svare og hjelpe de som ringer henne. Det er ikke alltid like lett. Hun vet lite selv.

– Jeg synes det har vært en dårlig prosess. Når vi spør arbeidsgiver om hvilke rettigheter de ansatte vil få med seg, er svaret at «det skal vi utrede» eller «det skal vi se på». Nå har det gått fem-seks måneder uten at noe er klart. Det er slitsomt for de som lever i usikkerhet.

Kobler ut på heiene

Det er slitsomt for en tillitsvalgt også. Når det stormer som mest, trenger Sagedal ro. Da går hun innover heiene i Setesdal. Til hytta og fiskevannene. Kanskje fisker hun litt i vannene, før hun går inn og fyrer i ovnen.

– Det er ei enkel hytte, uten strøm og vann. Det passer meg fint. Der kan jeg koble ut. Jeg gjør egentlig ingenting når jeg er der for å slappe av. Jeg bare setter meg ned i en stol, og er der, beskriver Sagedal.

Men hun er der ikke lenge. Batteriene lades fort opp.

Og så har hun hestene.

– De er flotte å være sammen med. Så forskjellige personligheter. Du har alt fra de godlynte hoppene til de lumske hingstene som blåser seg opp. Men det er som oftest bare utenpå. De bruker bare å tøffe seg, sier Sagedal.

– Er det noen likhetstrekk mellom hestene og jobben?

– Nei. Det er ingen lærdom å ta med seg.

– Så, det er ingen hingster som blåser seg opp?

Ann Berit Sagedal ser ned. Hun smiler.

– Vel, vel, sier Sagedal.

Hvem: Ann Berit Sagedal (57)

Hva: Tillitsvalgt for NTL i Forsvaret

Hvorfor: Taler saken for de 364 renholderne i Forsvarsbygg, som mister jobben på grunn av privatisering.

CV

Ann Berit Sagedal. Født i 1957, i Evje,

Setesdal. Bor på gården Åvitsland, i Evje. Samboer med Stein, en sønn og to

barnebarn

Utdanning:

Videregående 3 år,

Administrasjon og ledelse under omstilling / Universitetet i Tromsø

Fagbrev renhold

Yrkeserfaring:

Evje og Hornnes kommune,

Helsesektor 1984–87

Renholder og renholdsleder,

Evjemoen, Agder regiment, 1987–94

Verv:

Hovedtillitsvalgt for NTL på Evjemoen, Agder regiment, 1994–2002

Frikjøpt tillitsvalgt

NTL Forsvaret, 2002 –

Styremedlem NTL landsstyre

Styremedlem i NTL Forsvaret

Styremedlem Serviceunion i Norden(SUN) bransjestyre/

renholdsbransjen

Offentlige verv:

Medlem i E/H kommune- skatte-/overtakstnemnd

Vara i E/H kommune-kontrollutvalg

Jordskiftemeddommer/jordskifteretten

Annet:

Driver gård og oppdrett av travere på Stall Åvitsland

Sekretær i styret for Avlsforeningen for Norske varmblodstravere

Det var en kamp om hvem som skulle beholde sitt sted. Vi ble på en måte satt opp mot hverandre. Alle snakket for sin syke mor.

Hva jeg gjorde? Jeg gjorde vel ingenting. Jeg måtte sette meg ned en liten stund. Jeg ble helt satt ut.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
23.03.2015
12:00
03.11.2015 10:11Mest lest

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

Privat

Wivian (59) trodde møtet skulle handle om lønn, men sjefen ville snakke om oppsigelse

Rønnaug Jarlsbo

Åpnet pasientjournalen til kjærestens ekskone: – Jeg skjønte ikke konsekvensene

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

Merete Jansen

Trakassering på jobb: – Jeg har opplevd et jævla press fra lederne, det har gått på helsa løs

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

Hanna Skotheim

May Lill fortalte om dårlig ledelse på jobben. Det har fått konsekvenser

Glen Musk

Rundt 350 vektere må bytte arbeidsgiver etter at Securitas tapte anbud

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

colourbox.com

Orker du ikke forholde deg til pensjon? Her er en enkel oversikt

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Leif Martin Kirknes

Elektriker ødela armen under strekking av kabel - måtte kjempe om Nav-erstatning

DYRT: Altus Intervention-klubbleder Ulf Tegnér opplever at pensjonistene melder seg ut av Industri Energi, og fikk med seg landsmøtet på at forbundet skal se på et mulig kutt i pensjonistkontingenten.

DYRT: Altus Intervention-klubbleder Ulf Tegnér opplever at pensjonistene melder seg ut av Industri Energi, og fikk med seg landsmøtet på at forbundet skal se på et mulig kutt i pensjonistkontingenten.

Jan-Erik Østlie

Ulf synes det er for dyrt for pensjonistene – snudde landsmøtet

Silje Kirknes Delgado

Det krangles om feriepenger på dagpenger, men hva betyr egentlig dette tillegget?

FOLKEBONUS:  Er du over 17 år og tjener 500.000 kroner eller mindre, vil SV gi deg 1.450 kroner i 2022. Pengene tas fra inntektene på den økte CO₂-avgiften.

FOLKEBONUS: Er du over 17 år og tjener 500.000 kroner eller mindre, vil SV gi deg 1.450 kroner i 2022. Pengene tas fra inntektene på den økte CO₂-avgiften.

Colourbox (illustrasjonsbilde)

SV vil bruke penger fra klimaavgiften til å gi deg en gavesjekk

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Martin Guttormsen Slørdal

Støre informerte ikke LO om løftebrudd på feriepenger

Styrer i Læringsverkstedets Folkeparken barnehage hevder kuttet i pensjonstilskudd vil gå utover det beste for barna. Samtidig har barnehagen hatt et samlet overskudd på 18,7 millioner kroner i årene 2015-2019. Illustrasjon: Vidar Eriksen

Styrer i Læringsverkstedets Folkeparken barnehage hevder kuttet i pensjonstilskudd vil gå utover det beste for barna. Samtidig har barnehagen hatt et samlet overskudd på 18,7 millioner kroner i årene 2015-2019. Illustrasjon: Vidar Eriksen

Barnehagen hadde overskudd på mange millioner hvert år. Nå truer de med at barna ikke får nye leker

SKAL LEVERE: Statsminister Jonas Gahr Støre har store forventninger fra LO-fellesskapet, og han sier de skal levere – men ber om mer tid.

SKAL LEVERE: Statsminister Jonas Gahr Støre har store forventninger fra LO-fellesskapet, og han sier de skal levere – men ber om mer tid.

Ole Palmstrøm

Støre trenger mer tid for å innfri på feriepenger og ABE-kutt: – Vi fikser ikke alt på seks uker

PENSJON: Da Vilde Wessel Ljungberg ble tatt ut i kulturstreiken, måtte hun lære det grunnleggende om pensjon. Da fikk hun seg en vekker.

PENSJON: Da Vilde Wessel Ljungberg ble tatt ut i kulturstreiken, måtte hun lære det grunnleggende om pensjon. Da fikk hun seg en vekker.

Cathrine Kahrs

Vilde (27) visste lite om pensjon. Så skulle hun streike for en bedre ordning

Jan-Erik Østlie

Sjekk hvem som skal sitte i ledelsen til Industri Energi de neste tre årene

Leif Martin Kirknes

LO øker presset på Støre i feriepenge-saken: – En skam om ikke fellesskapet stiller opp

TARIFF-JUBEL: Christine Lie og Marthe Kaland er tillitsvalde i Norges einaste «Mækker'n» med tariffavtale. No har dei tilsette fleire rettar skrivne ned og fagforeininga og forbundet i ryggen.

TARIFF-JUBEL: Christine Lie og Marthe Kaland er tillitsvalde i Norges einaste «Mækker'n» med tariffavtale. No har dei tilsette fleire rettar skrivne ned og fagforeininga og forbundet i ryggen.

Håvard Sæbø

Christine (22) og Marthe (25) er tillitsvalde i Norges einaste McDonald’s med tariffavtale

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

Ida Bing

Harald Eia ba seerne innstendig om å fagorganisere seg. Nå får han Nitos hederspris

Arbeidsminister Hadia Tajiks vurdering er at minstelønnsdirektiv, slik det nå er utformet, ikke er omfattet av EØS-avtalen.

Arbeidsminister Hadia Tajiks vurdering er at minstelønnsdirektiv, slik det nå er utformet, ikke er omfattet av EØS-avtalen.

Håvard Sæbø

Norden sier nei til EUs minstelønn. Norge slipper å innføre dette, hevder Hadia Tajik

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Bitter splid i Ap om valget av ny stortingspresident


Flere saker