JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsmiljøekspert: Det er mye vi ikke vet om hjemmekontor

Direktøren i Statens arbeidsmiljøinstitutt sier det er for tidlig å konkludere med hvordan hjemmekontor slår ut for arbeidslivet.
KONTORFRAMTIDA: Stami-direktør Pål Molander spår at det blir mer fjernarbeid framover, men er usikker på om det vil løfte produktiviteten eller kvaliteten.

KONTORFRAMTIDA: Stami-direktør Pål Molander spår at det blir mer fjernarbeid framover, men er usikker på om det vil løfte produktiviteten eller kvaliteten.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Det var en svært så engasjert og humoristisk Pål Molander, direktør i Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), som tok deltakerne på LO Stats landskonferanse inn i fremtidens arbeidsliv.

– Hva mener vi egentlig med hybrid arbeid? Og hvordan kan folk si arbeidsmiljøet er blitt bedre med økt bruk av hjemmekontor? Spurte han da han gjestet Sørmarka.

Etter 11 år i i Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami), både som leder og forskningsdirektør, øste han av sin kunnskap, erfaring og spredte masse god energi i salen. Molander selv synes det var stas å snakke til så mange tillitsvalgte i statlig sektor, som han mener er en viktig premissleverandør for et godt arbeidsliv i Norge.

Mange utfordringer som påvirker arbeidslivet

Molander trakk opp flere faktorer som nå legger press på arbeidslivet. Blant annet teknologi/paradigmeskifte, arbeidslivskriminalitet, utenforskap, inkludering og integrering, sykefravær og uførhet, fremtidig pensjonsutfordring, det grønne skiftet, globalisering og proteksjonisme – og også krig.

– I tillegg til disse faktorene kom altså også pandemien som la ekstremt press på oss alle og skaper usikkerhet rundt fremtidens arbeidsliv. Hvem skal vi tro på, spurte han.

Molander viser til den forrige regjeringens perspektivmelding og artikler som spår at svært mange jobber vil forsvinne framover.

– Uansett hvem vi tror på vil dette oss og jeg tror et godt arbeidsmiljø er viktig å fokusere på i tillegg til omstillingsevne, helse, inkludering, produktivitet og kvalitet, sa han.

Han poengterer at det er delte meninger om virkningen av fjernarbeid og hjemmekontor. Molander refererte til at enkelte psykologer har sagt at isolasjon hjemme kan være verre for helsa vår enn å røyke.

Les også: LO Stat skal fyre opp engasjementet rundt totalberedskapen

Lite kunnskap om effekten av hjemmekontor

Stami-sjefen mener det er for tidlig å vite om virkningen av mer hjemmekontor på kort og lang sikt, da dette er et område det er forsket og studert lite på.

– De viktigste arbeidsmiljøfaktorene er ikke undersøkt, sa han selv om flere rapporterer at de er mer kreative og produktive når de får jobbe hjemme.

Men det gjelder da konsentrasjonsintensive arbeidsoppgaver som ikke krever mye samhandling.

– Mange liker friheten til å velge, men det er jo ikke i alle jobber dette er mulig, sa han.

Da nikket Ingeborg Kivle som er organisert i NFF.

– Ja, vår yrkesgruppe i kriminalomsorgen kan ikke akkurat velge hjemmekontor, sa hun i debatten etterpå.

Molander sa at det var også arbeidstakere som rapporterte at de ble utslitte av for mye hjemmekontor. Det var det også flere i salen som kunne kjenne seg igjen i. En forskningsrapport nylig viser at opplevelsen av meningsfylt arbeid synker i takt med hyppigheten av hjemmekontor. Særlig ønsker unge arbeidstakere ha meningsfylt arbeid med mulighet til å utvikle seg selv og sine evner.

Toppledere i Norge er ikke så veldig glad i å slippe opp for mye fjernarbeid. Selv om mange arbeidstakere svarer at de kunne tenke seg fleksibiliteten med en til to hjemmearbeidsdager, mener Molander det er all grunn til å trå varsomt og konkludere om hjemmekontor er bra.

Les også: Egil André Aas: La oss gjøre som Martin Tranmæl, gjøre noe med vår felles framtid!

Forvirring om hva hybridjobbing er

Molander sier at det også er et annet område det er litt begrepsforvirring rundt i arbeidslivet. Det er hybridarbeid som kanskje bidrar til mer forvirring enn fleksibilitet.

– Spør jeg folk hva de mener med det får jeg ulike svar. Noen sier det er konsentrasjonskrevende arbeid, noen sier det er møter som er både fysisk og digital eller har sin egen tolkning av dette. Hva vil vi med dette? Kanskje er det på tide å løfte blikket og skape et fremtidig arbeidsliv som er bærekraftig og inkluderende?

Molander tror det mest sannsynligvis vil være mer fjernarbeid og hybridarbeid fremover. Han ser mange fordeler med dette, men ikke nødvendigvis knyttet til arbeidsproduktivitet og tjenestekvalitet, for det er ikke alltid gitt at det er positivt for den enkelte ansatte, virksomheten eller samfunnet.

Molander mener den  kunnskapsbaserte tilnærmingen til effektivt fjernarbeid/hybridarbeid krever fornuftig vekting av blant annet mengde, type oppgaver og diskusjon om reell valgfrihet.

– Jeg mener dere har en viktig oppgave for å forme fremtidens arbeidsliv. Lykke til, sa han på en av sine siste offisielle oppgaver som Stami-sjef da han 1. oktober forlater posten og blir ny administrerende direktør i Norsk institutt for vannforskning (NIVA). 

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse