Samfunnssikkerhet og beredskap:
Beredskapen er svekket under Solberg-regjeringen, hevdet NTL. Slik svarer Høyre
At beredskapen har blitt svekket de siste åtte årene, er ikke Høyres statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Lars Jacob Hiim, enig i. Han mener det er tvert imot.
BEREDSKAP: Der leder for NTL DSB, Are Strand, mener det under pandemien har blitt kuttet hos Sivilforsvaret, påpeker statssekretær Lars Jacob Hiim i Justis- og beredskapsdepartementet at det er de sju siste årene har blitt bevilget omtrent 95 millioner kroner ekstra i investeringer til utstyr i Sivilforsvaret.
Ole Palmstrøm
baj@lomedia.no
Under en politisk debatt på landsstyremøtet til Norsk Tjenestemannslag (NTL), hevdet forbundets hovedtillitsvalgt i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap at Solberg har gjort en dårlig jobb på dette området.
Are Strand ga uttrykk for at beredskapen har blitt systematisk svekket de siste 30 årene, men aller kraftigst de siste åtte årene med Solbergs regjeringer.
Strand sa også at Sivilforsvaret har måttet tåle kutt selv under koronapandemien.
Stortingsvalget 2021: Krystallklart fra landsstyret i NTL: – Erna må gå
Statssekretær Lars Jacob Hiim (H) avviser Strands påstander. Han mener beredskapen tvert imot har blitt styrket.
– Denne beskrivelsen kjenner jeg meg ikke igjen i. Samfunnssikkerhet og beredskap er et av regjeringens viktigste satsingsområder, og det er gjort et betydelig arbeid med å styrke beredskapen de siste åtte årene, sier Hiim.
Ifølge statssekretæren ble det i 2021 bevilget 25 millioner kroner ekstra til investeringer i utstyr og kompetanse i Sivilforsvaret, mens det året før, i juni 2020, ble bevilget 30 millioner kroner ekstra til styrket beredskap av krisehåndtering, herunder økte midler til øving, grunnkurs, personell, utstyr og vedlikehold.
– Det har i alt blitt bevilget om lag 95 millioner kroner ekstra i investeringer til utstyr i Sivilforsvaret i perioden 2014 til 2021. Og regjeringen har i tillegg satset mye også på andre beredskapstiltak, blant dem beredskapssenter, redningshelikopter og datasikkerhet, forklarer han.
I oktober i fjor la regjeringen fram stortingsmeldingen «Samfunnssikkerhet i en usikker verden» som presenterer regjeringens politikk på samfunnssikkerhetsfeltet de neste fire årene. I meldingen rettes det oppmerksomhet mot sju ulike områder, deriblant covid-19-pandemien, forebyggende nasjonal sikkerhet, samt digital sikkerhet.
– Utfordringsbildet vi står overfor, er sammensatt. Det er mange faktorer som påvirker de trussel- og risikoer vi må forebygge og forberede oss på å håndtere. Utviklingen understreker behovet for forebyggende tiltak som øker samfunnets motstandsdyktighet, sier Lars Jacob Hiim.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.