JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

AUF og Utøya:

AUF møtte kunnskapsministeren Tonje Brenna med kamprop

AUFs unge aktivister krevde en rekke drastiske tiltak fra kunnskapsminister Tonje Brenna på den årlige sommerleiren på Utøya

Guro Gulstuen Nordhagen

guro@lomedia.no

Ungdommene sto klare med kravene da kunnskapsminister Tonje Brenna besøkte Tyrifjorden på sommerens Utøyafestival forrige uke. Mellom kamper i fotball og volleyball, bading, konserter og flørting, gikk de energiske politiske diskusjonene både fra scenen og på teltplassen. Der var også kampropene klare og tydelige.

– Lommeboka blør når vi kvinner blør. Ja til gratis bind og tamponger!

Budskapet ble ropt ut av delegasjonen fra AUF Vestfold og Telemark da kunnskapsminister Tonje Brenna og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kom på besøk. Her fikk de høre hva ungdommen brenner for.

Engasjert ungdom

Brenna synes aksjonene har blitt mer kreative og innrømmer at hun synes ungdommen har blitt flinkere enn i sin tid.

– Det er helt fantastisk å se det engasjementet de har. De står opp for det mange tusen norske ungdommer mener og stiller krav til Arbeiderpartiet om at det skal oppfylles. Jeg tror det som er helt spesielt med AUF er at de både ofte er uenige med Ap i enkeltsaker og at de er så utålmodige. Det er veldig fint å se, sier hun.

På tross av uenigheter i enkeltsaker, er Arbeiderpartiet og kunnskapsminister Tonje Brenna enig i budskapene AUFerne hadde under aksjonen på Utøya.

På tross av uenigheter i enkeltsaker, er Arbeiderpartiet og kunnskapsminister Tonje Brenna enig i budskapene AUFerne hadde under aksjonen på Utøya.

Guro Gulstuen Nordhagen

Hun ble møtt med kamprop om både kvinnehelse, psykisk helse, barnefattigdom og læreplasser. Og på tross av uenigheter i enkeltsaker, var hun enig med det meste hun fikk servert på Utøya.

Sistnevnte mener hun er en fin sak som rast kan tas tak i og brukes i det forestående kommunevalget.

– At fylkene kan sikre læreplasser til alle som begynner på yrkesfag, er noe de kan gjøre nå like etter lokalvalget, påpeker hun.

Kunnskapsministeren begynte selv sin politiske karriere i AUF og brukte mange somre i ungdommen på Utøya. Og selv når hun nå står der i strålende sol, kommer minnene av å våkne i et telt så vått at tingene flyter. Men det mener hun er en del av den ekte Utøya-opplevelsen.

– For meg er dette som å komme hjem. Det er et sted jeg er veldig glad i, og her har vi jo AUF på sitt aller beste.

Krever mer forskning på kvinnehelse

I leiren hos Vestfold og Telemark var kampviljen stor. En viktig sak i både Ap, arbeiderbevegelsen og i AUF er likestilling. Her hadde fylkeslaget flere kampsaker.

Både selvbestemt abort til uke 18, mer forskning på kvinnehelse og gratis bind og tamponger i skolen ble anmodet til statsråden og LO-lederen.

Den politiske diskusjonen gikk livlig både fra scenen og rundt teltplassen på Utøya.

Den politiske diskusjonen gikk livlig både fra scenen og rundt teltplassen på Utøya.

Guro Gulstuen Nordhagen

Jonah Steinbakk Hovde mener det er sexisme å ikke forske mer på sykdommer som rammer halvparten av verdens befolkning.

– Likestilling er at det blir forsket like mye på kvinner som på menn. Kvinner generelt bruker lengre tid på å få den hjelpen de trenger, og sykdommer blir ikke oppdaget hos kvinner fordi leger ikke kan nok om det. Det er ikke riktig, sier han.

Tonje Brenna er enig med Vestfold og Telemark og ber dem om å fortsette å kjempe.

Vil prioritere psykisk helse

Også AUF Innlandet imponerte kunnskapsministeren med sin kampsak: Psykisk helse.

Brenna fikk servert en appell om noe hun har hørt før, men som de unge politikerspirene mener de må gjenta.

De mener at alle skoler i Norge både må ha en helsesykepleier på plass hver eneste dag, i tillegg til en miljøarbeider. Psykisk helse bør også inn på timeplanen allerede fra barnehagen av, mener de.

 Tonje Brenna og Peggy Hessen Følsvik møtte engasjert ungdom fra AUF på Utøya.

Tonje Brenna og Peggy Hessen Følsvik møtte engasjert ungdom fra AUF på Utøya.

Guro Gulstuen Nordhagen

Mens appellen ble levert, flyttet 24 av AUF-erne seg ut av gruppa. Disse representerte 24 barna og unge av de 610 menneskene som tok livet sitt i Norge i fjor. Dette er mennesker som kunne ha blitt lærere, sykepleiere eller statsråder, kommer det fra ungdommen.

AUF ber om bedre lavterskeltilbud og flere helsetilbud i distriktene. Brenna var enig også i dette.

– Lavterskeltilbud er noe vi må jobbe mer med. Jeg tror vi har en del kunnskapshull på dette temaet, som gjør at vi henger etter med å utvikle gode nok løsninger. Så takk for at dere setter søkelyset på det, sier hun.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse